Loading...
Koofr zmožnosti / Jun 19 2024

Vzpostavite ravnotežje med varnostjo in uporabnostjo oblačne shrambe

Šifriranje na strani odjemalca ali šifriranje na strani strežnika? Vrsta šifriranja podatkov v oblačni shrambi pomembno vpliva na uporabniško izkušnjo in uporabnost. Izberite ponudnika shranjevanja v oblaku, ki ponuja najboljše iz obeh svetov in omogoča prilagodljivost pri izbiri nivoja varnosti.

Oblačna shramba je storitev, ki vam omogoča shranjevanje datotek na oddaljenih strežnikih, dostopnih prek interneta. Izjemno priljubljena je postala zaradi svoje priročnosti, prilagodljivosti in stroškovne učinkovitosti. Podjetja in posamezniki shranjevanje v oblaku uporabljajo za varnostno kopiranje pomembnih podatkov in enostavno deljenje datotek med različnimi napravami in uporabniki.

Z naraščanjem priljubljenosti hranjenja podatkov v oblaku narašča tudi pomen zagotavljanja varnosti teh podatkov. Shranjevanje občutljivih informacij v oblaku lahko te izpostavi potencialnim grožnjam, kot so vdori v podatke, in nepooblaščen dostop. Zato so dobri varnostni ukrepi bistveni za zaščito podatkov.


Ali je shranjevanje v oblaku varno in zasebno?

Eden najučinkovitejših načinov za zaščito podatkov v oblaku je šifriranje, ki vaše podatke pretvori v kodirano obliko, ki je brez ključa za dešifriranje neberljiva. Proces šifriranja zagotavlja, da so podatki tudi v primeru prestrezanja ali dostopa s strani nepooblaščenih oseb varni.

Detektiv dekodira šifriranje

Vrste šifriranja: na strani odjemalca in na strani strežnika


Obstajata dve glavni vrsti šifriranja glede na to, kdo skrbi za varnost šifrirnih ključev: šifriranje na strani odjemalca, kjer za šifrirne ključe poskrbi odjemalec in šifriranje na strani strežnika, kjer je za šifrirne ključe odgovoren ponudnik oblačne shrambe.

Šifriranje na strani odjemalca (ang. client-side encryption) pomeni, da so podatki šifrirani preden zapustijo vašo napravo in so takšni tudi naloženi v oblak. Le vi sami imate nadzor nad šifrirnim ključem, kar zagotavlja, da so podatki zaščiteni pred vsemi, vključno s ponudnikom storitev v oblaku, ki do vaših podatkov ne more dostopati. Prednost te vrste šifriranja je, da imate popoln nadzor nad varnostjo svojih podatkov, vendar to pomeni tudi, da morate sami poskrbeti za varno shranjevanje in upravljanje šifrirnih ključev. Če izgubite šifrirni ključ, izgubite tudi dostop do svojih podatkov.

Šifriranje na strani strežnika (ang. server-side encryption) pomeni, da so podatki šifrirani med prenosom in med shranjevanjem na strežnikih ponudnika storitev v oblaku. Ponudnik storitev poskrbi za šifriranje in dešifriranje podatkov ter za upravljanje šifrirnih ključev. Ta pristop je uporabniku načeloma bolj prijazen, saj ne zahteva dodatnih korakov ali skrbništva nad ključi. Hkrati to pomeni, da morate zaupati ponudniku storitev, da bo ustrezno zaščitil vaše podatke in ključe.

Obe vrsti enkripcije imata svoje prednosti, katero možnost boste izbrali pa je odvisno od vaših potreb glede varnosti, vašega znanja in tega, kako udobno uporabniško izkušnjo želite imeti.

Zarjavela ključavnica na ograji


Zakaj je šifriranje podatkov v oblačni shrambi izredno pomembno?

V primeru kibernetskega napada na vašega ponudnika oblačne shrambe, šifriranje na strani strežnika ne bo pomagalo ohraniti varnosti vaših podatkov. Ker ponudnik hrani ključe za vse svoje uporabnike, bodo ti v primeru napada ogroženi. Šifriranje na strani odjemalca ponuja bolj robustno obrambo, saj bi morali napadalci ogroziti tako sistem ponudnika oblačne shrambe kot šifrirne ključe posameznih uporabnikov, da bi pridobili dostop do datotek.

