Loading...

Tech

Spremembe v delovanju storitev Google Drive in Google Foto

Z 10. julijem 2019 je Google implementiral nekaj sprememb v delovanju storitev Google Drive in Google Foto, ki ločujejo nekoč povezani storitvi v dva, sedaj precej manj povezana dela. V današnji objavi si oglejte kaj so prinesle te spremembe, kako se spopasti z njimi in kako vplivajo na vašo uporabniško izkušnjo v Koofru.

Kaj je drugače sedaj, ko so spremembe v veljavi?

(1) Google Foto mapa v storitvi Google Drive

Do sedaj ste imeli v svojem računu Google Drive mapo Google Foto, če ste v nastavitvah seveda vklopili to zmožnost. Če je bila zmožnost vklopljena, se je vaša Google Foto knjižnica samodejno sinhronizirala s storitvijo Google Drive oz. so se slike dodane v storitvi Google Foto samodejno dodale tudi v Google Foto mapo v storitvi Google Drive.

Kaj je samodejna sinhronizacija in kaj se je spremenilo z 10. julijem?

(2) Samodejna sinhronizacija med storitvama Google Drive in Google Foto

Pred 10. julijem ste lahko v storitvi Google Foto vklopili samodejno sinhronizacijo fotografij/videoposnetkov, ki so se tako iz storitve Google Foto samodejno prenesle tudi v Google Drive. Ta nastavitev je sedaj že onemogočena. Če v nastavitvah storitve Google Foto vidite razdelek Google Drive, ste do sedaj sinhronizirali fotografije in videoposnetke iz storitve Google Drive v Google Foto. Če tega razdelka ne vidite, potem niste imeli vklopljene sinhronizacije.

google_drive_spremembe_koofr.JPG

Tisti uporabniki, ki ste imeli sinhronizacijo vklopljeno veste, da se je, ko ste fotografijo dodali ali izbrisali v Google Foto samodejno dodala ali izbrisala tudi v storitvi Google Drive. Če ste v Google Drive dodali fotografijo, se je samodejno dodala v Google Foto (razen, če ste jo dodali v mapo Google Foto v storitvi Google Drive, kar je med uporabniki povzročalo nekaj zmede).

Kako storitvi delujeta sedaj?

Vse spremembe, ki jih naredite v storitvi Google Drive, veljajo samo za Google Drive in vse spremembe, ki jih naredite v storitvi Google Foto, veljajo samo za Google Foto. Torej, če naložite fotografijo v Google Drive, ne bo samodejno naložena tudi v Google Foto, razen če jo naložite ročno in obratno – nove fotografije in videoposnetki iz storitve Google Foto ne bodo več dodani v mapo Google Foto znotraj storitve Google Drive.

Vse datoteke in mape, ki jih že imate v storitvi Google Drive, se bodo tam ohranile. Vendar, od tega trenutka vse fotografije in videoposnetki, ki jih izbrišete v storitvi Google Drive ne bodo odstranjeni tudi iz Google Foto. Fotografije in videoposnetki, ki jih izbrišete iz Google Foto pa ne bodo odstranjeni iz storitve Google Drive. Storitvi torej nista več povezani.

(3) Nova zmožnost - Naložite iz Google Drive v Google Foto

Google je predstavil novo funkcijo, ki omogoča direktno Nalaganje iz storitve Drive v Google Foto. Tako lahko ročno izberete fotografije in videoposnetke iz Google Drive-a (vključno s tistimi iz map V skupni rabi z mano) za uvoz v storitev Google Foto.

Če želite fotografije in videoposnetke organizirati v obeh storitvah, jih lahko na tak način tudi kopirate iz storitve Google Drive v Google Foto ter tako ustvarjate podvojene fotografije/videoposnetke. Tiste fotografije/videoposnetki, ki bodo kopirani med Google Drive in Google Foto v izvirni kakovosti, se bodo upoštevali pri kvoti za shranjevanje v vaši Shrambi v Google Drive in Google Foto, torej dvojno. Če boste kopirali v visoki kakovosti, se to ne bo zgodilo.

