Loading...
Varnost / Jan 15 2020

Naučite se osnov uporabe orodja rclone s Koofrom

Kako uporabiti rclone s Koofrom kot alternativo starejšemu in počasnejšemu protokolu WebDAV? Rclone je odprtokodno orodje, ki vam omogoča upravljanje in sinhronizacijo datotek z računom Koofr in še veliko več. Sledite korakom v naši objavi in pričnite z osnovno uporabo orodja rclone.

Kaj je orodje rclone?

To je orodje, ki lahko s pomočjo znakovnega uporabniškega vmesnika (ang. command-line tool) sinhronizira, premika, kopira in izvaja druge operacije na vaših datotekah v Koofru. Z njim lahko ustvarite varnostne kopije podatkov ali preprosto shranite datoteke v svoj račun Koofr ter jih po želji dodatno šifrirate.

(1) Namestitev orodja rclone

Najprej morate rclone prenesti na svoj računalnik. Tu si lahko ogledate in prenesete različice orodja rclone za različne operacijske sisteme. Vsi koraki v tej objavi so bili napisani za rclone v operacijskem sistemu Windows, vendar so koraki podobni tudi v drugih operacijskih sistemih. Prenesite torej pravo različico orodja rclone in jo na svojem računalniku razpakirajte, saj nima namestitvenega programa.

Izbrati morate vse datoteke orodja rclone in klikniti Extract All, da razpakirate rclone na izbrano mesto na računalniku. Ko so datoteke razpakirane, poiščite aplikacijo rclone in jo zaženite. Takoj, ko boste to storili, boste prejeli obvestilo, kot je na spodnji sliki. Pozvani boste k odprtju okna ukazne vrstice cmd.exe, v katerem lahko zaženete rclone.

installrclone.png

(2) Osnovna terminologija orodja rclone

Predstavljamo vam nekaj osnovnih izrazov, ki jih morate poznati, preden začnete uporabljati orodje rclone:

(3) Kako ustvariti povezavo z računom Koofr v orodju rclone?

Cmd (ang. Command Prompt) je okno ukazne vrstice oz. vmesnik, kamor lahko vpisujete ukaze za orodje rclone. Na voljo je v večini verzij operacijskih sistemov Windows. Poiščite Cmd na svojem računalniku in ga zaženite.

Vtipkajte c:\path\to\rclone.exe +Enter v okno vmesnika Cmd, ter tako zaženite orodje rclone.

Opomba: Vsem ukazom, ki jih vnesete v orodje rclone, mora slediti pritisk na tipko Enter. Vsi okvirji z besedilom v tej objavi predstavljajo besedilo, ki ga morate vnesti v rclone ali tisto, kar bi videli kot rezultat vnešenega ukaza v orodje rclone.

Preden začnete ustvarjati svojo prvo oddaljeno povezavo, se morate s pomočjo vmesnika Cmd postaviti v mapo, v katero ste razpakirali orodje rclone.

path.PNG

V okno ukazne vrstice vtipkajte ukaz rclone config, ter tako pričnite z nastavitvijo orodja rclone.

rclone config

Ta ukaz vam omogoča dodajanje, odstranjevanje in urejanje oddaljenih povezav. Vse vaše oddaljene povezave so shranjene v konfiguracijski datoteki (ang. config file), ki jo lahko tudi šifrirate.

Opomba: Mi svoje konfiguracijske datoteke za namene te objave nismo šifrirali.

Ustvarimo svojo prvo oddaljeno povezavo, z imenom koofr.

Ko v orodje vnesete ukaz rclone config, bo rclone vrnil tole:

remote_rclone.PNG

V okno ukazne vrstice vnesite n + Enter in, ko boste pozvani, dodelite novi oddaljeni povezavi ime koofr.

Opomba: Svojo oddaljeno povezavo lahko sicer poimenujete kakorkoli želite. Pozorni bodite le na to, da v imenu ni presledkov.

V naslednjem koraku bo rclone vrnil seznam možnih storitev za shranjevanje podatkov v oblaku. Na seznamu poiščite Koofr in njegovo številko ter v rclone vtipkajte ustrezno številko za povezavo z njim. Ob vnosu ukaza pritisnite Enter.

blog rclone1.jpg

Nato boste morali s seznama ponudnikov, združljivimi s Koofrovim API-jem izbrati Koofr. Vnesite ustrezno številko (1) in pritisnite enter.

rclone blog1.jpg

Pozvani boste k vnosu svojega uporabniškega imena za račun Koofr. Vnesite ga. Ko boste pozvani izberite možnost y + Enter in se nato v brskalniku prijavite v svoj račun Koofr. V računu Koofr boste ustvarili novo geslo za dostop do orodja rclone.

