Loading...
Life Hacks / Feb 25 2020

Pet koristnih nasvetov za delo na daljavo

Delate od doma, iz kavarne ali od kje drugje, kjer ni tipično pisarniško okolje? Za vas imamo nekaj nasvetov, ki vam lahko pomagajo pri dvigu ali ohranitvi produktivnosti in motiviranosti pri delu na daljavo.

Ali je vaša dnevna soba včasih tudi vaša pisarna? Ali pa delo morda najbolj kvalitetno opravljate daleč stran od mestnega kaosa, ob plaži, kjer lahko med odmorom za kosilo surfate po vodi namesto po internetu?

Ne glede na to kje ste, ni dvoma, da ima delo na daljavo svoje prednosti. Da pa boste resnično učinkoviti, morate vztrajati v določenih dobrih navadah, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju.

delo_od_doma.jpg

(1) Držite se urnika

Ena glavnih prednosti dela na daljavo je, da si lahko sami ustvarjate svoj delovni urnik. Ker ne izgubljate časa za pot na delovno mesto in nazaj domov, imate še dodatno časovno prednost. Če ste torej navajeni delati zjutraj, vstanite in kar najbolje izkoristite jutranje ure. In če raje delate v poznih popoldanskih urah, je tudi to ok. Edino pomembno je, da se čim bolj držite ustaljenega urnika. Naši možgani so narejeni tako, da nas rutina naredi bolj produktivne in organizirane kot kaos.

Toda ne držite se samo dnevnega urnika. Oblikovanje urnika celotnega tedna je odličen način, da ste na tekočem z vsemi svojimi nalogami in roki zanje.

urnik_delo_od_doma.jpg

Upoštevajte morebitne načrtovane sestanke s sodelavci in konferenčne klice s strankami. Veliko bolje je, da jih skličete enega za drugim in imate, ko se končajo, daljši čas za nemoteno delo brez prekinitev.

(2) Delovni prostor je pomemben

Delo iz postelje ni najboljša ideja za vašo produktivnost. Naš um potrebuje signal, da je čas za delo in ne čas za sprostitev ali spanje. Ni vam treba nositi srajce ali kravate, a ležanje v udobni pižami ne dela vaši produktivnosti nobenih uslug. Držite se rutine, ki bi jo imeli, če bi dejansko hodili v pisarno. Morda gre nekako takole - kava, tuš, oblačenje in nato čas sedenja za delovno mizo.

miza_domaca_pisarna.jpg

Ko ravno govorimo o mizah, vam priporočamo, da vložite nekaj časa in denarja in v svojem domu (ali kje drugje kjer se nahajate) ustvarite urejen delovni prostor. Ni nujno, da je to dejanska pisarna. Lahko je le posebna miza, ki je ne uporabljate za nič drugega, kot delo od doma.

(3) Socializirajte se in razbijte rutino

Delo v stanovanju lahko hitro postane osamljeno. Bodite v stiku s sodelavci tudi o stvareh, ki niso nujno povezane z delom. Pojejte kosilo ali pojdite na kavo s prijateljem čez dan ali po tem, ko ste prenehali z delom. Lahko tudi preprosto delate iz različnih krajev. Kavarna, knjižnica ali co-working prostor v vaši bližini, so lahko veliko bolj družabni kot vaša domača pisarna.

coworking.jpg

Delo v različnih delovnih okoljih lahko poveča vašo motivacijo in navdih, ko padete v rutino.

(4) Organizirajte si nemoten čas za delo

Eden od največjih izzivov pri delu na daljavo so lahko motnje iz okolja. Če sedite v pisarni, ljudje vidijo kdaj ste morda preveč zaposleni, da bi klepetali ali razpravljali o nečem, kar ni preveč pomembno. Pri delu na daljavo vam bodo ljudje pisali preko spletnih omrežij ali službenih aplikacij za klepetanje in vas morda motili, ne da bi vedeli, da to počno. Bodite strogi do njih in sebe in si dovolite nekaj časa, ko vas res nihče ne moti in lahko delate v miru.

no_distractions.jpg

Izklopite aplikacije za pogovore, kot so Whatsapp, Viber in druge ter utišajte telefon. Tudi od svoje elektrinske pošte si z različnimi aplikacijami lahko privoščite odmor. Popolnoma OK je imeti nekaj miru pri delu na projektu in če vas skrbi, da se bodo ljudje razjezili, jim vnaprej sporočite, da določeni deli dneva niso primerni za ne nujne klice, sporočila ter pogovore.

(5) Izkoristite najboljša razpoložljiva orodja

Prepričani smo, da ste zelo dobro seznanjeni z vsemi aplikacijami, pripomočki in razširitvami za brskalnike na trgu, zaradi katerih je vaše oddaljeno delo sploh mogoče. Aplikacije za komunikacijo s sodelavci in strankami, programska oprema za video klice in sestanke, orodja za upravljanje projektov ter spremljanje napredka na projektih, vam lahko v današnjem času zelo olajšajo delo, ne glede na to kje se nahajate.

Pri delu na daljavo vam lahko pomaga tudi oblačna shramba. Na kakšen način? Pomaga vam hitro in enostavno deliti datotek s sodelavci, z nekaj kliki miške. Hkrati vam pomaga zaščititi podatke pred nenadnimi izgubami s pomočjo varnostnega kopiranja. Sodelavci lahko naložijo datoteke za vas neposredno v vaš račun s priročno funkcijo Prejmi datoteke. Koofr shramba pa povezuje tudi vse vaše račune za shranjevanje v oblaku na enem mestu in vam omogoča iskanje in brskanje po njih kar iz računa Koofr. Prav tako je edina shramba v oblaku, ki ne uporablja sledilnikov in tako skrbi za zasebnost svojih uporabnikov in njihovih podatkov.

koofr.PNG

Več o dvigu produktivnosti s pomočjo Koofra lahko preberete tukaj.

Želite govoriti z nami? Pridružite se nam na Koofr subredditu.

Vam je bil všeč ta članek? Oglejte si kaj počnemo.

Sorodne oznake