Loading...
Koofr zmožnosti / Jul 22 2024

Oblačna shramba Koofr: zelena in trajnostna izbira za vaše podatke

Potrebe po prostoru za shranjevanje podatkov naraščajo in z njimi tudi potreba po trajnostnih rešitvah, ki lahko sledijo tej rasti in imajo hkrati pozitiven vpliv na okolje. Shranjevanje podatkov v oblaku je prav to. Moderna, učinkovita in okolju prijazna alternativna tradicionalnim metodam shranjevanja podatkov.

Pametni telefon vas opozarja, da je njegova shramba skoraj polna. Trdi disk vašega prenosnika je poln dokumentov, fotografij in videoposnetkov, zunanji diski pa so raztreseni naokrog, vsak napolnjen do zadnjega kotička. Se sliši znano? Dandanes se vsi utapljamo v podatkih. Potrebe po prostoru za shranjevanje podatkov skokovito naraščajo in mnogi se spopadamo s prenapolnjenimi napravami in stalnim iskanjem dodatnega prostora.

Pravzaprav gre za globalno težavo. Z rastjo količine digitalnih podatkov narašča tudi povpraševanje po rešitvah za shranjevanje podatkov. Storitve v oblaku in z njimi podatkovni centri so v uporabi bolj kot kdaj koli prej. Vendar pa je okoljski vpliv shranjevanja podatkov večji, kot bi mislili na prvi pogled. Pri ustvarjanju in shranjevanju podatkov je ključno upoštevati trajnost shranjevanja podatkov. Kritični pogled na to, kakšen vpliv na okolje imajo rešitve za shranjevanje podatkov, je bistvenega pomena za trajnostno digitalno prihodnost.

globus na temni travi.jpg

Podatkovni centri in njihov vpliv na okolje


Podatkovni centri so energetsko intenzivni objekti, saj potrebujejo ogromno energije za delovanje. Njihove emisije lahko razdelimo v tri glavna področja: poraba energije za delovanje strežnikov, poraba vode za hlajenje strežnikov in življenjska doba strojne opreme, ki vpliva na pogostost zamenjav strojne opreme. Proizvodnja, transport in odstranjevanje rabljenih strežnikov prispevajo k vplivu na okolje.

O elektronskih odpadkih, ki jih prinašajo tradicionalne naprave za shranjevanje podatkov smo govorili v članku Razvoj shranjevanja podatkov: od pomnilniških kartic do oblačne shrambe

Nedavne raziskave kažejo, da so hiperskalarni podatkovni centri veliko bolj učinkoviti in okolju prijazni v primerjavi s tradicionalnimi lokalnimi podatkovnimi centri. Po podatkih, ki jih navaja Climatiq, so emisije hiperskalarnih podatkovnih centrov do petkrat manj intenzivne kot emisije lokalnih podatkovnih centrov.

Okolju prijazno shranjevanje podatkov v oblak


Ponudniki oblačnih shramb kot je Koofr, lahko z različnimi strategijami, ki jih uporabijo pri svojem delovanju, zmanjšajo okoljski vpliv shranjevanja podatkov. Izkoristijo lahko ekonomijo obsega, obnovljive vire energije in konsolidacijo strežnikov za spodbujanje trajnosti pri shranjevanju podatkov.

Ena ključnih prednosti ponudnikov shranjevanja v oblaku je njihova možnost izkoriščanja ekonomije obsega. S shranjevanjem podatkov več uporabnikov v skupne podatkovne centre, so ponudniki oblačne shrambe bolj učinkoviti kot bi bili posamezni uporabniki ali manjša podjetja.

Veliki podatkovni centri uporabljajo napredne hladilne sisteme, ki učinkovito upravljajo s toploto, ki jo ustvarja veliko število strežnikov. Tak centraliziran pristop zmanjšuje porabo energije na enoto shranjenih podatkov in hkrati znižuje skupne stroške, zaradi česar so trajnostne prakse na koncu tudi ekonomsko izvedljive.

Naložba v obnovljive vire energije je še en pomemben način zmanjševanja ogljičnega odtisa. Z uporabo podatkovnih centrov, ki jih poganja sončna, vetrna ali hidroenergija, lahko drastično zmanjšajo emisije toplogrednih plinov, povezanih s tradicionalnimi fosilnimi gorivi. Ta zavezanost zeleni energiji pomaga okolju in hkrati sledi trendu povpraševanja potrošnikov po okolju prijaznih storitvah.

bele vetrnice na pesku blizu morja.jpg

Ko potrošniki in podjetja iščejo trajnostne storitve, postaja vloga ponudnikov shranjevanja v oblaku pri spodbujanju zelenih praks vse pomembnejša. Z izkoriščanjem ekonomije obsega, naložbami v obnovljive vire energije in konsolidacijo strežnikov, nam podjetja, kot je Koofr, utirajo pot do trajnostne prihodnosti shranjevanja podatkov.

