Loading...
Tech / Apr 21 2020

Kako varnostno kopirati beležke Joplin v Koofr

Joplin je brezplačna, odprtokodna aplikacijo za ustvarjanje beležk, ki jih lahko s pomočjo protokola WebDAV tudi varnostno kopirate v svoj račun Koofr. Joplin omogoča pisanje, urejanje, in označevanje beležk v formatu Markdown. Za nastavitev WebDAV povezave med aplikacijama Joplin in Koofr sledite spodnjim korakom in enostavno varnostno kopirajte svoje beležke v Koofr.

Kaj je aplikacija Joplin?

Joplin je brezplačna odprtokodna aplikacija za ustvarjanje beležk, ki je na voljo v operacijskih sistemih Windows, Linux in macOS, ter na mobilnih napravah Android in iOS.

Beležke, ki so v formatu Markdown, je v aplikaciji Joplin mogoče označiti, kopirati, urejati in drugo. S pomočjo protokola WebDAV jih lahko tudi varnostno kopirate v svoj račun Koofr.

joplin.jpg

Kaj je protokol WebDAV?

Okrajšava WebDAV pomeni Web Distributed Authoring and Versioning. Gre za razširitev protokola HTTP, ki je protokol odjemalec-strežnik in omogoča ogled spletnih strani in interakcijo z njimi in je temelj izmenjave podatkov na spletu. Protokol WebDAV gre še korak dlje. Spletnim strežnikom omogoča, da delujejo kot datotečni strežniki in tako uporabniku omogoča branje in urejanje vsebine na daljavo.

V našem primeru to pomeni, da WebDAV protokol omogoča povezavo med aplikacijama Joplin in Koofr. Preko te povezave lahko varnostne kopirate svoje beležke ustvarjene v aplikaciji Joplin v Koofr. Vse spremembe beležk v aplikaciji Joplin bodo vidne v vašem računu Koofr takoj, ko so sinhronizirane.

Kako vzpostaviti povezavo med aplikacijama Joplin in Koofr?

Vsa navodila in posnetki zaslona so narejeni za namizno različico aplikacije Joplin.

(1) Prenesite, namestite in odprite aplikacijo Joplin na svojem računalniku.

jopin_app_welcome_screen.JPG

(2) Odprite nastavitve, tako, da v orodni vrstici aplikacije Joplin kliknite na Tools in na spustnem meniju izberite Options. Privzeto se odpre zavihek General s splošnimi nastavitvami. Kliknite na sosednji zavihek Synchronisation in odprite nastavitve sinhronizacije aplikacije Joplin.

(3) Ko ste v zavihku z nastavitvami sinhronizacije Synchronisation, spremenite nastavitev Synchronisation target v WebDAV ter tako izberite povezavo preko protokola WebDAV. Vnesite WebDAV URL za vzpostavitev povezave s Koofrom v skladu s spodnjo sliko.

Capture_settings_subfolder.JPG

Opomba: Kot lahko vidite na zgornji sliki, običajnemu WebDAV URL-ju, ki ga uporabljamo za povezavo s Koofrom, v tem primeru sledi še /Joplin. Na tak način v računu Koofr ustvarimo mapo za beležke Joplin, kamor bodo te kasneje varnostno kopirane in jih boste zlahka lahko poiskali. Ime mape lahko seveda poljubno spremenite.

Opomba: Mapo morate v računu Koofr ustvariti ročno, sicer povezava med aplikacijama ne bo delovala. Sledite našim navodilom in to storite v koraku (5).

joplin_notes.jpg

(4) V polje WebDAV username aplikacije Joplin vnesite e-poštni naslov, ki ga uporabljate za prijavo v svoj račun Koofr.

(5) Za trenutek se pomaknite v svoj račun Koofr in ustvarite mapo za svoje beležke Joplin, kot smo omenili v koraku (3). Mi smo svojo mapo poimenovali kar Joplin, vendar lahko to ime poljubno spremenite. Pomembno je le, da se ime v koraku (3) ujema z imenom mape, ki jo ustvarite v računu Koofr.

(6) Medtem, ko ste v računu Koofr ustvarite novo geslo, ki ga boste uporabili za povezavo z aplikacijo Joplin. Oglejte si naša video navodila, ki vam pri tem lahko pomagajo.

Za ustvarjanje novega gesla odprite Uporabniški meni in v Nastavitvah poiščite zavihek Geslo. V okno Ustvari novo geslo vtipkajte ime novega gesla za povezavo z aplikacijo Joplin in kliknite na Ustvari. Mi smo svoje geslo poimenovali Joplin, kot lahko vidite na spodnji sliki.

geslo joplin.JPG

Vrnite se v aplikacijo Joplin in uporabite ustvarjeno geslo v polju WebDAV password.

(7) Ko zaključite s spreminjanjem nastavitev v aplikaciji Joplin, kliknite na Check synchronisation configuration in preverite, ali WebDAV povezava med aplikacijama deluje.

check settings.JPG

(8) Če so vaše nastavitve pravilne, boste prejeli obvestilo, kot je na spodnji sliki.

connection works_notification.JPG

(9) Napočil je čas, da ustvarite svojo prvo beležko v aplikaciji Joplin. Ko želite zapreti nastavitve, kliknite na gumb Back v spodnjem levem kotu aplikacije Joplin. Kliknite na File v orodni vrstici in na New note, da ustvarite novo beležko. Sedaj lahko pričnete s pisanjem.

Opomba: Beležke Joplin so v formatu Markdown.

Capture4.JPG

(10) Ko končate s pisanjem in urejanjem svoje beležke, v spodnjem levem kotu aplikacije Joplin kliknite na Synchronise in vaše beležke bodo varnostno kopirane v izbrano mapo v vašem računu Koofr.

sync.JPG

(11) Odprite račun Koofr in poiščite mapo, ki ste jo ustvarili za svoje beležke. V našem primeru je to mapa Joplin.

mapa joplin.JPG

Tam vas bodo čakale vaše beležke. Ko odprete beležko, lahko v desnem zgornjem meniju kliknete na Uredi in beležko uredite s pomočjo Koofrovega urejevalnika besedil. Spremembe shranite s klikom na Shrani.

Uredi.JPG

Opomba: Spremembe narejene z urejevalnikom besedil Koofr, ne bodo prikazane v aplikaciji Joplin, saj je med aplikacijama enosmerna povezava.

Veselo beleženje. Več o aplikaciji Joplin lahko preberete tukaj.

Želite govoriti z nami? Pridružite se nam na Koofr subredditu.

Vam je bil všeč ta članek? Oglejte si kaj počnemo.

Sorodne oznake