Loading...
Tech / Jul 18 2019

Oblačna shramba in varnostno kopiranje datotek v oblak – kaj je razlika?

Shranjevanje datotek v oblak in varnostno kopiranje datotek v oblak sta izraza, ki se ju včasih uporablja tako zamenljivo, da so uporabniki upravičeno zmedeni. Berite naprej in ugotovite, kaj je razlika med obema in zakaj je pomembno, da jo razumete.

Obstaja veliko dobrih razlogov zakaj svoje datoteke hraniti v oblaku. Če želite najti pravo storitev za varno shranjevanje svojih datotek, obstaja velika verjetnost, da boste ob brskanju po spletu naleteli na dva izraza – oblačna shramba (ang. cloud storage) in varnostno kopiranje datotek v oblak (ang. cloud backup).

Kakšna je razlika med obema in zakaj je važno, da jo razumete?

Poleg potešitve radovednosti in želje po učenju novih stvari bo morda to znanje olajšalo odločitev pri izbiri najprimernejše storitve za vas. Prvi korak pri izbiri prave storitve je namreč prav ta, da razumete, da storitve za shranjevanje v oblaku in storitve za varnostno kopiranje v oblak počnejo različne stvari na različne načine.

(1) Cloud backup: Varnostno kopiranje datotek v oblak

Varnostno kopiranje datotek v oblak (oz. spletna varnostna kopija) je obstajalo, še preden so se pojavile sodobne storitve za shranjevanje in deljenje datotek v oblaku. Nekateri primeri storitev za varnostno kopiranje v oblak so storitve Duplicati, IDrive, Backblaze ter lansko leto združena Mozy in Carbonite.

Spletna varnostna kopija pomeni samodejno ustvarjeno varnostno kopijo datotek, podatkov, strežnikov, aplikacij in drugega iz vašega računalnika. Za razliko od storitev shranjevanja v oblaku, ki varnostno kopirajo samo izbrane datoteke in mape, večina ponudnikov varnostnega kopiranja v oblak ponuja popolne varnostne kopije vseh podatkov na vašem računalniku - razen operacijskega sistema - v oblak. Običajno lahko nastavite urnik za ustvarjanje svojih varnostnih kopij ali pa jih ustvarite ročno. Priporočeno je, da varnostne kopije delate redno - vsaj enkrat na teden, če ne dnevno ali da uporabite storitev, ki naredi varnostno kopijo vsakič, ko pride do spremembe podatkov na vašem računalniku (ang. continuous backup setting).

Vsi kopirani podatki so (običajno) šifrirani in shranjeni na varnem mestu, v primeru, da jih potrebujete za obnovitev svojega računalnika. To je odličen način, da zagotovite, da so vsi vaši podatki zaščiteni v primeru kraje, izgube ali okvare vašega računalnika.

Ena od slabosti varnostnega kopiranja je ta, da podatki, ki ste jih varnostno kopirali, včasih niso tako lahko in hitro dostopni, ko jih potrebujete. Nekatere storitve varnostnega kopiranja v oblak zahtevajo, da sledite posebnim postopkom, da pridete do svojih podatkov. To pa je proces, ki lahko traja nekaj časa.

Ponavadi so podatki tudi nedostopni na nivoju posameznih datotek - ne moremo jih pregledovati, deliti in dostopati do njih iz različnih naprav. Marsikatera storitev tudi hrani zgolj varnostne kopije naprav, ki so še vedno redno v uporabi. Ko se naprava določen čas ne poveže več na storitev, pa podatke odstranijo.

(2) Cloud storage: Shranjevanje datotek v oblak

Če je ključni namen spletne varnostne kopije, da vaš disk preslika v oblak, je namen shranjevanja v oblak razširitev zmogljivosti shranjevanja vaših naprav. Storitve, ki ponujajo shranjevanje datotek v oblak (oz. spletno shranjevanje datotek), so torej nekoliko preoblikovana različica storitev varnostnega kopiranja datotek v oblak.

Shranjevanje datotek v oblak je priljubljena in priročna rešitev za mnoge uporabnike – tako za poslovne, kot za zasebne namene. Funkcije, kot so sodelovanje znotraj skupin, skupna raba datotek ali preprost dostop do datotek iz različnih lokacij in iz različnih naprav je le nekaj razlogov, da si danes digitalno življenje težko predstavljamo brez shranjevanja v oblak. Prav zato veliko ljudi uporablja priljubljene storitve za shranjevanje datotek v oblaku (npr. Google Drive ali Dropbox).

Glavna značilnost, ki shranjevanje datotek v oblak razlikuje od varnostnega kopiranja v oblak, je funkcija skupne rabe datotek z drugimi uporabniki ter dejstvo, da so vam datoteke na voljo kjerkoli in kadarkoli jih potrebujete, na preprost način. Ena od slabosti storitev za shranjevanje v oblak je dejstvo, da boste lahko v primeru okvare svojega računalnika lahko obnovili le tiste datoteke, ki ste se jih spomnili naložiti v oblak. Večina oblačnih shramb namreč deluje preko spletnih vmesnikov in ne generira samodejnih varnostnih kopij podatkov. Oblačne shrambe shranijo le podatke, ki jih ročno izberete in naložite na oblak. Običajno vam nudijo tudi možnost sinhronizacije celotnih map ali diskov, s čemer lahko poskrbite, da so reči redno shranjene v oblak.

(3) Kaj je torej Koofr?

Morda se sprašujete, v katero od zgornjih skupin paše Koofr. Dobro vprašanje!

Koofr združuje najboljše iz obeh svetov. Medtem ko je v prvi vrsti storitev za shranjevanje v oblaku s številnimi tipičnimi značilnostmi oblačne shrambe, kot so hitro deljenje datotek, možnost dostopa do datotek kadarkoli in iz različnih naprav, lahko Koofr preprosto uporabite tudi za varnostno kopiranje datotek. Koofr vam ponuja možnost dvosmerne sinhronizacije, ki vam olajša proces nalaganja datotek v oblak in jo lahko uporabite tudi za ustvarjanje varnostnih kopij datotek.

oblacna_shramba_koofr_sync.jpg

V naši objavi si oglejte, kako preprosto ustvariti varnostno kopijo datotek s pomočjo Koofra in programa Duplicati.

Ampak, to je daleč od vsega, kar vam Koofr lahko ponudi. Ponosni smo na nekatere svoje posebnosti in cenovno ugodne načrte, prilagojene potrebam uporabnikov. Oglejte si naše funkcije in preizkusite naš brezplačni račun z do 10 GB prostora.

Želite govoriti z nami? Pridružite se nam na Koofr subredditu!

Vam je bil všeč ta članek? Oglejte si kaj počnemo.

Sorodne oznake