Loading...
Koofr zmožnosti / Nov 05 2019

Kako narediti varnostno kopijo podatkov iz računalnika Mac v Koofr

Ali že delate varnostne kopije svojih datotek? S pomočjo programske opreme Duplicati in protokola WebDAV lahko enostavno nastavite samodejno varnostno kopiranje podatkov z vašega računalnika Mac v Koofr. Sledite korakom v naši objavi in poskrbite, da bodo vaši podatki varno spravljeni v oblaku.

Ali varnostno kopirati svoje podatke ali ne ni več vprašanje. Pravi vprašanji sta kam in kako varnostno kopirati podatke.

V preteklih objavah smo govorili o varnostnem kopiranju podatkov iz računalnikov z operacijskima sistemoma Ubuntu in Windows.

Danes objavljamo še navodila za uporabnike operacijskega sistema macOS. Če želite samodejno varnostno kopirati podatke iz svojega računalnika Mac v račun Koofr, je danes vaš dan.

Kaj torej potrebujemo za ustvarjanje varnostne kopije podatkov v operacijskem sistemu macOS?

(1) Priprava

Najprej ustvarite brezplačni račun Koofr, ki ga boste potrebovali v nadaljevanju. Nato s spletnega mesta Duplicati naložite pravi namestitveni program tako, da kliknete na Download Duplicati 2.0 za svoj operacijski sistem, izberete zadnjo izdajo in pod Assets poiščete .dmg datoteko. Prenesite datoteko .dmg na svoj računalnik in jo namestite. Odprite in povlecite Duplicati v Applications na svojem računalniku Mac. Prikazalo se bo opozorilo: “Duplicati requires the Mono Framework version 3.0 or later.”

install_duplicati_to_mac.png

Prenesite in namestite Mono Framework in ponovite povlecite Duplicati v Applications. Prejeli boste še eno opozorilo, saj Duplicati ni bil prenesen iz uradne trgovine z aplikacijami Apple.

install_duplicati_to_mac_github_warning.png

Kliknite Open, za potrditev, da se z odprtjem takšne aplikacije strinjate. Ko je ta del postopka končan, lahko nastavite varnostno kopijo tako, da sledite korakom v nadaljevanju.

(2) Nastavitev varnostne kopije

Zaženite Duplicati - najdete ga v programu Finder pod Applications. Duplicati se bo odprl v vašem privzetem brskalniku. Kliknite Add Backup in izberite možnost Configure new backup. Nato kliknite Next.

2.png

V polje Name vtipkajte poljubno ime za svojo varnostno kopijo, mi smo uporabili ime My Backup. Ko poimenujete varnostno kopijo, pojdite na vrsto šifriranja - Encryption. Predlagamo, da šifriranje pustite na privzetem načinu šifriranja AES-256.

3.png

S tem ko nastavite geslo (oz. Passphrase), bodo vaši podatki najprej šifrirani in nato poslani v Koofr. Izberite močno geslo in ga shranite na varnem mestu (npr. v upravitelju gesel). Upoštevajte, da ni mogoče obnoviti varnostne kopije, če pozabite svoje geslo. Nadaljujte s klikom na Next.

Z računom Koofr se bomo povezali s pomočjo protokola WebDAV. Na spustnem seznamu programa Duplicati pod Storage Type izberite možnost WebDAV.

4.png

V naslednjem koraku označite polje Use SSL. V polje Server and port morate vnesti app.koofr.net in za Path on server vnesti dav/Koofr/My Backup. Zadnji del poti MyBackup, je ime mape v vašem Koofr računu, v kateri bo shranjena varnostna kopija. Mapa bo samodejno ustvarjena v vašem Koofr računu in zanjo lahko izberete poljubno ime.

5.png

Znotraj Koofr računa moste morali ustvariti ločeno geslo za uporabo s programom Duplicati. Pri tem vam lahko pomagajo naša video navodila. Geslo sicer lahko ustvarite v Uporabniškem meniju računa Koofr, v Nastavitvah v zavihku Geslo. Kliknite v okno Ustvari novo geslo, geslo poimenujte in kliknite Ustvari.

geslo_koofr.PNG

Premaknite se nazaj v Duplicati in v polje Username vnesite uporabniško ime za svoj račun Koofr. V polje Password vnesite geslo, ki ste ga ustvarili znotraj računa Koofr. Nato kliknite na Test connection. Če ste naredili vse pravilno, bi morali videti obvestilo, kot na spodnji sliki. Če ga ne vidite, se prepričajte, da ste v polja vnesli pravilne podatke.

duplicati.png

Preden bo v vašem računu Koofr ustvarjena mapo MyBackup boste prejeli obvestilo, kot na spodnji sliki. Kliknite Yes, da odobrite ustvarjanje mape.

duplicati_koofr_connection.png

Ko uspešno preizkusite povezavo, kliknite Next. V naslednjem koraku boste morali izbrati datoteke, ki jih želite varnostno kopirati.

7.png

Ko ste prepričani, da ste označili vse lokacije, ki jih želite varnostno kopirati, nadaljujte z naslednjim korakom - Schedule, kjer boste lahko nastavili urnik varnostnega kopiranja. Svetujemo vam, da delate varnostne kopije v času, ko je računalnik manj obremenjen. Varnostne kopije delajte redno, vsaj enkrat na teden, če ne vsak dan.

8.png

Kliknite Next in pristali boste med splošnimi nastavitvami - General options.

9.png

Ker Duplicati nalaga varnostne kopije v delih, velikost obsega nalaganja določa velikost posameznega naloženega dela. Privzeta vrednost 50 MB ustreza večini domačih uporabniških povezav, vendar boste morda želeli znižati to vrednost na nekaj MB, če imate počasno internetno povezavo.

Zadnja nastavitev (Keep this number of backups) določa koliko varnostnih kopij bo shranjenih v računu Koofr. Če boste hranili več varnostnih kopij, boste lahko šli dlje nazaj v času pri obnovitvi podatkov. Vendar, to hkrati pomeni, da boste z več varnostnimi kopijami zasedli več prostora v svojem računu Koofr. Ohranjanje dva tedna dnevnih ali tri mesece tedenskih varnostnih kopij je dobra izbira za domačega uporabnika.

Če kliknete puščico poleg imena varnostne kopije se prikaže povzetek njenih nastavitev. Vendar je edino pomembno v tem trenutku, da zaženete varnostno kopijo s klikom na Run now.

10.png

Stanje varnostnih kopij lahko vidite v aplikaciji Duplicati v svojem brskalniku. Če želite preverite podrobnosti, si lahko ogledate opozorila in napake pod Reporting ob specifični varnostni kopiji.

S tem je varnostna kopija nastavljena. Sedaj se bodo vaši izbrani podatki samodejno varnostno kopirali v vaš račun Koofr.

Želite govoriti z nami? Pridružite se nam na Koofr subredditu.

Vam je bil všeč ta članek? Oglejte si kaj počnemo.

Sorodne oznake