Loading...
Tech / Dec 19 2023

Najslabša gesla leta 2023: je vaše med njimi?

Oglejmo si najslabša gesla leta 2023. Če je vaše geslo na tem seznamu, ga nemudoma spremenite!

Gesla so najpomembnejša zaščita naših spletnih računov, zaradi česar je izjemno pomembno, da ustvarite močna in varna gesla ter uporabite različna gesla za različne račune. Prav tako je pomembno, da se izogibate uporabi pogosto uporabljenih gesel. Vseh gesel, ki jih uporabljamo za različne račune, si seveda ni mogoče zapomniti. In številni posamezniki, ki se ne zavedajo pomembnosti močnih gesel, prav zaradi tega za svoje račune izbirajo enostavna gesla. Pri tem pa predpostavljajo, da jim kibernetski napadalci ne bodo posvečali posebne pozornosti.

NordPass je objavil rezultate raziskave, seznam 200 najbolj pogosto uporabljenih gesel v letu 2023, mi pa bomo izpostavili nekaj najslabših izmed njih. Naš cilj je ozaveščati o pomembnosti ustreznih gesel, predvsem pa izpostaviti gesla, ki jih nikakor ne smete uporabljati za svoje račune.

Opomba: Seznam gesel je sestavilo podjetje NordPass v partnerstvu z neodvisnimi raziskovalci, specializiranimi za raziskovanje incidentov kibernetske varnosti. Ocenili so bazo 4.3 TB podatkov, pridobljenih iz različnih javno dostopnih virov, vključno s tistimi na temnem spletu.

In katera so najpogosteje uporabljena (in tako tudi najslabša) gesla v letu 2023?

Obrazci za vpis gesla.jpg

10 najpogosteje uporabljenih gesel v letu 2023

Poglejmo seznam 10 najbolj pogosto uporabljenih gesel v letu 2023. Kot je mogoče razbrati iz spodnje fotografije, je najbolj pogosto uporabljeno geslo v letu 2023 123456. Enostavno si ga je zapomniti, kajne? No, izkazalo se je tudi, da ga je enostavno uganiti! Napadalec bi namreč to geslo razvozlal v manj kot sekundi. Glede na raziskavo NordPass-a je bilo geslo 123456 uporabljeno kar 4.524.867-krat.

Raziskava je pokazala tudi, da je 7 od 10 najpogosteje uporabljenih gesel sestavljeno iz zaporednih številk, vsa pa se začnejo s številko 1. Zelo priljubljena gesla so tudi gesla password, admin, in Aa123456. Napadalci bi lahko vseh 10 najpogosteje uporabljenih gesel dešifrirali v manj kot sekundi.

Gre torej za najslabša gesla v letu 2023. Če uporabljate katerega izmed teh gesel, ga takoj zamenjajte!

Top 10 najslabsih gesel leta 2023.png Vir: NordPass

Kaj pa ostala najpogosteje uporabljena gesla v letu 2023?

Za namen članka smo podrobno pregledali seznam najpogosteje uporabljenih gesel in identificirali še več slabih gesel iz različnih kategorij.

Očitno je, da posamezniki pri kreiranju gesel v letu 2023 zelo radi uporabljajo le številke. Naj poudarimo, da uporaba gesla, sestavljenega iz tipičnih številskih vzorcev ni dovolj varna, tudi če številke uporabite v obratnem vrstnem redu. Poglejmo nekaj primerov zelo slabih gesel, sestavljenih iz številk: 123123, 654321, 102030, 1111111111. Lahko uganete koliko časa bi napadalec potreboval, da bi uganil takšno geslo? Če mislite na manj kot sekundo, imate prav!

Med najpogosteje uporabljenimi gesli letošnjega leta najdemo tudi pogosto uporabljene besede ali besedne zveze, denimo iloveyou, changeme in motorola. Tudi te izbire so tvegane – vsa omenjena gesla je mogoče ugotoviti v manj kot sekundi. Ko kreirate svoje geslo se izogibajte uporabi besed in besednih zvez, ki jih je lahko uganiti.

Tudi kombinacije črk in številk kot so Aa123456, qwerty123 in password1 so zelo slaba izbira. Pomembno je, da ste bolj ustvarjalni in se izogibate ustvarjanju gesel iz besed, ki se jih da zlahka uganiti v kombinaciji s predvidljivimi številkami.

Na seznamu najpogosteje uporabljenih gesel leta 2023 najdemo tudi gesla, sestavljena iz velikih in malih črk, številk in posebnih znakov. Verjetno ste pomisli, da gre za vse elemente, ki jih mora vsebovati močno geslo. Kljub temu, da so gesla sestavljena iz omenjenih znakov, pa ta gesla vseeno niso dovolj močna. Primeri takšnih slabih gesel so Welcome@123, P@55w0rd in Abc@1234. Kot lahko vidite ta gesla niso kreativna in jih je enostavno uganiti. Ne bodite leni in ne uporabljajte le besede, pri kateri zamenjate nekatere črke s simboli ali številkami.

Obiščite spletno stran NordPass in si oglejte celoten seznam 200 najpogosteje uporabljenih gesel leta 2023 ter raziščite katera gesla so bila najpogosteje uporabljena v posameznih državah. Preverite najpopularnejša gesla po različnih digitalnih kategorijah kot so e-trgovina, socialni mediji, finance, elektronska pošta, igre, orodja za produktivnost, pametni telefoni in drugo. Na spletni strani lahko najdete tudi seznam najpogosteje uporabljenih gesel med leti 2019 in 2022 in druge zanimive ugotovitve raziskave.

Kljucavnica na vratih.jpg

Kako ustvariti močno geslo?

Če boste upoštevali te nasvete, si vašega gesla ne bo najlažje zapomniti. Na tem mestu so priročna rešitev aplikacije za upravljanje gesel. Z njimi lahko varno shranite gesla, pri tem pa si morate zapomniti le eno – glavno - geslo. Poleg tega te aplikacije omogočajo tudi generiranje naključnih gesel.

Prav tako ne pozabite v svojih spletnih računih vključiti 2-faktorsko avtentikacijo, kjer je to mogoče.

Preberite več glede ustvarjanja močnih gesel v naših preteklih objavah:

Pridružite se nam na Koofr subredditu in z nami delite vaše razmisleke glede najslabših gesel v letu 2023.

Članek v angleškem jeziku lahko preberetetukaj.

Vam je bil všeč ta članek? Oglejte si kaj počnemo.

Sorodne oznake