Loading...
Varnost / Jan 07 2018

9 načinov za izboljšanje vaših gesel

Gesla sama po sebi niso povsem nepremagljiv ščit, ki vaše podatke in dokumente varuje pred radovednimi očmi. Kljub temu pa lahko z dobrim geslom poskrbite, da bodo zlonamerneži imeli precej težjo nalogo, če se bodo želeli dokopati do vaših spletnih računov.

1. Ne uporabljajte najbolj pogostih gesel. Težko je verjeti, da ljudje še vedno posegajo po geslih tipa 0000, geslo, 123456 in podobno. Takšna gesla je seveda izjemno enostavno uganiti in zlorabiti. Izognite se jim in posvetite malce več časa ustvarjanju močnih gesel.

2. Uporabite dolga gesla. Daljše kot je geslo, dalj časa bo program, ki bi želel vdreti v vaš račun, potreboval za vdor. Govorimo tudi o več desetletjih! Veliko spletnih storitev že zahteva gesla, ki so dolga vsaj 8 znakov, strokovnjaki pa priporočajo gesla v dolžini od 12 do 14 znakov.

3. Ne uporabite zgolj besedne zveze, v kateri ste zamenjali nekaj črk s številkami. Dolga gesla se hitro pozabi. Zato je morda geslo, ki je na videz zapleteno, a hkrati enostavno za pomnjenje dobra ideja – denimo r4dimampiv0. Napaka. Računalniški programi za vdore z gesli s to »pametno« menjavo ne bodo imeli težav.

26.png

4. Ne uporabljajte znanih in priljubljenih fraz. Uporaba verzov iz priljubljenih pesmi, sloganov iz filmov in podobno za gesla prav tako ni dobra ideja. Uporabite raje naključne besede – po možnosti tudi kako, ki je ni najti v slovarju. Kombinirajte jih z velikimi in malimi črkami, številkami in simboli za kar največjo varnost.

5. Ne uporabljajte istega gesla za več storitev. Ob vedno večjem številu spletnih storitev, za katere je potrebno ustvariti geslo, je razumljivo, da bi človek uporabil eno geslo za vse. Nikar ne storite tega. Tudi če uporabite geslo za spletno storitev, ki ni »pomembna«, pazljivo. Spletna storitev je lahko žrtev napada, tako pa spletni kriminalci pridejo do vašega gesla, ki ga lahko uporabijo za vdor v vaše pomembnejše spletne račune.

6. Preverite moč svojega gesla. Na spletu je kar nekaj spletnih mest, na katerih lahko preverite moč svojega gesla. Seveda vnos svojega dejanskega gesla v neznane spletne strani ni priporočljiva praksa, četudi gre v tem primeru za zaupanja vredne storitve. Uporabite ta spletna orodja le za pomoč pri ustvarjanju svojega dejanskega gesla.

koofr_ransomeware.png

7. Ne delite svojega gesla. Phising napadi pogosto prispejo v obliki elektronskega sporočila ali podobne oblike komunikacije, v kateri so uporabniki pozvani k deljenju gesla iz različnih razlogov. Ne nasedajte jim! Vaša banka vas denimo nikoli ne bo prosila za geslo v elektronskem sporočilu. Vedno bodite pozorni tudi na varnost in avtentičnost spletnega mesta, na katerem vpisujete geslo – preverite, če je v URL vrstici zelena ključavnica, ki simbolizira varno povezavo.

8. Uporabljajte upravljalnik gesel. Ena najlažjih, najvarnejših in nasploh zelo priporočljivih možnosti je uporaba upravljalnika za spletna gesla. Ta ustvari zapletena, močna gesla in jih varno shrani. Najlepši del? Gesel si ni treba zapomniti, saj to za vas naredi program. Zapomniti si morate le eno, glavno geslo – poskrbite, da bo močno!

9. Uporabljajte 2FA. Gesla seveda ne zagotavljajo stoodstotne zaščite, ki je pomembna posebej takrat, ko govorimo o občutljivih podatkih. Na pomoč priskočijo tehnološke rešitve, denimo dvofaktorska avtentikacija (2FA). Gre za način identifikacije v spletni storitvi, ki preveri vašo identiteto še na en način, ne le z vnosom gesla. Preberite več v našem blog zapisu.

Koofr ponuja 2FA in zaščito datotek, ki jih delite. Poskrbite le, da bo vaše geslo močno in uporabite dvofaktorsko avtentikacijo.

Ustvarite brezplačen Koofr račun z 2GB prostora še danes!

Želite govoriti z nami? Pridružite se nam na Koofr subredditu!

Vam je bil všeč ta članek? Oglejte si kaj počnemo.

Sorodne oznake