Loading...
Tech / May 01 2018

Sprostite pomnilnik vašega telefona, drugi del: iPhone

Telefoni iPhone so zloglasno neprijazni do uporabnika, kar se tiče omejenosti prostora, in skoraj vsakega uporabnika je že neprijetno presenetilo obvestilo “Pomnilnik skoraj poln”. Kaj lahko storite?

Ne glede na to, kaj zaseda prostor na vašem telefonu, dejstvo ostaja: notranjega pomnilnika ne morete nadgraditi. Kako lahko torej čimbolj izkoristite vsak megabajt pomnilnika in obdržite dovolj nezasedenega prostora za vaše fotografije in nove aplikacije?

1. Izbrišite neuporabljane aplikacije. Ta nasvet je precej očiten. Zagotovo imate naložene kakšne aplikacije, ki zasedajo veliko prostora in jih ne uporabljate. Znebite se jih! iOS vam poleg prostora, ki jo zasede določena aplikacija, pokaže tudi, kdaj ste jo nazadnje uporabili. Ne bodite preveč navezani na aplikacije, za katere ste plačali in ki jih že dolgo ne uporabljate. Izbrišite jih, saj jih lahko vedno ponovno brezplačno naložite z vašo Apple ID številko.

koofr_iphone_sprostite_pomnilnik_aplikacije.png

Kaj pa aplikacije, ki jih težko pobrišete, saj so bile že vnaprej naložene na telefon? Nekatere od njih lahko odstranite (na primer Notes, Mail, FaceTime), vendar ne bodo v celoti izginile - le podatki, povezani z aplikacijo, bodo izbrisani. Na žalost se tega ne da narediti z vsemi vnaprej nameščenimi aplikacijami, zato si oglejmo še druge možnosti.

2. Izbrišite podatke aplikacij ali naredite ti. "offload" aplikacij. Če pobrskate malo globlje po shrambi aplikacij (Nastavitve – Splošno – iPhone pomnilnik – izberite določeno aplikacijo), boste ugotovili, da nekatere aplikacije skladiščijo veliko podatkov, ki včasih zasedejo celo več prostora kot sama aplikacija. Ena možnost je torej, da izbrišete podatke, če niso pomembni.

Nasprotni proces se imenuje "offloading" - to pomeni, da izbrišete aplikacijo in obdržite podatke in dokumente, tako da so vam na voljo, če ponovno namestite aplikacijo. Pojdite na Nastavitve - Trgovina iTunes in od tu izpeljite postopek.

3. Izbrišite skupine sporočil. Ali res potrebujete nekaj let stara sms sporočila? Nak! iOS jih za vas hitro izbriše; samo izberite časovni okvir - želite, na primer, odstraniti vsa sporočila starejša od treh mesecev ali morda sporočila, ki so starejša od enega leta. Pojdite na Nastavitve - Sporočila - Zgodovina sporočil - Shranjena sporočila in nastavite časovni okvir, ter nato kliknite Izbriši.

4. Posodobite iOS. Morda vam bo pomagalo, če posodobite operacijski sistem, saj Apple neprestano razvija nove rešitve za upravljanje pomnilnika, ki vam prinesejo boljši izkoristek prostora.

5. Preglejte vaše aplikacije za urejanje fotografij. Če uporabljate posebne aplikacije za urejanje fotografij, so v njih lahko shranjene kakšne stare fotografije, ki jih ne potrebujete, saj ste v album že shranili končno obdelano sliko.

6. Izbrišite fotke, ki jih ne potrebujete. Prepričani smo, da imamo na telefonih vsi fotografije in videoposnetke, ki jih res ne potrebujemo. Pogost krivec so tudi posnetki zaslona. Lahko izbrišete vse naenkrat (če želite!) tako, da greste v Albumi - Posnetki zaslona - Izberite - Izberite vse.

Naslednji krivec so podvojene ali potrojene fotografije ali različne verzije istega motiva. Skušali ste ujeti torto pod najlepšim kotom, in to je zahtevalo par poskusov. Sedaj pa se lepo znebite fotografij, ki vam niso všeč in sprostite pomnilnik. Če uporabljate rafal fotografij (angl. burst mode), imate morda celo na stotine fotografij, ki bi jih želeli pobrisati. To je lahko nadležno opravilo. Pojdite v ustrezno mapo, izberite sliko in samo izberite fotografijo (ali več fotografij), ki jo želite obdržati, tapnite Končano in nato izberite Izberi le 1 najljubšo.

7. Ustvarite varnostne kopije fotografij. Ponoči boste bolj mirno spali, če veste da so VSE vaše fotografije zaščitene z varnostno kopijo in ne boste ničesar za večno izbrisali, zato predlagamo, da preizkusite mobilno aplikacijo Koofr. Omogoča vam ustvarjanje samodejnih varnostnih kopij fotografij na vašem Koofr računu, tako da lahko mirno izbrišete fotografije na telefonu, saj boste s Koofrom lahko do njih dostopali kjerkoli.

holidays.PNG

8. Se vam mudi? Kamera vam sporoča, da ni dovolj prostora, pred vami pa je enkratna življenjska priložnost za fotografijo, in nimate časa brisati šare na vašem telefonu?? Uporabite drugo aplikacijo s kamero - morda boste lahko napravili fotografijo, saj imajo nekatere aplikacije s kamero na voljo del pomnilnika, do katerega vaša kamera nima dostopa. Poskusite!

To je le par najpreprostejših idej, kako najbolje izkoristiti pomnilnik vašega iPhona, upamo, da vam pridejo prav! Veselo shranjevanje s Koofrom!

Želite govoriti z nami? Pridružite se nam na Koofr subredditu!

Vam je bil všeč ta članek? Oglejte si kaj počnemo.

Sorodne oznake

ios