Oblačna shramba Koofr: najboljše iz obeh svetov


Koofr je slovensko podjetje, ki nudi šifriranje tako na strani odjemalca kot tudi na strani strežnika. Šifriranje na strani strežnika uporablja za šifriranje podatkov v mirovanju na Koofrovih strežnikih. To pomeni, da v primeru nepooblaščenega dostopa, shranjeni podatki, brez ustreznih ključev za dešifriranje, ostanejo neberljivi. Uporaba šifrirnih algoritmov, kot je zelo zanesljiv Advanced Encryption Standard (AES-256), zagotavlja moč in zanesljivost varovanja občutljivih informacij.

Z razvojem storitve Koofr Vault je Koofr dvignil varnost na še višjo raven. Koofr Vault ponuja šifriranje na strani odjemalca in uporabnikom omogoča večji nadzor nad varnostjo svojih datotek. Datoteke so šifrirane lokalno na napravah uporabnikov, preden so naložene v oblak. Šifrirni ključi so pod nadzorom uporabnikov, ki imajo možnost ustvarjanja, upravljanja in varovanja svojih šifrirnih ključev. Prav tako so edini, ki lahko dešifrirajo datoteke in dostopajo do njih v Koofr Vaultu, kar zagotavlja dodatno zaščito pred nepooblaščenim dostopom in dviguje nivo zaupanja uporabnikov. Podatki so namreč šifrirani tako med prenosom, kot v mirovanju ter pod njihovim izključnim nadzorom. Koofr je varna izbira tako za posameznike kot za podjetja, ki iščejo zanesljivo rešitev shranjevanja v oblaku.

Boljša uporabniška izkušnja s šifriranjem na strani strežnika


Za povprečnega uporabnika ima enkripcija na strani strežnika veliko prednosti, še posebej pri uporabi storitve, kot je Koofr.

Kljub šifriranju Koofr uporabnikom namreč omogoča predogled fotografij in videov neposredno v aplikaciji. To uporabnikom olajša ogledovanje in upravljanje medijskih datotek brez potrebe po predhodnem prenosu, prav tako pa lahko varno delijo datoteke in mape s prijatelji in družino. Koofr omogoča sinhronizacijo med več napravami, kar zagotavlja ažurnost, dostopnost in varnost podatkov, kjerkoli ste.

Ekran prenosnega računalnika s kodo

Koofr podpira uporabo protokola WebDAV, kar omogoča integracijo s storitvami, kot so Joplin Notes, Zotero in Duplicati in nudi dodatne možnosti upravljanja s podatki.

Koofr lahko povežete z drugimi shrambami v oblaku, s čimer lahko upravljate vse datoteke na enem mestu. Omogoča tudi ogled verzij datotek, ki jih lahko po potrebi obnovite ter odpiranje in urejanje datotek MS Office, shranjenih v vašem računu, neposredno v brskalniku.

Fotografije in videoposnetke lahko enostavno varnostno kopirate z družbenih omrežij, kot sta Facebook in Instagram. Prav tako lahko samodejno varnostno kopirate fotografije s svojih Android in Apple (iOS) mobilnih naprav. Koofr omogoča dostop do datotek tudi brez internetne povezave in spremembe sinhronizira, ko ste spet povezani z internetom.

Dokumenti za potovanja

Poleg šifriranja na strani strežnika, storitve shranjevanja v oblaku uporabljajo protokol TLS/SSL (Transport Layer Security/Secure Sockets Layer) za varno prenašanje podatkov med napravami uporabnikov in strežnikom ponudnika. To zagotavlja, da so podatki med prenosom šifrirani, kar preprečuje prisluškovanje in spreminjanje podatkov. Z uporabo šifriranja na strani strežnika in protokola TLS/SSL, ponudniki storitev shranjevanja v oblaku zagotavljajo celovito zaščito podatkov uporabnikov.

Šifriranje na strani odjemalca za izjemno občutljive informacije


Prednosti šifriranja na strani odjemalca so, da imate neposreden nadzor nad šifrirnimi ključi in nad tem, kdo dostopa do vaših podatkov. To je pomembno pri shranjevanju izjemno občutljivih informacij, kot so osebni dokumenti, finančni podatki in zaupne poslovne datoteke. Tako vaši podatki ostanejo zasebni in varni tudi v primeru vdora v podatke ponudnika storitev shranjevanja v oblaku.

Novinarka Sara uporablja šifriranje na strani odjemalca za svoje datoteke, shranjene v oblačni shrambi. Tako dodatno zaščiti zaupne dokumente. S šifriranjem datotek na svoji napravi pred nalaganjem v oblak zagotavlja, da njeni podatki ostanejo zasebni in varni, tudi v primeru ogrožene varnost ponudnika oblačne shrambe. Z uporabo šifriranja na strani odjemalca ima Sara popolno zasebnost in nadzor nad svojimi občutljivimi podatki.

