Loading...
Tech / Dec 24 2020

Najslabša gesla leta 2020

Verjetno veste, da so gesla prva obrambna linija vaših spletnih računov. Tudi, če niste računalniški strokovnjak, lenoba pri ustvarjanju gesel ni prava pot. Upoštevajte, da z močnim geslom ščitite svojo zasebnost, zato temu posvetite zadostno mero skrbnosti. Oglejte si najslabša gesla leta 2020 in preverite ali je tudi kakšno od vaših gesel na seznamu.

Le vi ste tisti, ki lahko resnično vplivate na zasebnost in varnost svojih spletnih računov in svojih podatkov. Prav tako ste odgovorni, če se odločite, da ne boste ničesar storili, da bi zasebnost in varnost svojih spletnih računov izboljšali. Imejte to v mislih, ko berete o najslabših geslih leta 2020.

Oglejte si celoten seznam najslabših gesel letošnjega leta in poglejte, kako so se spremenili njihovi položaji na lestvici od lanskega leta. Prepričajte se, da vaših gesel ni na seznamu in jih čimprej spremenite, če so. Preberite več o tem, kako tvoriti močna gesla.

worst_passwords_2020.JPG [Vir: NordPass: https://nordpass.com/]

Opomba: Seznam gesel je sestavila podjetje NordPass v partnerstvu s tretjim podjetjem, specializiranim za raziskave kršitev zasebnosti podatkov. Ocenili so bazo podatkov, ki je vsebovala 275.699.516 gesel.

Kljub prizadevanjem za izobraževanje spletnih uporabnikov o pomenu varnosti na spletu, na prvih desetih mestih lestvice v primerjavi z lanskoletno ni bistvenih sprememb. Če niste prepričani, zakaj so močna gesla tako pomembna, si oglejte zgornjo sliko, kjer lahko vidite kako enostavno in hitro lahko hekerji ugotovijo vaše geslo, če je to med prvih 10 najslabših gesel na lestvici.

Raziskovalci so ugotovili, da večina spletnih uporabnikov zaradi lastnega udobja še vedno uporablja preprosta gesla, ki si jih je enostavno zapomniti. To so seveda tudi gesla, ki jih hekerji najhitreje ugotovijo. Vas zanimajo kategorije najbolj priljubljenih slabih gesel? Oglejte si spodnjo sliko.

worst_passwords_ (3).JPG [Vir: NordPass: https://nordpass.com/]

Medtem ko geslo pokemon še vedno pridobiva na priljubljenosti (glejte kategorijo Entertainment na spodnji sliki), gesla onedirection, ki je lani zasedalo 184. mesto, letos sploh ni več na lestvici.

worst_passwords_ (4).JPG [Vir: NordPass: https://nordpass.com/]

Pri raziskovanju kategorije Razno oz. ang. Miscellaneous, lahko vidite tudi, da uporabniki letos niso nič bolj domiselni, ko gre za nova gesla, ki so se pojavila na seznamu.

worst_passwords_ (1).JPG [Vir: NordPass: https://nordpass.com/]

Raziskava je pokazala, da se je na seznamu dvestotih najbolj priljubljenih najslabših gesel leta 2020 pojavilo le 78 novih gesel. To nakazuje, da smo glede kibernetske varnosti kljub večje zaskrbljenosti glede zasebnosti in varnosti podatkov še vedno leni.

Kako ustvarjati močnejša gesla naslednje leto in vedno?

Oglejte si naš video.

Ob izbiri gesla se prepričajte, da je dovolj dolgo, da ni sestavljeno iz očitnih besed, ki jih lahko najdete v slovarju, da so naključna in niso uporabljena za več spletnih računov. Ne izberite gesla, ki vključuje osebne podatke in enostavnih poti na tipkovnici. Dodajanje velikih črk, simbolov ali številk na nepričakovanih mestih vam pomaga okrepiti vaše geslo.

S pomočjo teh predlogov boste ustvarili gesla, ki si jih ponavadi ni enostavno zapomniti. Uporabite upravitelja gesel in nikoli ne zapisujte svojih gesel na papir. Prevzemite odgovornost za svoje spletne račune in novo leto začnite varno, predvsem pa zasebno.

Preberite več o tem kakšne varnostne ukrepe bo Koofr pričel izvajati s 1.januarjem 2021 in o tem, kaj lahko naredite sami, da bo vaš račun še bolj varen.

Želite govoriti z nami? Pridružite se nam na Koofr subredditu.

Vam je bil všeč ta članek? Oglejte si kaj počnemo.

Sorodne oznake