Loading...
Koofr zmožnosti / Nov 12 2019

Kako narediti varnostno kopijo mrežnega diska QNAP v Koofr

Ali uporabljate mrežni disk QNAP in razmišljate, da bi varnostno kopijo podatkov shranili v oblačno shrambo? Če imate vse pomembne podatke shranjene le na svojem mrežnem disku in ta odpove, boste v težavah. S pomočjo protokola WebDAV, aplikacije QNAP WebDAV in korakov v tej objavi, prenesite svoje podatke v Koofr in bodite brez skrbi.

Mrežni disk (Network Attached Storage oz. NAS) je naprava namenjena shranjevanju podatkov. Uporablja se za varnostno kopiranje datotek, njihovo skupno rabo, shranjevanje, centralizacijo in organizacijo podatkov. Mrežni disk je povezan v omrežje in omogoča dostop do podatkov skupini pooblaščenih uporabnikov omrežja z osrednje lokacije, do svojih podatkov pa lahko uporabniki dostopajo tudi na daljavo.

Mrežni diski so prilagodljivi in enostavno lahko dokupite in dodate prostor, ko vam ga zmanjka. Kot vsaka naprava pa lahko tudi mrežni diski iz različnih razlogov odpovejo. S sinhronizacijo podatkov v oblak lahko preprosto prenesete svoje podatke v Koofr v realnem času in jih tako zaščitite ter zmanjšate vpliv, ki ga lahko prinesejo nenadne odpovedi vaših naprav. Pred nalaganjem v oblak lahko svoje podatke tudi šifrirate.

Oglejmo si, kako lahko nastavite samodejno varnostno kopiranje mrežnega diska QNAP v Koofr.

QNAP ponuja dve možnosti varnostnega kopiranja podatkov iz mrežnega diska v oblačno shrambo. Prva možnost je varnostno kopiranje podatkov s pomočjo aplikacije QNAP WebDAV, ki jo bomo predstavili danes, druga pa s pomočjo aplikacije QNAP Cloud Backup Sync.

Kaj potrebujete pred nastavitvijo varnostne kopije?

(1) Mrežni disk QNAP.

(2) Brezplačni račun Koofr, ki ga lahko ustvarite tukaj.

(3) Na svoj računalnik namestite aplikacijo QNAP WebDAV, ki jo najdete med razpoložljivimi aplikacijami na svojem mrežnem disku QNAP (QTS App Center).

Screenshot_2019-10-14 Orkus.png

Ko je aplikacija WebDAV nameščena, lahko gremo skozi postopek nastavitve varnostne kopije mrežnega diska.

Postopek nastavitev varnostne kopije

(1) Zaženite aplikacijo WebDAV in odprite zavihek Account v meniju na levi. Kliknite na ustvari račun (Create Account). V polje Display name vtipkajte želeno ime svojega računa. Mi smo ga poimenovali Koofr. User ID je email, ki ste ga uporabili za kreiranje svojega računa Koofr.

Screenshot_2019-10-14 Orkus(2).png

(2) Za trenutek se premaknite v svoj račun Koofr, kjer boste ustvarili geslo in ga uporabili za povezavo s QNAP NAS napravo. Pri tem vam lahko pomagajo naša video navodila.

Opomba: Video navodila so v angleškem jeziku.

Prijavite se v svoj račun Koofr, odprite Uporabniški meni in v Nastavitvah poiščite zavihek Geslo. V okno Ustvari novo geslo vtipkajte ime novega gesla za QNAP WebDAV povezavo in kliknite Ustvari. Mi smo svoje geslo poimenovali QNAP, kot lahko vidite na spodnji sliki.

Capture.PNG

Novo ustvarjeno geslo vnesite v polje Password aplikacije WebDAV.

(3) Strežniški URL s spodnje slike natančno prepišite v polje Server URL aplikacije WebDAV in ko končate, kliknite OK.

Screenshot_2019-10-14 Orkus(2).png

(4) Odprite zavihek Backup in kliknite na Create Job. Ko se čarovnik odpre, kliknite Next.

Screenshot_2019-10-14 Orkus(3)a.png

(5) Izberite mape, ki jih želite varnostno kopirati v Koofr. Mi smo izbrali mapo Download. Ko končate, kliknite Next.

