Loading...
Tech / Nov 28 2019

Zakaj za shranjevanje podatkov ni pametno uporabljati USB ključev?

Ali shranjujete svoje datoteke na USB ključe? Veliko ljudi se pri shranjevanju in premikanju datotek še vedno zanaša nanje. V današnji objavi predstavljamo delovanje USB ključev, njihove prednosti in slabosti. Berite naprej in ugotovite, zakaj vam svetujemo, da svoj USB ključ pospravite v predal in za dolgoročno shranjevanje podatkov uberete drugo pot.

USB oz. Universal Serial Bus je tehnologija vpeljana v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, ki omogoča povezavo elektronske naprave z računalnikom. Prvi USB ključ se je na trgu pojavil leta 2000 in postal popularen zaradi svoje cenovne dostopnosti. Prodajala sta ga podjetji IBM in Trek 2000 International, imel pa je kapaciteto 8 MB.

usb kljuc.jpg

USB ključ je “plug and play” naprava za shranjevanje podatkov, ki je sestavljena iz NAND bliskovnega pomnilnika, USB krmilnika, kristalnega oscilatorja ter standardnega USB kolektorja za priklop v računalnik ali drugo napravo. Tiskano vezje USB ključa je prekrito s plastičnim ali kovinskim ohišjem, ki elektroniko ščiti pred mehanskimi in drugimi vplivi.

USB ključi se pogosto uporabljajo za shranjevanje, varnostno kopiranje in prenos datotek in so na voljo v različnih velikostih. Podpirajo jih vsi sodobni operacijski sistemi – Windows, Linux, macOS in drugi ter tudi številni operacijski sistemi, ki temeljijo na BIOS-u. Več o zgodovini bliskovnega spomina lahko preberete v naši objavi v angleškem jeziku.

Kako delujejo USB ključi?

Njihov spomin temelji na bliskovnem pomilniku (ang. flash drive), ki ohrani vsebino tudi po odstranitvi napajanja. V računalnik jih priključimo preko USB vhodov ali posebnih adapterjev in računalnik jih prepozna kot naprave za shranjevanje podatkov, ki ne potrebujejo dodatnih gonilnikov. Na USB bliskovne pogone lahko pišete ter kasneje njihovo vsebino prepišete ali izbrišete.

V USB ključih ni premikajočih se delov, zato so bolj trpežni in manj uničljivi od drugih naprav za shranjevanje podatkov (npr. CD-jev in DVD-jev). Seveda ni mogoče zanikati, da so USB ključi kul izum. So majhni, tihi, prenosni, delujejo na vseh računalnikih, škatlo z njimi pa imate še od takrat, ko so bili popularni kot poslovno darilo praktično vseh podjetij in konferenc.

usb key koofr.jpg

USB ključi so primerni za začasno shranjevanje datoteke ali za njihovo premikanje med napravami, ne pa tudi za dolgoročno shranjevanje pomembnih podatkov. Na žalost imajo kar nekaj pomembnih slabosti, ki jih pri dolgoročnem shranjevanju pomembnih podatkov ne gre zanemariti.

Oglejte si naš video ali berite naprej.

(1) Nenadne poškodbe podatkov

Pa recite da se vam to še nikoli ni zgodilo. Nekaj pomembnega ste shranili na USB ključ in nato naslednjič, ko ste ga poskusili odpreti kaže, da so datoteke na njem poškodovane. Klasično. Pri nas doma se to zgodi skoraj vsak mesec.

koofr_why_should_you_get_rid_of_your_USB_1.png

USB ključi imajo rok uporabnosti in ta na žalost na njih ni natisnjen, kar pomeni, da vas lahko kadarkoli presenetijo in pustijo na cedilu. Izdelani so v nizkocenovni proizvodnji, in napake na njih se pokažejo prej ali slej. Običajno takrat, ko jih najmanj potrebujemo. Pričakovana življenjska doba USB ključa je definirana v številu ciklov zapisovanja/brisanja ter odvisna od kvalitete uporabljene elektronike. Ob vsaki uporabo se rahlo obrabijo in ko je meja pisanja/brisanja dosežena lahko del pomnilnika odpove, kar povzroči izgubo in poškodbe shranjenih podatkov.

