Loading...
Varnost / Nov 01 2017

6 nasvetov za zaščito pametnih telefonov

Nekateri od spodnjih nasvetov za varnejšo uporabo pametnih telefonov bodo za marsikaterega uporabnika skoraj smešno osnovni, a ti naj jih vzamejo le kot opomnik. Ostali bodo verjetno zgrabili svoj pametni telefon in se lotili prilagoditev. :)

Naši pametni telefoni so neprestano v naši bližini in predstavljajo direktni vpogled v najbolj zasebne kotičke našega življenja. In vendar včasih z njimi ravnamo precej nepazljivo. V nadaljevanju vam predstavljamo šest nasvetov, s katerimi lahko svoj pametni telefon enostavno zaščitite pred vdori, virusi in drugimi težavami.

1. Zaklepajte svoj telefon z geslom

koofr_use_password.png

Vsi se že dalj časa zavedamo tega najbolj osnovnega mehanizma zaščite, a nekateri ljudje še vedno puščajo svoje mobilne naprave odklenjene, saj je to bolj priročno. Naj poudarimo, da je to slaba ideja - tovrstno lenobo čimprej premagajte.

Tipi zaščite med seboj niso enakovredni. Z vidika varnosti so tipi avtentikacije razvrščeni po sledeči hierarhiji: biometrični (denimo odklepanje na prstni odtis – na tej točki se ne bomo spuščali v debate o prepoznavanju obraza) nudijo najvišji nivo zaščite, sledijo gesla in 4-mestne PIN kode ter odklepanje z vzorcem. Pri slednjem pomislite na packe, ki jih prsti puščajo na zaslonu in takoj vam bo jasno, da takšna zaščita ni najboljša.

Verjetno ni treba ponavljati očitnega dejstva, da nobeno geslo tega sveta ne bo zaščitilo vašega telefona, če ga boste pustili odklenjenega. Na srečo večina telefonov že dalj časa ponuja samodejno zaklepanje po določene obdobju neaktivnosti. Prav tako bodite pazljivi s ti. »pametnim odklepanjem«, ki odklene vaš telefon, ko vstopite v svoje stanovanje. Ta zmožnost močno olajša delo potencialnemu zmikavtu.

Dodaten in vsekakor koristen dodatni korak zaščite je zaklepanje posameznih aplikacij, ki vsebujejo občutljive osebne podatke. Na trgu je mnogo brezplačnih mobilnih aplikacij, ki to omogočajo.

2. Antivirusni programi niso le za uporabo na osebnem računalniku

koofr_antivirus.png

Vaš pametni telefon je v svojem bistvu mini računalnik in kot tak podvržen enakim grožnjam kot vaš prenosni računalnik. Danes lahko izbirate med številnimi mobilnimi aplikacijami za vse operacijske sisteme, ki bodo zaščitile vaš pametni telefon. Večina ponuja dodatne zmožnosti, kot je npr. blokiranje klicev, brisanje podatkov na daljavo, iskanje telefona in podobno.

Odločitev si lahko olajšate tako, da preverite, ali vaš priljubljeni proizvajalec antivirusnih programov za računalnike ponuja tudi podobno zaščito za pametne telefone in izberete njegovo mobilno aplikacijo.

3. Nadgradite operacijski sistem

koofr_load.png

Posodobitve bodo vašemu telefonu koristile. Ne samo da bo bolje deloval, hkrati so v novi verziji operacijskega sistema načeloma odpravljene določene ranljivosti. Z nadgradnjo na nov sistem bo vaš telefon bolje zaščiten pred morebitnimi vdori, zato je nadgradnja zelo priporočljiva.

Marsikdo meni, da samodejne nadgradnje niso dobra ideja, saj se v zgodnjih fazah lahko pokažejo napake v delovanju novega sistema, ki jih proizvajalec kasneje odpravi. To vseeno ni razlog, da bi se nadgradnji izogibali v nedogled in izpostavljali svojo napravo tveganjem z operacijskim sistemom iz leta 2015.

4. Pazljivo z aplikacijami

koofr-_blog_apps.png

Aplikacije, ki jih niste prenesli z zanesljive spletne trgovine (uradne trgovine, npr. Google Play in App Store) lahko ogrozijo vaš telefon. Skrbno preberite ocene in mnenja, žal pa tudi to ne bo zagotovilo varnosti. Dejstvo je, da so tudi nekatere mobilne aplikacije iz uradnih trgovin lahko škodljive. Google Play je tu malce bolj izpostavljen, saj nima tako strogega postopka preverjanja aplikacij kot Apple.

Druga pomembna točka so dovoljenja, ki jih odobrite aplikaciji pri namestitvi. Veliko mobilnih aplikacij za delovanje zahteva več kot osnovne dostope do vaših podatkov in pogosto so to povsem smiselne zahteve. Aplikacija za pošiljanje sporočil bo denimo potrebovala dostop do vašega imenika, aplikacija za navigacijo pa povezavo z vašim GPS-om. Vse to je povsem normalno. Če pa naletite na aplikacijo, kjer vam zahteve o dostopih niso povsem jasne ali so sumljive, bodite previdni! Ponovno preverite izvor aplikacije, pobrskajte po spletu ali pa preskočite namestitev.

5. Sledite izgubljenemu telefonu

koofr_tracking.png

Ne čakajte na situacijo, ko bo vaš pametni telefon ukraden ali pa ga boste izgubili. Zaščitite svoje podatke danes. V pomoč so vam številne aplikacije, s katerimi denimo podatke izbrišete na daljavo ali po določenem številu napačnih poskusov za vnos gesla ali pa vam pomagajo najti telefon s pomočjo zvonjenja oziroma oznake na zemljevidu. Preverite, kaj še ponujajo številne brezplačne mobilne aplikacije in izberite najbolj koristno za vas.

6. Naredite varnostno kopijo podatkov

Kako pogosto shranite svoje fotografije s telefona na druge naprave ali v oblak? Takrat, ko zamenjate telefon? To je pogost scenarij, žal pa tudi slaba ideja, če ste na te fotografije navezani. Če je vaš telefon ukraden, nepopravljivo poškodovan ali izgubljen, lahko z varnostno kopijo še vedno dostopate do svojih fotografij.

Tu pa je še drug razlog: v primeru, da ste s pogrešanega telefona za vsak primer na daljavo izbrisali vse podatke (ki jih niste shranili drugje), boste najbrž precej nejevoljni, ko ga boste našli pod kavčem.

Koofr mobilna aplikacija vam omogoča samodejno varnostno kopiranje vaših fotografij in videov. Tako so vedno na varnem v vašem Koofr računu. Preverite, kako nastaviti samodejno shranjevanje.

Še nimate Koofr računa? Ustvarite brezplačen račun z 2GB prostora!

Mobilni_appi_Koofr_SLO.png

Želite govoriti z nami? Pridružite se nam na Koofr subredditu!

Vam je bil všeč ta članek? Oglejte si kaj počnemo.

Sorodne oznake