Screenshot_2019-10-14 Orkus(4).png

(6) V oknu Configure schedule smo pustili nastavitve, kot so bile privzeto. Nastavitve seveda lahko poljubno spreminjate in ko končate, kliknete Next.

Screenshot_2019-10-14 Orkus(5).png

(7) V oknu Configure policy izberite želene nastavitve za varnostno kopijo. Mi smo izbrali varnostno kopiranje posodobljenih datotek (Only back up updated files). Vsakič, ko bo varnostno kopiranje v teku, se bodo torej kopirale samo datoteke, ki bodo od prejšnje varnostne kopije spremenjene. Ko končate s spreminjanjem nastavitev, kliknite Next.

Screenshot_2019-10-14 Orkus(6).png

(8) Če ste v prejšnjem koraku označili Client-side encryption, se bo odprlo novo okno, v katerega boste lahko vnesli geslo za šifriranje svojih podatkov. Upoštevajte, da svojih podatkov ne boste mogli dešifrirati, če pozabite svoje geslo. V primeru, da geslo pozabite, bodo vaši podatki izgubljeni.

Screenshot_2019-10-14 Orkus(7).png

(9) V primeru, da ne želite varnostno kopirati vseh datotek, lahko v naslednjem koraku (Configure Filter) nastavite filer varnostne kopije. S filtrom lahko ignorirate nekatere datoteke oz. datoteke filtrirate glede na velikost, tip in glede na datum, ko so bile ustvarjene.

Screenshot_2019-10-14 Orkus(8).png

Nastavite lahko tudi minimalno oz. maksimalno velikost datotek, ki jih želite varnostno kopirati. Ko končate, kliknite Next.

(10) V naslednjem koraku morate izbrati račun, ki ste ga ustvarili v prvem koraku. Vnesti morate tudi ime mape, ki bo za vas samodejno ustvarjena v računu Koofr in kamor se bodo shranjevale vaše varnostne kopije. Vtipkajte poljubno ime mape v polje Folder name in kliknite Test. S tem boste testirali nastavitve varnostne kopije. V primeru, da je test uspešen, kliknite Next.

Screenshot_2019-10-14 Orkus(9).png

(11) V oknu Configure Job Name and Options si lahko ogledate nastavitve svoje varnostne kopije. Če niste napredni uporabnik vam priporočamo, da ohranite privzete nastavitve in kliknete Next.

Screenshot_2019-10-14 Orkus(11).png

(12) V oknu Confirm Settings preglejte svoje nastavitve in če ste z njimi zadovoljni kliknite Next, da jih potrdite.

Screenshot_2019-10-14 Orkus(12).png

(13) S tem je namestitev vaše varnostne kopije v Koofr končana. Kliknite na Finish, da zaprete nastavitve.

Screenshot_2019-10-14 Orkus(13).png

(14) Svojo varnostno kopijo in njen status si lahko ogledate v zavihku Backup, v meniju na levi. Po kreiranju varnostne kopije je status privzeto nastavljen na Not started Yet, torej se varnostno kopiranje še ni pričelo.

Screenshot_2019-10-14 Orkus(14).png

(15) Kliknite na gumb Play, da ročno zaženete varnostno kopiranje. Ko se pojavi okno z vprašanjem Do you want to start the job?, potrdite, da želite zagnati varnostno kopijo s klikom na Yes.

Screenshot_2019-10-14 Orkus(15).png

(16) Ko je varnostno kopiranje opravljeno, se bo stanje varnostne kopije v aplikaciji WebDAV spremenilo v končano oz. Finished.

Screenshot_2019-10-14 Orkus(16).png

Sedaj boste svoje datoteke videli v izbrani mapi v računu Koofr. Upoštevajte, da datoteke niso varnostno kopirane v korensko mapo. Našli jih boste v mapi Koofr/QNAP/CloudBackup/MyQNAPBackup.

Screenshot_2019-10-14 Koofr › QNAP › CloudBackup › MyQNAPBackup - Koofr - Copy.png

Opomba: Objavo o varnostnem kopiranju s pomočjo aplikacije QNAP Hybrid Backup Sync lahko preberete tukaj.

Želite govoriti z nami? Pridružite se nam na Koofr subredditu.

Vam je bil všeč ta članek? Oglejte si kaj počnemo.

Sorodne oznake