Oblačna shramba Koofr: primer trajnostne rešitve za shranjevanje podatkov


Koofrova zavezanost k trajnostnim rešitvam je prisotna v vsem, kar počnemo. Naša spletna stran ima oceno ogljičnega odtisa A+ in poudarja naše prizadevanje za zmanjšanje ogljičnega odtisa in delovanje na okolju prijazen način.

Naši strežniki se nahajajo v podatkovnih centrih v Nemčiji, Evropski Uniji. Podjetje, ki nam nudi svoje strežnike, je znano po svojih trajnostnih praksah. Njihovi podatkovni centri so napajani z obnovljivimi viri energije, vključno z vetrno in hidroenergijo.

Zakaj bi evropska podjetja morala uporabljati EU oblačne shrambe?

Energetska učinkovitost podatkovnega centra se meri z njegovo učinkovitostjo porabe energije (ang. Power Usage Effectiveness oz. na kratko PUE). Vrednost PUE 1.0 pomeni, da je vsa energija, ki jo porabi podatkovni center, izkoriščena za napajanje računalniške infrastrukture. Najboljši podatkovni centri na svetu dosežejo PUE 1.2 in ponosni smo, da podatkovni centri našega partnerja dosegajo vrednost PUE, ki je zelo blizu tej številki. Za hlajenje strežnikov uporabljajo izključno zrak, kar pomeni, da ne prispevajo k porabi vode. Ta pristop varčuje z vodo in zmanjšuje ekološki vpliv delovanja podatkovnega centra.

kaplja vode.jpg

Kar zadeva del emisij povezanih s strojno opremo, proizvodnja strežnikov vključuje energetsko intenzivne procese in uporabo surovin. Odstranjevanje strežnikov, recikliranje računalniške opreme in posledično elektronski odpadki, je zaenkrat odprto vprašanje. Čeprav je računalniško opremo mogoče reciklirati, trenutno nimamo podatkov o uporabi teh procesov v industriji shranjevanja podatkov.

Sodelovanje z našim podatkovnim centrom je del prispevka podjetja Koofr k trajnostnemu digitalnemu ekosistemu. Zaveza našega partnerja k uporabi obnovljivih virov energije se ujema z našimi cilji, ki stremijo k zmanjšanju ogljičnega odtisa podjetja. Nudimo zanesljivo in varno shranjevanje podatkov v oblaku ob zmanjšanju porabe energije in emisij.

Kako lahko uporabniki prispevajo k trajnostnemu shranjevanju podatkov?


Se sprašujete, kaj lahko storijo uporabniki oblačnih shramb, da bi prispevali k trajnostnemu shranjevanju podatkov? Medtem ko storitve, kot je Koofr, uvajajo številne trajnostne prakse, lahko njihovi uporabniki prispevajo k zmanjšanju svojega ogljičnega odtisa z upoštevanjem nekaj preprostih ukrepov:

Z lahkoto poiščite in odstranite podvojene datoteke

Z upoštevanjem teh preprostih ukrepov lahko uporabniki znatno zmanjšate svoj ogljični odtis in prispevate k trajnostni uporabi shranjevanja podatkov. Z uporabo obnovljivih virov energije, Koofr omogoča svojim uporabnikom, da shranijo svoje podatke na okolju prijazen način.

Predlogi za poletno branje: naučite se nekaj novega in ob tem uživajte

žarnica v kateri raste rastlina na sivi skali.jpg

Čeprav so področja, kjer je mogoče še izboljšati naša prizadevanja glede trajnosti, kot je na primer recikliranje strojne opreme, si Koofr prizadeva izkoristiti obnovljive vire energije, da bi svojim uporabnikom ponudil najbolj okolju prijazno rešitev za shranjevanje podatkov v oblaku. To nam uspeva z uporabo strežnikov, ki jih poganja 100 % obnovljiva energija. Koristimo napredne tehnologije hlajenja našega partnerja v podatkovnih centrih, ki se zanašajo izključno na zrak. To odpravlja potrebo po porabi vode in povečuje energetsko učinkovitost.

Z oblikovanjem zavestnih odločitev glede shranjevanja podatkov lahko zmanjšamo vpliv na okolje. Vsako dejanje, od shranjevanja le zares nujnih podatkov do uporabe energetsko učinkovitih nastavitev zaslonov prispeva k bolj zdravemu planetu. Skupaj lahko usmerimo tehnološko industrijo k bolj trajnostnim praksam in zagotovimo, da digitalni razvoj spoštuje okolje in mu ne škoduje. Pridite na zeleno stran. Nimamo piškotkov.


Pridružite se nam na našem subreditu in postanite del Koofrove skupnosti.

Objavili smo tudi članek v angleškem jeziku.

Vam je bil všeč ta članek? Oglejte si kaj počnemo.

Sorodne oznake