Loading...
Tech / Feb 01 2018

Ste fotografije dobili na spletu? Naj vas ne spravijo v težave!

Uporabljate fotografije, ki ste jih našli na spletu še za karkoli drugega kot za ozadje na svojem namizju? Previdno! Morda kršite zakon.

Poleg svojih fotografij s počitnic v Grčiji in tridesetih video posnetkov svojega kužka, ki se igra na snegu, v Koofr oblačni shrambi morda shranjujete še druge fotografije. Naprimer fotografije, ki ste jih našli na spletu. Medtem, ko njihovo shranjevanje v oblačni shrambi ni problematično, je njihova uporaba (predvsem v komercialne namene) čisto druga zgodba.

Upamo, da ne verjamete več, da je katerakoli fotografija, ki ste jo našli s pomočjo Googla, na voljo za uporabo po lastni želji - to je trdovratno, vendar napačno prepričanje. In četudi se zavedate, da ima nekdo v lasti fotografijo, ki ste jo pravkar shranili na svoj računalnik, lahko hitro padete v eno izmed pogostih pasti glede avtorskih pravic fotografij.

koofr_copyright_photos_3.png

Naj najprej razložimo, kaj so avtorske pravice. Na splošno so avtorske pravice oblika pravne zaščite, ki jo dobijo ustvarjalci vsebin s podelitvijo določenih pravic tistim delom, ki sodijo pod takšen tip zaščite. To je oblika intelektualne lastnine in se nanaša na zakon vsake posamezne države. Čeprav mednarodno avtorsko pravo ne obstaja, je 180 držav sveta podpisalo Bernsko konvencijo, torej sporazum, ki določa minimalne pogoje za zaščito pravic ustvarjalcev avtorsko zaščitenih del po svetu.

Na splošno je dobra ideja, če si v celoti preberete in razumete določene zakone, tukaj pa smo poskusili povzeti par relativno preprostih pravil, ki vam bodo pomagala pri uporabi spletnih slik.

1. Domnevajte, da so vse fotografije, ki jih najdete na spletu, zaščitene. Čeprav na sliki ni vodnega žiga ali drugega znaka, ki predstavlja avtorske pravice fotografije, to ne pomeni, da delo ni zaščiteno. Zaščita avtorskih pravic je v večini držav avtomatična - avtorju zato ni potrebno dodati posebnega opozorila k svojemu delu. To velja tudi za javno objavljene fotografije na Facebooku ali Instagramu. Javno objavljanje še ne pomeni, da lahko vzamete fotografijo z družbenega omrežja in jo ponovno uporabite brez avtorjevega privoljenja.

Koofr_copyright_photos.png

2. Poskusite najti vir in pridobiti dovoljenje za uporabo fotografije. Našli ste krasno fotografijo, ki bi jo radi uporabili v predstavitvi za svojo stranko ali v pasici za promocijo svoje dejavnosti. Najbrž vam je že jasno, kje jo lahko kupite (iStock, Shutterstock, Getty Images ali podobne storitve nudijo na milijone kakovostnih fotografij z visoko ločljivostjo), lahko pa poskusite najti avtorja in pridobiti dovoljenje/plačati za njeno uporabo. Z malo sreče boste naleteli na sliko, ki da uporabniku pravico do uporabe pod licenco Creative commons. Takšne licence imajo različne pogoje, toda na splošno velja, da se ne boste znašli v težavah, če upoštevate pravila, ki so napisana poleg fotografij.

3. Ni dovolj, da ustvarite spletno povezavo nazaj do fotografije ali poimensko navedete avtorja. Umetnik bi moral biti počaščen, da sem izbral ravno njegovo fotografijo za naslovnico svojega najstniškega vampirskega romana in ga celo navedel kot avtorja fotografije! Brezplačno promoviram njegovo delo! No, ni čisto tako. Niti slučajno ni dovolj, da date avtorju “častno omembo”, saj vam mora ustvarjalec dati dovoljenje za uporabo. Prav tako se avtorji lahko svobodno odločijo, kje želijo, da se pojavi njihovo delo.

koofr_copyright_photos_4.png

4. Tudi če vam fotografija s spleta, ki ste jo uporabili, ne prinaša neposredno denarja, to še ne pomeni, da ne kršite avtorskih pravic fotografije. Uporaba zaščitenega dela na internem sestanku, deljenje v zaprti skupini in podobno, je tehnično še vedno kršenje avtorskih pravic. Možnosti, da vas zasačijo, so nizke, vseeno pa še vedno kršite zakon.

5. Poiščite profesionalne fotografije na eni izmed brezplačnih ali nizkocenovnih spletnih baz fotografij. Na spletu lahko najdete številne vire stock fotografij, ki ponujajo brezplačne ali ugodne slike. Nekaj primerov baz: Pexels, Pixabay, DesignerPics ter mnoge druge.

Ko ste legalno pridobili fotografije, jih lahko varno shranite v svojem računu Koofr. Preizkusite naš brezplačni 2GB račun in ga začnite uporabljati že danes!

Želite govoriti z nami? Pridružite se nam na Koofr subredditu!

Vam je bil všeč ta članek? Oglejte si kaj počnemo.

Sorodne oznake