Loading...
Life Hacks / Dec 25 2017

Mislite, da počnete več stvari naenkrat? Verjetno se motite.

Ste tudi vi ponosni na svojo sposobnost večopravilnosti (ang. znano kot multitasking)? Verjamete, da ste strašno učinkoviti, saj toliko nalog opravite naenkrat. Žal imamo za vas slabo novico – večopravilnost, kot jo razume večina ljudi, je mit.

Večopravilnosti je danes skoraj nemogoče ubežati. Med pregledovanjem elektronske pošte se pogovarjamo po telefonu, med sestanki sestavljamo nakupovalne sezname in pišemo sporočila med klikanjem po YouTube videih. Če to pogosto počnete, se vam morda zdi, da ste pravi mojster osredotočanja na več stvari naenkrat. Ali pa menite, da tako pač je in da se morate posluževati večopravilnosti, če želite opravite vse, kar je na vašem dolgem seznamu dnevnih nalog.

325.png

Čeprav bi radi verjeli, da nam opravljanje več nalog naenkrat prihrani čas in nas naredi bolj produktivne, ostaja neizpodbitno dejstvo: večopravilnost ne obstaja.

Znanstveniki so si enotni, da se naši možgani lahko osredotočajo le na eno nalogo naenkrat. Se ne strinjate? Seveda obstajajo primeri nalog, ki jih opravljamo naenkrat: z lahkoto denimo hodimo in govorimo hkrati ali žvečimo sendvič med gledanjem televizije. Pomembno pa je razumeti, da pri večopravilnosti govorimo o osredotočanju na naloge. Sposobnost osredotočanja, ki jo imajo naši možgani, žal ni sposobna večopravilnosti.

Večopravilnost, ki si zasluži to ime, je omejena na naloge, ki so jih naši možgani tako vajeni, da postanejo skoraj samodejne (denimo hoja ali žvečenje hrane). Drugi primer je hkratno opravljanje nalog, ki vključujejo različne dele možganov. Primer je branje in poslušanje instrumentalne glasbe – oboje je mogoče početi hkrati, ne da bi se raven razumevanja prebranega pomembno znižala. To je mogoče zato, ker branje in poslušanje glasbe aktivirata različne dele možganov. Če pri branju poslušamo glasbo z besedilom, se razumevanje tekst poslabša, saj obe nalogi aktivirata del možganov, odgovoren za jezikovno razumevanje.

Blog post Koofr - banner (11).png

Kaj se torej dogaja v možganih, ko se lotimo več opravil naenkrat? Naši možgani pravzaprav izjemno hitro preklapljajo med nalogami, zato smo pod vtisom, da naloge opravljamo simultano – žal pa to ne drži. Večopravilnost zelo obremenjuje možgane in potencialno celo zmanjšuje IQ. Ko možgani preklapljajo med nalogami, ta preklop ni enostaven in terja čas. Nekatere raziskave so pokazale, da preklapljanje med nalogami vzame kar 40% več časa, kot če bi se posvetili vsaki posamezni nalogi. Tako vas lahko večopravilnost pravzaprav stane časa!

Naslednjič, ko boste hoteli prihraniti čas z večopravilnostjo, se ustavite in si določite prioritete – osredotočite se na eno nalogo naenkrat in preverite, če ste tako bolj učinkoviti.

1111.png

Koofr, po drugi strani, lahko dela več stvari naenkrat. Med njimi je hitro preimenovanje več datotek naenkrat, hitro nalaganje več datotek naenkrat v vaš Koofr račun ali pa redno varnostno kopiranje izbranih map, ne da bi se morali s tem ukvarjati vaši preobremenjeni možgani. :)

Preverite še druge praktične zmožnosti, ki jih ponuja Koofr in ustvarite brezplačen 2GB račun še danes!

Želite govoriti z nami? Pridružite se nam na Koofr subredditu!

Vam je bil všeč ta članek? Oglejte si kaj počnemo.

Sorodne oznake