Loading...
Produktivnost / Oct 04 2022

Oblačna hramba: nepogrešljiv del fotografske opreme

Ne glede na to ali se s fotografijo ukvarjaš poklicno ali le kot hobi, je zanesljiva oblačna hramba nepogrešljiv del opreme, ki se mnogokrat izkaže za nadvse uporabno. V prispevku si preberi, kako.

Če uživaš v fotografiji, je zelo verjetno, da vlagaš v svojo fotografsko in programsko opremo kar lepe vsote denarja in časa. Ja, zbirka vseh mogočih leč je super, ampak - ali si že poskusil/a za shranjevanje svoje obširne zbirke fotografij uporabiti oblačno shrambo?

Profesionalno ali hobi - oblačna hramba rešuje zagate v fotografiji.

Obstaja več načinov, kako ti lahko oblačna hramba pride prav bodisi na poklicni ali pa zanesenjaški poti. S svojim edinstvenim naborom uporabnih lastnosti in orodij je Koofr odlična izbira kot rešitev za shranjevanje podatkov in kot način za prenos datotek strankam.

Varnostne kopije in arhiv

Res je nadležno, če se ti zgodi, da izgubiš že opravljeno delo - če moraš recimo ponovno obdelati sklop fotk - lahko pa je tudi naravnost katastrofalno - kot če po nesreči izbrišeš RAW datoteke strankinih poročnih fotografij! Varnostno kopiranje čimprej in čim pogosteje v fotografskem procesu je zato dobra ideja.

Precej zanesljiv način, da se izogneš izgubi fotografij, je to, da jih shraniš (tudi) na svojo oblačno hrambo. Koofr ti omogoča več načinov za to. Priporočamo ti, da jih preizkusiš in izbereš tistega, ki najbolj ustreza tvojemu delovnemu procesu.

Ena možnost je, da ustvariš sinhronizacijo ene ali več map na svojem računalniku s Koofrom. S Koofrovo namizno aplikacijo lahko na enostaven način ustvariš toliko sinhronizacij po meri, kot jih potrebuješ. S to metodo bodo vse datoteke v sinhronizirani mapi shranjene v oblačno hrambo.

Sinhronizacijo po meri lahko nastaviš v namizni aplikaciji Koofr.

Drug pristop je, da si nastaviš Koofr kot omrežni pogon na svojem računalniku. Tudi ta način ti omogoča, da lahko svoje fotografije shranjuješ in urejaš neposredno v oblaku.

Nastavi Koofr kot omrežni pogon na računalniku.

Oblačna hramba ti lahko pride prav tudi kot arhiv. Starejše fotografije in posnetke lahko seveda shranjuješ tudi na fizičnih napravah, ampak se moraš zavedati, da se te lahko hitro pokvarijo. Če dostopa do arhivskih vsebin ne potrebuješ pogosto, lahko datoteke dodatno stisneš, če gre za občutljive vsebine, lahko s pomočjo šifriranja (npr. z orodjem rclone ali aplikacijo Cryptomator) svoje podatke še dodatno zaščitiš.

Dostop, ko si na poti

Pri terenski aktivnosti, kar fotografija pogosto je, se priročna oprema lahko resnično izkaže. In če imaš lahko ves svoj katalog fotografij praktično vsak trenutek "pri roki", to pomeni, da ti s seboj ni treba nositi računalnika ali celo kakšnih težkih map, polnih tiskanih fotografij. Svojim (potencialnim) strankam lahko svoje delo pokažeš ali pošlješ kar s pomočjo mobilne aplikacije Koofr.

Mimogrede, Koofr podpira tudi datoteke v formatu RAW in jih je sposoben prikazati tudi v galeriji - to velja tako za spletno aplikacijo, kot tudi za mobilno.

Enostavno deli fotografije s strankami

Po terminu fotografiranja lahko s pomočjo Koofra stranki pošlješ predogled slik, ali pa jo prosiš, da naredi ožji izbor fotografij za obdelavo. Koofrove povezave so kot nalašč za to, saj stranka ne potrebuje računa Koofr, da bi lahko dostopala do datotek na povezavi. Ker so slike še vedno v tvojem računu Koofr, ko jih deliš, se s tem izogneš velikim priponkam ali nalaganju datotek drugim spletnim ponudnikom podatkovnih prenosov.

Svoje povezave v Koofru lahko zaščitiš z geslom in jim nastaviš rok trajanja, po izteku katerega tudi povezava ni več dostopna.

Povezavo za deljenje lahko poljubno nastaviš po meri.

Prilagoditev in personalizacija povezav

Če želiš nastopiti nekoliko bolj profesionalno, ti Koofr omogoča personalizacijo povezav. Vsaki povezavi lahko dodaš kratko sporočilo, ki ga bo prejemnik lahko prebral, ko bo kliknil nanjo. Če si kot profilno sliko nastaviš še svoj logotip, bo imela povezava čisto prilagojen videz.

Po meri lahko nastaviš tudi URL povezave, kar je še posebej priročno za zbirke fotografij, ki bodo deljene s širšo publiko na primer poročne fotografije.

Koofr povezava z logotipom in sporočilom pošiljatelja.

Urejevalnik slik

Koofrov urejevalnik slik je eno od orodij, ki lahko v stiski pride prav. Z urejevalnikom lahko spreminjaš velikost, obrezuješ in obračaš slike kar v spletni aplikaciji Koofr - vse, kar potrebuješ je brskalnik in internetna povezava.

Vsekakor ne gre za orodje, ki bi lahko konkuriralo tvojemu najljubšemu (npr. Photoshop, GIMP ali kaj drugega), vendar ga lahko kljub temu uporabiš za hitre in enostavne spremembe ali pa kot pripomoček za pretvorbo datotek (pretvarjaš lahko v formata PNG in JPEG).

Koofr's image editor can be used for basic editing operations and format conversion.

O Koofrovem urejevalniku slik lahko več prebereš tukaj.


Uživaš v fotografiji ali se z njo ukvarjaš celo profesionalno? Dodaj Koofr v svojo zbirko opreme in nam na Redditu sporoči, kako ti je všeč!

Vam je bil všeč ta članek? Oglejte si kaj počnemo.

Sorodne oznake