Pomembno je vedeti, da ima tudi enkripcija na strani odjemalca določene omejitve. Upravljanje šifrirnih ključev lahko predstavlja precejšen izziv. Če izgubite svoje šifrirne ključe, bodo vaši podatki nedostopni. Odgovornost za varovanje šifrirnih ključev je v celoti pri uporabniku.

Dodatni koraki, potrebni za šifriranje in dešifriranje podatkov, lahko privedejo do manj prijetne uporabniške izkušnje. Prav tako šifriranje na strani odjemalca redko dobro sodeluje z aplikacijami tretjih oseb in storitvami, ki temeljijo na dostopu in obdelavi nešifriranih podatkov. Uporaba šifriranja na strani odjemalca pogosto zahteva višjo raven tehničnega znanja in razumevanja načel šifriranja.

Pozor: Če pride do težav s šifriranimi podatki, kot so poškodba podatkov ali izguba šifrirnih ključev, vam ponudniki storitev shranjevanja v oblaku ne morejo pomagati pri obnovitvi podatkov, saj nimajo dostopa do vaših dešifrirnih ključev. V primeru izgubljenih ključev ali pozabljenih gesel je obnova podatkov nemogoča.

Šifriranje na strani odjemalca in šifriranje na strani strežnika združena v harmoniji


Najboljši ponudniki storitev shranjevanja v oblaku nudijo oboje, šifriranje na strani strežnika in šifriranja na strani odjemalca, kar uporabnikom omogoča prilagodljivost pri izbiri nivoja varnosti, ki ustreza njihovim potrebam in željam.

Za vsakodnevne datoteke kot so fotografije, glasba in manj občutljivi dokumenti, šifriranje na strani strežnika običajno zadostuje. Nudi visoko raven varnosti, hkrati pa omogoča deljenje, iskanje in predogled datotek. S šifriranjem na strani strežnika ponudniki storitev oblačne shrambe upravljajo s šifriranjem in dešifriranjem, kar poenostavi uporabniško izkušnjo.

Zeleno bele črte na ekranu

Za izjemno občutljive dokumente, kot so finančni in medicinski podatki ter zaupne poslovne informacije, šifriranje na strani odjemalca ponuja dodatno plast varnosti. Uporabnik šifrira podatke na svoji napravi, preden jih naloži v oblak, kar pomeni, da ima le on dostop do dešifrirnih ključev. To zagotavlja, da podatki ostanejo zasebni in varni, tudi če so strežniki ponudnika storitve shranjevanja v oblaku ogroženi.

Koofr je odličen primer prilagodljivega pristopa, ki nudi storitev shranjevanja v oblaku s šifriranjem na strani strežnika za vsakodnevne datoteke in Koofr Vault za dodatno šifriranje na strani odjemalca za najbolj občutljive podatke. Uporabniki lahko uživajo v priročnosti in uporabnih zmožnostih šifriranja na strani strežnika, obenem pa imajo možnost okrepiti varnost svojih najbolj občutljivih informacij s šifriranjem na strani odjemalca.

Koofr ponuja šifriranje na strani odjemalca kot ločen dodatek in tako vzpostavlja ravnotežje med uporabnostjo in varnostjo. Veliko uporabnikov namreč daje prednost preprosti uporabi funkcionalosti kot so deljenje datotek in predogledi, ki so boljše integrirani s šifriranjem na strani strežnika. Z zagotavljanjem šifriranja na strani odjemalca kot dodatne možnosti, Koofr omogoča, da lahko uporabniki, ki potrebujejo višji nivo varnost za občutljive podatke, izberejo dodatno zaščito, brez poslabšanja uporabniške izkušnje za tiste, ki je ne potrebujejo.


Koofr Vault za začetnike

Izbira ponudnika oblačne shrambe, ki ponuja šifriranje na strani strežnika in šifriranje na strani odjemalca hkrati, je ključno za zagotovitev najvišje ravni zaščite podatkov in najboljšo uporabnosti storitve. Omogoča namreč, da uporabnik prilagodi raven varnosti svojim potrebam. Šifriranje na strani strežnika izberite za neobčutljive datoteke, šifriranje na strani odjemalca pa za zaščito izjemno občutljivih dokumentov. S Koofrom dobite najboljše iz obeh svetov. Ustvarite račun Koofr še danes.


Uporabljate šifriranje na strani odjemalca, Koofr Vault? Delite z nami svojo izkušnjo na Koofrovem subredditu.

Objavili smo tudi članek v angleškem jeziku.

Vam je bil všeč ta članek? Oglejte si kaj počnemo.

Sorodne oznake