Loading...
Produktivnost / Oct 06 2017

4 nasveti za urejene datoteke

Je vaše namizje računalnika kaos? Se zanašate na funkcijo “Išči”, da lahko locirate specifičen dokument na računalniku – a vam kljub temu pogosto spodleti? Z nekaj enostavnimi navadami se temu lahko v prihodnosti izognete.

1. Izbriši, izbriši, izbriši!

Prvi najpomembnejši korak je, da se znebite datotek, ki jih ne potrebujete. Brez milosti jih izbrišite! Začnite s prastarimi mapami, ki jih niste odprli že več let – razen, če vsebujejo pomembne pogodbe ali dokumente. Nadaljujte s podvojenimi datotekami in desetimi verzijami službene predstavitve (najverjetneje potrebujete le zadnjo različico). Nato odprite mapo “Prenosi” in izbrišite vse priponke, ki ste jih prenesli iz elektronskih sporočil in jih ne boste več potrebovali.

2. Sistem shranjevanja dokumentov

Pomembno je, da najdete sistem, ki vam odgovarja. Kljub temu obstaja nekaj pravil, ki veljajo v skoraj vseh situacijah in ustrezajo večini uporabnikov. Nekaj najbolj enostavnih in ključnih je naštetih spodaj.

Pri organizaciji datotek poskušamo med njimi hierarhijo in si tako olajšati kasnejše iskanje točno določene datoteke. Pri tem nam pomagajo različne mape.

koofr_povezi_racunalnik.PNG

3. Poimenovanje datotek

Imena datotek morajo biti v pomoč pri kasnejšem iskanju. Držite se dveh pravil: bodite kratki in bodite konkretni. Ime naj vsebuje najbolj pomemben vidik tega dokumenta, npr. Ime projekta, lokacijo počitniških fotografij, datum, verzijo predstavitve ipd. Izogibajte se posebnim znakom in presledkom, ki lahko povzročajo težave na različnih sistemih. Namesto presledka uporabite podčrtaj, npr. ImePodjetja_Pogodba_2015.

Skupinsko_preimenovanje_koofr.PNG

4. Vztrajajte pri izbranem sistemu

Zadnji, a pomemben nasvet: vsi zgornji nasveti vam bodo v pomoč le, če se držite izbranega sistema. Poskrbite, da nove datoteke poimenujete na enak način kot stare, da redno brišete nepotrebne datoteke in da svoje datoteke varnostni kopirate na Koofr računu.

Še nimate Koofr računa? Odprite ga danes in brezplačno prejmite 2GB prostora!

Želite govoriti z nami? Pridružite se nam na Koofr subredditu!

Vam je bil všeč ta članek? Oglejte si kaj počnemo.

Sorodne oznake