Loading...
Tech / May 01 2018

Kaj pomeni teh pet izrazov, povezanih z oblačno shrambo?

Čas je, da se malo poglobimo v našo terminologijo! Naučite se nekaj novega ali preverite vaše obstoječe znanje z našimi razlagami najpogostejših izrazov, povezanih z oblačnim shranjevanjem.

1. Oblak

Zelo preprosta definicija se glasi približno takole: oblak je komunikacijska mreža. Kako deluje? Oblak je izraz, ki se nanaša na dostopanje do računalnika, informacijskih tehnologij in programskih aplikacij preko mrežne povezave. Na začetku se je oblak uporabljal kot prispodoba za telefonsko omrežje. Sedaj pa običajno predstavlja splet, natančneje podatkovne centre s strežniki, povezanimi z internetom.

Težko bi našli informacijsko tehnologijo, ki se ne bi mogla nahajati v oblaku. Programska oprema ali aplikacije, storitve ali celotni infrastrukturni sistemi, vse to imamo lahko v oblaku.

2. Oblačna shramba

Oblačna shramba je storitev, ki vam omogoča, da shranite svoje podatke (dokumente, fotografije, videoposnetke, glasbo, varnostne kopije, spletne strani in še mnogo drugega) tako, da jih prenesete preko spleta ali drugega omrežja v sistem oz. shrambo za drugi lokaciji, ki jo vzdržuje tretja oseba.

Ti podatki so torej shranjeni na tako imenovanem “oblaku”, torej na oddaljenih strežnikih, do katerih dostopamo prek spleta. Vzdržuje in upravlja ga ponudnik oblačnih storitev. Ponudnik oblačnih storitev (v našem primeru je to naš Koofr) vzdržuje, upravlja in ustvarja varnostne kopije z oddaljene lokacije. Vam so podatki dostopni preko omrežja, ki je običajno internet.

koofr_termonologija_oblacna_shramba.png

Poleg shranjevanja vaših datotek na fizični napravi za shranjevanje, na primer zunanjem trdem disku ali USB ključu, je shranjevanje podatkov v oblaku zanesljiv način, da podatki ostanejo na varnem. Ker so shranjeni na oddaljeni lokaciji, se jih ne da ukrasti, scvreti v požaru ali namočiti v poplavi. Kot bi imeli zunanji trdi disk, do katerega lahko dostopate kjerkoli, kadarkoli.

Datoteke običajno lastnoročno shranite na oblak, kar pomeni, da sproti naložite vaše datoteke v oblak, Koofr pa ponuja tudi rešitve, ki vam pošteno olajšajo proces, kot je na primer dvosmerna sinhronizacija in se lahko uporabi tudi za ustvarjanje varnostnih kopij datotek.

3. Oblačno ustvarjanje varnostnih kopij (angl. cloud backup)

Oblačno varnostno kopiranje (poznamo ga tudi kot spletno ustvarjanje varnostnih kopij ali varnostno kopiranje na daljavo) se razlikuje od oblačnega shranjevanja v tem, da je običajno avtomatizirano. Ta strategija varovanja podatkov pošlje kopijo podatkov preko mreže na strežnik na drugi lokaciji. Ti podatki so lahko običajne uporabniške datoteke (fotografije, dokumenti, videoposnetki ni podobno) ali celotni sistemi (aplikacije in nastavitve).

Običajno lahko nastavite urnik za ustvarjanje vaših varnostnih datotek ali pa jih ustvarite ročno. Prav tako se lahko odločite, katere datoteke ali mape naj se redno naložijo - večina uporabnikov redno ustvari kar varnostne kopije vsega.

Še ena pomembna razlika z oblačno shrambo je dejstvo, da oblačne varnostne kopije napravijo le kopijo vaših izbranih podatkov, medtem ko lahko uporabljate oblačno shrambo za shranjevanje datotek, za katere ni nujno, da jih želite imeti na vašem računalniku.

4. Sinhronizacija v oblaku

Še en izraz, ki se ga pogosto zameša z varnostnim kopiranjem, je sinhronizacija. Proces sinhronizacije poskrbi, da so vaše vsebine (datoteke in podatki) zagotovo enake na oblaku in na vašem računalniku. Bistvo je, da ohrani najnovejšo verzijo datoteke ali datotek na dveh ali večih napravah, v našem primeru na vaših računalnikih/telefonih in v vašem oblačnem uporabniškem računu. Koofr vam omogoči, da enostavno nastavite dvostransko sinhronizacijo.

5. Šifriranje

Šifriranje je proces, ki se uporablja za zaščito digitalnih podatkov pred nezaželenim ali neooblaščenim dostopom in je eden izmed najbolj učinkovitih načinov, kako zavarovati podatke. Sodobno šifriranje za svoje delovanje uporablja šifrirne algoritme, ki zagotovijo zaupnost in omogočajo ključne varnostne komponente, kot so avtentikacija, integriteta in preprečevanje tajenja.

Koofr šifrira vaše datoteke z uporabo šifriranja s strani strežnika. To zagotavlja dobro razmerje med tem, da so datoteke zavarovane in hkrati na voljo za uporabo na vse možne sodobne načine (kot je predvajanje videoposnetkov v brskalniku, urejanje Office dokumentov ali pomikanje čez ikone na telefonu). Preberite si več o varnosti vaših datotek pri Koofru.

Bi radi izvedeli več o zmožnostih Koofra? Ne čakajte - ustvarite si BREZPLAČEN račun z 2GB prostora za shranjevanje!

Želite govoriti z nami? Pridružite se nam na Koofr subredditu!

Vam je bil všeč ta članek? Oglejte si kaj počnemo.

Sorodne oznake