Loading...
Varnost / Feb 19 2018

Ne postanite žrtev napada izsiljevalskega programja!

Čeprav izsiljevanje internetnih uporabnikov za denar ni ravno nov poslovni model, so zločinci te dni vedno bolj spretni in napadi z izsiljevalsko programsko opremo so vedno bolj pogosti. Preden pričnete paničariti in razmišljati, kako bi nadomestili svoj elektronski poštni račun z jato golobov pismonoš, berite dalje in vidite, kako se lahko zaščitite.

[Posodobljeno, Jun 2020: Dodane povezave na novo povezano vsebino]

Izsiljevalsko programje je vrsta zlonamernega programja (malware), ki zaklene vaš računalnik in vam prepreči dostop do vaših podatkov, dokler ne plačate določene vsote denarja in prejmete ključa za dešifriranje, ki ga potrebujete za ponoven dostop do svojih datotek.

Obstajajo različni načini, kako vam lahko izsiljevalsko programje zagreni življenje. Lahko zaklene vaš računalniški zaslon ali zaklene določene datoteke. V prvem primeru se pokaže obvestilo na zaslonu vašem sistema, ki vam prepreči, da bi ga uporabljali, medtem ko vam pri t.i. ugrabitvi podatkov zlonamerno programje prepreči dostop do vaših najpomembnejših datotek.

koofr_ransomeware.png

Vaši napadalci vam bodo seveda prijazno posredovali navodila, kako zaustavite napad in dobite nazaj svoje datoteke - pod pogojem, da plačate relativno visok znesek, običajno nekje med 300 in 500 USD v eni izmed kriptovalut ali v obliki darilnih bonov iTunes ali Amazon (manj običajno).

Včasih je napad podkrepljen z grožnjo, da se bo zahtevana vsota povišala ali da bodo datoteke izbrisane po preteku določenega časovnega roka. Čeprav statistike kažejo, da nekateri ljudje nakažejo zahtevano vsoto, plačilo odkupnine ne zagotavlja, da boste tako dejansko dobili povrnjen dostop do svojih digitalnih dragocenosti. Precej strašljivo, kajne? No, ni še vse izgubljeno. Poglejmo, kaj lahko storite, da se izognete temu scenariju.

Kako se lahko izognete izsiljevalskemu programju?

Izsiljevalsko programje se širi preko priponk v elektronski pošti, ob obiskovanju ogroženih spletnih strani, pri uporabi okužene programske opreme in okuženih zunanjih pomnilnikov. Prvi nasvet, ki ga boste slišali v povezavi z izsiljevalskim programjem, je: “Ne plačajte odkupnine!” Morda boste dobili nazaj svoje datoteke, obstaja pa drug (zelo verjeten) scenarij - datotek ne boste dobili nazaj, izsiljevalec pa bo zahteval še več denarja. Seveda pa ne želite finančno podpirati zločinca, kajne? Naredite raje vse, kar je v vaši moči, da se izognete plačilu.

Najbolj zanesljivo pa je, da se izognete samemu napadu. Kako? Tako, da strogo upoštevate naslednje nasvete:

1. Naj bodo vaš antivirusni program, varnostna programska oprema, operacijski sistem in druga programska oprema vedno posodobljeni, za najboljšo in najsodobnejšo zaščito pred najnovejšimi grožnjami izsiljevalskega programja.

2. Ne odpirajte sumljivih priponk v elektronski pošti in ne klikajte na neznane povezave, posebno če so del nepričakovanega ali neznanega elektronskega pisma. Ni važno, če je prišlo pismo z naslova ljudi, ki jih morda poznate!

3. Izključite makroje v programskem naboru Microsoft Office. Tam se pogosto skrivajo napadi izsiljevalskega programja.

4. Odstranite tiste vtičnike in dodatke iz vašega brskalnika, ki jih ne potrebujete. Prepričajte se, da ste obdržali tiste, ki jih potrebujete, in da so posodobljeni. Preverite varnostne nastavitve vašega brskalnika, pobrišite piškotke in razmislite o protireklamnem vtičniku (ad blocker).

5. Ustvarite varnostne kopije pomembnih podatkov. To je eden izmed najpreprostejših načinov, kako se ubraniti napada. Če imate varnostne kopije vaših datotek, napadalci izgubijo moč. Pomembno je, da nimate programske opreme za ustvarjanje varnostnih kopij neprestano povezane z internetom - omogočite ji povezavo le enkrat na dan, za nastanek varnostnih kopij. Ustvarjanje kopij na dva različna načina je še toliko boljše - uporabite zunanji trdi disk in oblačno shrambo.

Za oblačno shranjevanje Koofr ponuja nabor cenovno dostopnih rešitev, ki omogočajo ustvarjanje varnostnih kopij vaših datotek. Hranjenje datotek na drugi fizični lokaciji zagotavlja, da so podatki varno spravljeni na naših strežnikih, daleč stran od pohlepnih rok kiberkriminalcev.

Ustvarite varnostne kopije še danes in si zagotovite miren spanec! Oglejte si naš video in pričnite z varnostnim kopiranjem v Koofr.

Želite govoriti z nami? Pridružite se nam na Koofr subredditu!

Vam je bil všeč ta članek? Oglejte si kaj počnemo.

Sorodne oznake