Loading...
Tech / Oct 06 2017

Koliko prostora zares potrebujete za hrambo v oblaku?

Ko se odločate za ponudnika, pri katerem boste varno shranili svoje digitalne datoteke, je prva odločitev povezana s količino prostora, ki ga boste za ta namen zakupili. Tu vam lahko pomagamo!

Nehali ste računati na to, da se vaš računalnik ali zunanji disk ne bosta nekega dne pokvarila in s seboj odnesla vseh družinskih fotografij in službenih dokumentov. Pravilno! Varnostno kopiranje dokumentov je pametna poteza iz več razlogov, ki se jih bomo v prihodnjih zapisih še dotaknili. Sedaj verjetno izbirate med številnimi ponudniki in aplikacijami in iščete najboljšo možnost za varno hrambo svojih datotek. Prvo vprašanje, ki sledi, je običajno: kako se odločiti za pravo velikost spletne shrambe?

Oglejte si naš video.

Pregled trenutne situacije

Prvi korak zahteva malce brskanja po računalniku in obstoječih zunanjih diskih. Dobro si oglejte datoteke, ki jih nameravate shraniti v oblaku. Preverite njihove velikosti, jih po potrebi seštejte in in rezultat vam bo pomagal pri odločitvi o količini prostora. Držite se pravila, da morate to številko pomnožiti vsaj z dve in dobili boste količino prostora, ki ga potrebujete.

Vrste dokumentov

Velikost shrambe, ki jo boste potrebovali na dolgi rok, je odvisna tudi od vrste datotek, ki jih boste shranjevali. Velikosti so odvisne od številnih dejavnikov. Če ste denimo profesionalni fotograf, bodo vaše fotografije zasedle veliko več prostora kot v primeru, če fotografirate le s svojim pametnim telefonom. Če boste shranjevali le Wordove dokumente z malo slikami, boste verjetno potrebovali manjšo shrambo. Dolge Powerpoint prezentacije zasedejo več prostora. Če se ukvarjate z grafičnim oblikovanjem, bodo datoteke, s katerimi delate, spet veliko večje.

Kljub naštetim razlikam smo spodaj pripravili tabelo povprečnih velikosti datotek, ki bo (upamo) služila kot orientacija pri oceni potrebnega prostora, ki ga morate zakupiti v oblaku.

koofr_povprecne_velikosti_datotek.PNG Ne pozabite, da velikosti variirajo. Preglejte svoje datoteke in dobili boste grob vtis o povprečni velikosti datotek, s katerimi pogosto delate.

Praktičen primer: recimo, da želite varnostno kopirati vse *fotografije, ki jih posnamete s svojim pametnim telefonom. Želite, da so fotografije avtomatsko shranjene v oblaku. V primeru, da posnamete tri fotografije na dan in en enominutni video na teden, bo shramba v velikosti 10GB zadostovala za eno leto**. Ne pozabite tudi na vse obstoječe fotografije! 25GB bo verjetno za nekaj časa zadostovalo vašim potrebam.

koofr_fotografije.PNG

Več ni nujno boljše

Pomembna prednost hrambe v oblaku je dejstvo, da lahko začnete z malim. Če ugotovite, da za hrambo potrebujete več prostora, lahko namreč vedno nadgradite paket. Večina ponudnikov spletne hrambe podatkov običajno ponuja brezplačen račun s prostorom nekje med 2GB in 15GB. Za marsikaterega uporabnika bo to dolgoročno premalo. Ponudniki spletnih shramb zato običajno ponujajo plačljive pakete, ki pa običajno hitro poskočijo na veliko večje številke - tako v smislu količine prostora kot cene.

Čeprav zveni praktično, ni nujno dobra odločitev, da takoj zakupite 100GB, 1TB ali neomejeno prostora. Pravzaprav je lahko nasprotno. Razen če imate izjemno specifične potrebe za hrambo podatkov, je namreč precej verjetno, da toliko prostora ne boste nikoli uporabili. Želite plačevati za prostor, ki ga ne potrebujete? Verjetno ne.

Tu je dobra izbira Koofr – ponujamo namreč več manjših in cenovno ugodnih paketov , ki so prilagojeni vašim potrebam. Vaše datoteke varno hranimo in ponujamo številne praktične zmožnosti, kot je npr. hitro deljenje, povezljivost z drugimi ponudniki spletnih hramb, dostop do datotek z različnih naprav in številne druge prednosti.

koofr_paketi_cene.PNG

Vas zanima? Odprite svoj Koofr račun in preizkusite.

Želite govoriti z nami? Pridružite se nam na Koofr subredditu!

Vam je bil všeč ta članek? Oglejte si kaj počnemo.

Sorodne oznake