Ob neprimerni uporabi ali če so podvrženi ekstremnim okolijskim pogojem (visoki temperaturi ali vlagi) lahko seveda odpovejo tudi predčasno. Število ciklov zapisovanja/brisanja je običajno dovolj veliko ob normalni uporabi ključka. Večjo težavo po navadi predstavljajo mehanske poškodbe, ki se odražajo kot polomljeni USB konektorj itn.

Prej ali slej se torej vsi USB ključi (nepričakovano) pokvarijo. Shranjevanje pomembnih dokumentov na njih torej ne sme biti dolgoročna rešitev oz. vaša strategija hrambe podatkov na dolgi rok.

(2) Omejen prostor

Prostor, ki ga kupite, je prostor, ki ga dobite, in v primeru USB ključev je to v tem trenutku nekje do 2 TB prostora, če ste za to pripravljeni plačati primerno ceno, ki je lahko pri takšnih velikostih že precejšnja. Na enoto pomnilnika je cena USB ključev pri velikih velikostih celo višja kot cena trdih diskov.

USB ključev ne morete razširiti in s tem pridobiti dodatnega prostora in v trenutku ko ugotovite, da je datoteka prevelika za namestitev na USB ključ ste že izgubili nekaj dragocenega časa. Prav tako do podatkov na USB ključu ne morate dostopati, če pred seboj nimate naprave z USB vhodom.

usb vhod.jpg

Če USB ključ pozabite doma do podatkov seveda ne boste mogli dostopati. Težava, ki je pri uporabi oblačnih storitev ne boste imeli, dokler imate internetno povezavo.

(3) Ponesrečeno brisanje datoteke ali formatiranje USB ključka

Ali ste pomotoma izbrisali datoteko z USB ključa ali ga celo pomotoma formatirali? Poslovite se od svojih datotek, saj tega pravzaprav ni mogoče popraviti, vsaj enostavno ne. Če niste previdni lahko svoje dokumente izgubite s klikom miške. Varnostnih kopij ni, razen če ste naredili več kopij na več različnih USB ključev. Z nekaj znanja se da nekatere datoteke tudi obnoviti, vendar to ni možnost, na katero gre računati.

usb koofr zgradba.jpg

(4) Izguba informacij in varnost uporabe USB ključkov

Dejstvo, da so USB ključi prenosni in majhni je pogosto lahko tudi velika pomanjkljivost. USB ključe je zlahka mogoče izgubiti, zamenjati ali založiti, saj jim je zaradi majhne velikosti težko slediti. Ko je USB ključ izgubljen, so izgubljene tudi datoteke, kar lahko vodi do uhajanja in razkritja občutljivih informacij.

Posebno težavo pri tem predstavljajo USB ključki, ki vsebujejo korporativne podatke. Medtem ko imajo mnoga podjetja stroga pravila kar se tiče uporabe USB ključkov, se druga ne zavedajo tveganj, ki jih te naprave predstavljajo za varnost sistemov in omrežij.

Resna težava uporabe USB ključkov so tudi okužbe z računalniškimi virusi in zlonamerno programsko opremo preko okuženih USB ključkov. Ko del škodljive programske opreme pristane na USB ključku lahko okuži vse naprave v katere je kasneje priključen.

Zaključek

Prenos podatkov z ene točke na drugo je ključnega pomena tako v osebnem kot v poslovnem življenju in USB ključ je naprava, ki to definitivno omogoča. Vendar zaradi svojih tehnoloških omejitev in pomanjkljivosti ni primerna za dolgoročno shranjevanje pomembnih podatkov. Sploh ne v primerih, ko bi bila na USB ključu shranjena njihova edina kopija.

USB ključi so majhni, tihi, prenosni in delujejo na vseh računalnikih. Vendar so tudi izdelani v nizkocenovni proizvodnji, njihova življenjska doba pa je omejena in direktno vezana na kvaliteto uporabljenih komponent elektronike. Pogosto je njihova uporaba povezana z izgubo podatkov ali z zlorabami preko zlonamerne programske opreme.

Kaj je alternativa USB ključem? Shranjevanje podatkov v oblaku. Več o shranjevanju v oblaku lahko preberete v naši objavi.

Želite govoriti z nami? Pridružite se nam na Koofr subredditu.

Vam je bil všeč ta članek? Oglejte si kaj počnemo.

Sorodne oznake