Loading...
Life Hacks / Nov 26 2017

Vam delo v pisarni povzroča glavobole?

Imate občutek, da pred ekranom ne boste zmogli niti minute več? Ali ste nervozni in vam gre vse na živce? Vas spet muči glavobol in sprašujete, če je za vse to krivo vaše delovno mesto? Morda imate prav.

Migrene, tenzijski glavoboli ali nadležna bolečina v sencah so nadloge, ki občasno pestijo vsakega od nas. Težave nastanejo, če opazimo, da glavoboli postajajo vedno pogostejši ali se pojavijo pretežno med delovnim časom. Če se najdete v tem opisu, berite dalje ali poglejte naš video in morda boste odkrili pravi razlog za nadležne bolečine.

1. Pogosto preskakovanje zajtrka med tednom 17.png

Preskakovanje obrokov zmede vaš metabolizem in je povezano z migrenami. Po noči brez hrane je pomembno, da telo napolnite z energijo in si privoščite zdrav zajtrk. Pomanjkanje časa je slab izgovor, saj so jutranji obroki lahko nadvse enostavni: beljakovinski napitek, sadje ali ovsena kaša so pripravljeni in zaužiti v nekaj minutah.

2. Dolge ure sedenja 16.png

Pisarniško delo vključuje veliko sedenja. Zdravju škoduje že sedenje samo, situacijo pa še poslabša dolgotrajno sedenje in sedenje v napačnem položaju. Napačna drža obremenjuje vrat in ramena ter posledično povzroča tenzijske glavobole. Poskrbite, da bo teža vaše glave naravnost nad vašim vratom in poskušajte odpraviti sključeno držo. Premaknite svoj stol čim bliže mizi in se tako izognite nagibanju naprej.

Izogibajte se sedenju, kadarkoli je to mogoče. Med telefonskimi pogovori se sprehajajte po pisarni ali hodniku, sprehodite se do bližnje trgovine po kosilo, parkirajte ulico stran od pisarne ali pa stopite z avtobusa postajo ali dve prezgodaj. Povabite sodelavce na sestanke med katerimi se sprehajate (ti so običajno tudi krajši in bolj učinkoviti), namesto elektronske pošte osebno stopite do sodelavca in seveda preskočite dvigalo.

Dodatna prednost sprehajanja je dejstvo, da se med premikanjem izboljšajo naše sposobnosti kreativnega mišljenja in reševanja težav.

3. Delo v zaprtem prostoru Blog-post-Koofr-banner-7.png

Ste vedeli, da je zrak v vaši pisarni lahko bolj umazan kot na prostem? Bakterije, plesen v klimatski napravi, prah, različne kemikalije in celo specifični pisarniški vonji lahko povzročijo glavobole. Sedenje v bližini fotokopirnega stroja lahko poslabša glavobol zaradi vonjev ali ozona, če filter ni redno menjan.

Če je le mogoče, odprite okno ali pa vsaj nekaj časa preživite na prostem, denimo med kosilom. Če ste obsojeni na obstoječo situacijo, razmislite o nakupu prenosnega zračnega filtra.

4. Dolgotrajno strmenje v zaslon koofr_glavoboli.png

Ali uro za uro in dan za dnem naprezate oči med pripravo dolgih poročil? Nič čudnega, da začutite glavobol. Svetloba monitorja lahko obenem vpliva tudi na kakovost vašega spanca, kar še dodatno pripomore h glavobolu.

Poskrbite, da bo vaš monitor naravnost pred vami, njegov vrh pa naj ne sega višje od višine vaših oči. Tipkovnico položite na mizo naravnost pred monitor, da vam ne bo treba prepogosto obračati glave. Napenjanju oči se lahko izognete tudi tako, da monitor ni preblizu – postavljen naj bi bil najmanj dolžino ene roke stran od vaših oči. Privoščite si redne odmore in spočijte oči s pogledom skozi okno.

5. Nezdrava kosila 18.png

Hitra hrana je pogosta izbira pisarniških delavcev. Poleg povečanja telesne teže (ki je prav tako povezana s pogostejšimi migrenami), lahko vsebuje tudi določene sprožilce migrene.

Vsekakor ni nič narobe, če si občasno privoščite okusen hamburger. Poskrbite le, da na druge dni svoje telo nagradite za trdo delo z zdravim kosilom. Najboljše je doma pripravljeno kosilo, polno beljakovin, zelenjave in zdravih žitaric. Če to ni mogoče, v restavraciji na meniju izberite bolj zdravo jed.

Koristen trik: v predalu v pisarni imejte vedno zdrave prigrizke, npr. oreške, sadje, jogurt ali temno čokolado. Tako vas do kosila ne bo popadla volčja lakota, lažje pa se boste izognili tudi skušnjavam kot so domači čokoladni piškoti, ki jih sodelavka pridno prinaša v pisarno.

6. Stresne situacije Blog post Koofr - banner (9).png

Kratki roki, dolgi delavniki, zahtevni nadrejeni in včasih tudi sodelavci so lahko povzročitelji stresnih glavobolov. Pogosto so povezani s psihičnim stanjem, zato je še posebej pomembno, da skrbite tudi za svoje duševno zdravje.

Pogosto si privoščite odmor, izvajajte pisarniško jogo ali kratke meditacije. Poskusite si res odpočiti, ko ste na počitnicah. Res ni potrebe, da ste 24 ur na dan priklenjeni na računalnik.

Obstajajo pa tudi težave, ki povzročajo druge vrste glavobolov. Mednje spadajo denimo izgubljene datoteke, za katere ste porabili ogromno časa. To se lahko zgodi hitro in brez opozorila in tu vam Koofr lahko pomaga. Koofr oblačna shramba ponuja ugodne pakete in poskrbi, da so vaše datoteke na varnem tudi, če se vaš računalnik pokvari.

Ustvarite svoj brezplačni Koofr račun in ga preizkusite!

Želite govoriti z nami? Pridružite se nam na Koofr subredditu!

Vam je bil všeč ta članek? Oglejte si kaj počnemo.

Sorodne oznake