Loading...
Varnost / Sep 05 2019

Močna gesla in kako si jih zapomniti

Vsako leto imamo uporabniki spleta več uporabniških računov in imeti svojo digitalno identiteto popolnoma pod nadzorom je vse težje. Uporaba močnih gesel je bistvenega pomena, saj so gesla prva obrambna linija vaših podatkov. V današnji objavi preberite kako izboljšati moč svojih gesel in kako si jih enostavno zapomniti.

Iskreno, verjetno vsi uporabljamo isto geslo za nekaj različnih spletnih mest, kajne? Prikimavate in si mislite, da morda ni nič narobe s takšnim pristopom? Napaka. Takšnemu načinu razmišljanja in vedenja na spletu recite odločni ne.

Se sprašujete zakaj?

Uporaba močnih gesel je bistvenega pomena za zaščito vaših podatkov. Preprečuje nepooblaščen dostop do vaših naprav, računov ter vaše digitalne identitete na splošno. Vaše geslo je vaša prva obramba pred spletnimi napadalci in kršitvami zasebnosti na spletu, ki postajajo vse bolj pogost trend pred katerim se je potrebno znati zaščititi. Prav zato je uporaba močnih gesel bistvenega pomena. Toda kaj je v resnici močno geslo, kako si ga zapomniti in kaj poleg gesel lahko pomaga varnosti vaših podatkov na spletu? Pojdimo korak za korakom.

(1) Kaj je močno in varno geslo?

Močno in varno geslo je:

koofr_passwords_safety.jpg

(2) Kako shraniti svoja gesla z upravitelji gesel?

Kot smo že omenili, si je močna gesla običajno težko zapomniti. Če uporabljate različna gesla za različne spletne račune, si morate kar naenkrat zapomniti ogromno količino gesel, kar je seveda težko. Povsem razumljivo je, da vas ob tej ideji boli glava. Dobra novica je, da lahko upravitelji gesel opravljajo to delo namesto vas. Poiščite eno izmed aplikacij, ki za vas lahko ustvarja, shranjuje in ob pravem trenutku prikliče pravo geslo. Ne pozabite, da si boste morali vseeno zapomniti vsaj geslo za dostop do te aplikacije.

Takšne aplikacije lahko sinhronizirajo vaše podatke preko vseh računalnikov, brskalnikov in mobilnih naprav, ki jih uporabljate, kar vam lahko močno olajša življenje in hkrati poskrbi za to, da vam gesel ni potrebno držati v spominu.

Eden izmed bolj priljubljenih in brezplačnih upraviteljev gesel je aplikacija LastPass. Za dodatno zaščito omogočite dvofaktorsko avtentikacijo, o kateri lahko več preberete v naši objavi ter v naslednji točki.

koofr_passwords_blog.jpg

(3) Kaj je dvofaktorska avtentikacija in zakaj jo je dobro uporabljati?

Dvofaktorska avtentikacija (2FA) je dodatna raven zaščite, ki jo lahko uporabite na svojih spletnih računih, da bi bili le-te bolj varni. Uporablja se za preverjanje in potrditev identitete osebe, ki poskuša pridobiti dostop do izbranega spletnega računa. V prvem koraku uporabnik vnese svoje uporabniško ime in geslo. Nato mora, da pridobi dostop do računa, vnesti še en podatek.

Drugi podatek je iz ene od naslednjih kategorij:

Na ta način je vaše geslo – enostavno ali zapleteno, le polovica uganke. Za potencialen vdor v vaš račun poznavanje le enega od obeh podatkov (npr. gesla) ne bo dovolj. Tudi v primeru, da je vaše geslo ukradeno ali izgubite svoj telefon, je verjetnost, da bo nekdo drug imel vaše podatke drugega faktorja majhna.

Želite govoriti z nami? Pridružite se nam na Koofr subredditu in nam povejte kako vi shajate z ogromno količino gesel za svoje spletne račune.

Vam je bil všeč ta članek? Oglejte si kaj počnemo.

Sorodne oznake