config_username - Copy.PNG

Geslo lahko ustvarite v Uporabniškem meniju svojega računa Koofr. Poiščite Nastavitve in odprite zavihek Geslo. V okno Ustvari novo geslo vtipkajte ime novega gesla za povezavo z orodjem rclone in kliknite Ustvari. Oglejte si video navodila, ki vam lahko pomagajo pri ustvarjanju gesla. Video navodila so v angleškem jeziku.

gesla_rclone_slovenski.PNG

Novo ustvarjeno geslo takoj uporabite v ukaznem oknu orodja rclone. Pozvani boste k potrditvi gesla. Ko to storite, boste videli povzetek novo ustvarjene oddaljene povezave. Povezavo boste lahko potrdili, izbrisali ali urejali naprej.

remote_rclone_end.PNG

V ukazno vrstico vnesite y + Enter in s tem boste ustvarili svojo prvo oddaljeno povezavo.

(4) Kako lahko preizkusite ali povezava z računom Koofr deluje?

Ko je vaša oddaljena povezava ustvarjena, lahko preizkusite njeno delovanje tako, da izpišete seznam vseh datotek ali map v svojem računu Koofr, s pomočjo spodnjih ukazov.

Ta ukaz bo v orodju rclone izpisal seznam vseh datotek, ki se nahajajo v vašem računu Koofr.

rclone ls koofr:

Ta ukaz bo v orodju rclone izpisal seznam vseh map, ki se nahajajo v vašem računu Koofr.

rclone lsd koofr:

(5) Kako lahko s pomočjo orodja rclone kopirate datoteke v svoj račun Koofr?

Znotraj mape, kjer je razpakirano orodje rclone na našem računalniku, smo ustvarili mapo testf. To mapo želimo s pomočjo orodja rclone prekopirati v svoj račun Koofr. To lahko naredimo s pomočjo spodnjega ukaza.

rclone copy /home/source remote:backup

oz. v našem primeru:

rclone copy testf Koofr:/testfkoofr

Ta ukaz kopira datoteke iz mape testf na našem računalniku v mapo testfkoofr v našem računu Koofru, kot lahko vidite na spodnji sliki. Ali, če se izrazimo drugače - izvorna mapa ukaza je mapa testf in ciljna mapa tega ukaza je mapa Koofr:/testfkoofr.

Mapa testf na Koofru

Opomba: Ko izvajate ukaze kopiranja, morate vnesti točni cilj v računu Koofr kamor želite skopirati svoje datoteke, sicer bodo datoteke kopirane v korensko mapo vašega računa Koofr.

(6) Kako nastaviti Koofr kot omrežni pogon s pomočjo orodja rclone?

Če želite nastaviti Koofr kot omrežni pogon s pomočjo orodja rclone in ste uporabnik operacijskega sistema Windows, boste morali najprej na svoj računalnik naložiti program WinFsp, kar lahko storite tukaj. V vseh drugih operacijskih sistemih ta korak ni potreben.

Ukaz za nastavitev Koofra kot omrežnega pogona je ukaz rclone mount.

Opomba: Ko nastavite Koofr kot omrežni pogon na svojem računalniku s pomočjo orodja rclone, se bo omrežni pogon izvajal samo, ko je cmd odprt. Takoj ko zaprete orodje rclone, omrežnega pogona na računalniku ne boste več videli. Rclone lahko zaprete s pritiskom na ctrl + c.

S spodnjim ukazom lahko Koofr namestite kot omrežni pogon na svojem računalniku.

 rclone mount “koofr:” K: --vfs-cache-mode full    

koofr_network_drive.PNG

(7) Zakaj uporabljati orodje rclone?

Dejstvo je, da bi za operacije opisane v tej objavi lahko uporabili tudi protokol WebDAV. Toda WebDAV je starejši protokol, ki je za prenašanje velikih količin datotek počasen. Seveda lahko kljub vsemu uporabljate protokol WebDAV, vendar v nekaterih primerih to ni optimalno.

Opomba: Tu lahko najdete podrobna navodila o tem, kako narediti oddaljeno povezavo z imenom koofr s pomočjo orodja rclone, če potrebujete dodatne informacije.

Preberite več o tem kako lahko šifrirate svoje datoteke v računu Koofr s pomočjo orodja rclone. Objava o šifriranju s pomočjo orodja rclone je trenutno na voljo le v angleškem jeziku.

Želite govoriti z nami? Pridružite se nam na Koofr subredditu.

Vam je bil všeč ta članek? Oglejte si kaj počnemo.

Sorodne oznake