Datoteke sedaj niso več povezane med storitvama, kar pomeni, da ko jih enkrat uvozite/kopirate iz ene storitve v drugo, brisanje v eni storitvi ne bo izbrisalo tudi datotek v drugi storitvi. To lahko povzroči nekaj nereda v vaši Google shrambi ter povečano uporabo prostora za shranjevanje.

nalozite_iz_drive_koofr.png

(4) Kaj se bo zgodilo z obstoječimi fotografijami in videoposnetki v obeh storitvah?

Obstoječe fotografije in videoposnetki v Google Foto in Google Drive, bodo tam varno tudi ostali. Nič se ne bo samodejno izbrisalo. Če imate v storitvi Google Drive mapo Google Foto, bo mapa ostala tam, vendar se ne bo več samodejno posodabljala. V njej torej ne boste več videli aktualnega stanja svojih fotografij.

Google_Drive_koofr_printscreen.JPG

(5) Varnostno kopiranje in sinhronizacija za operacijska sistema Windows in Mac

Še vedno lahko povsem običajno uporabljate program Varnostno kopiranje in sinhronizacija, ki je na voljo za operacijska sistema Windows in Mac, za prenos svojih datotek v visoki ali izvorni kakovosti v Google Drive in Google Foto.

Datoteke, prenesene v visoki kakovosti, se ne bodo upoštevale pri vaši kvoti za shranjevanje, tiste preneseni v izvorni kakovosti v obe storitvi - Google Drive in Google Foto, bodo prenesene v obe storitvi, vendar ne bodo zasedale dvojnega prostora v vaši Shrambi. Če boste izbrisali eno kopijo, bo druga še naprej zavzemala prostor za shranjevanje, dokler je ne izbrišete.

Če fotografijo ali videoposnetek odstranite iz svojega računalnika, je ne boste odstranili iz storitve Google Foto. Če fotografijo ali videoposnetek odstranite iz storitve Google Foto, ne bo odstranjena iz vašega računalnika.

(6) Mobilna aplikacija Google Foto

Aplikaciji Google Foto za Android in iPhone bosta še vedno samodejno nalagali fotografije iz vaše mobilne naprave, vendar samo v Google Foto. Ne boste mogli več samodejno naložiti fotografij/videoposnetkov iz mobilne naprave in jih dati v Google Drive - vsaj ne z Googlovimi lastnimi aplikacijami.

(7) Prenos vseh fotografij iz storitve Google Foto

Če želite prenesti vse datoteke iz storitve Google Foto (ali katere koli druge Googlove storitve), lahko uporabite stran Prenesi svoje podatke.

google_foto_koofr_printscreen.JPG

Kaj ste torej izgubili z julijskimi spremembami?

Možnost samodejne sinhronizacije fotografij ter videoposnetkov iz mobilne naprave v Google Drive in od tam na namizni računalnik s pomočjo programa za varnostno kopiranje in sinhronizacijo.

Kako bodo te spremembe vplivale na vašo uporabniško izkušnjo s storitvijo Google Drive znotraj Koofra?

Do sedaj ste lahko videli svojo mapo Google Foto znotraj Koofra, če ste povezali svoj Koofr račun s svojim Google Drive računom. Sedaj boste sicer še vedno boste lahko videli to mapo, vendar ne bo več samodejno posodobljena. Torej, znotraj Koofra ne boste mogli več videti posodobljene različice svojih fotografij. Posodobljena različica vaših fotografij bo shranjena samo v storitvi Google Foto. Znotraj Koofra boste lahko videli le še posodobljeno vsebino Google Drive-a.

Kaj lahko storite, da te spremembe zaobidete?

Odprite Koofr mobilno aplikacijo in v nastavitvah poiščite Samodejno nalaganje slik, pritisnite nanjo ter vklopite možnost Varno shrani slike in filme. Vklop te možnosti bo samodejno naložil fotografije in videoposnetke iz vaše mobilne galerije v Koofr, ter tako ustvaril varnostno kopijo vaše aktualne galerije v Koofru, v mapi My iOS Media.

Želite govoriti z nami? Pridružite se nam na Koofr subredditu!

Vam je bil všeč ta članek? Oglejte si kaj počnemo.