Loading...
Varnost / Feb 01 2024

Praktični nasveti za varnost na internetu

Živimo v digitalni dobi, kjer vsakodnevno preživljamo čas na spletu in uporabljamo različne naprave, povezane z internetom. Vendar ali razumemo kako pomembna je varnost na internetu? V naslednjih odstavkih vam bomo predstavili nekaj nasvetov, kako varno uporabljati internet in zaščititi svoje osebne podatke pred različnimi oblikami kibernetskega kriminala.

V današnjem digitaliziranem svetu, kjer praktično živimo na spletu, se pomen varnosti na internetu izrazito povečuje. Kibernetske grožnje so postale vsakdanja realnost, pri čemer kibernetski napadi postajajo vedno bolj prefinjeni. Izjemnega pomena je, da povečamo svojo varnost na internetu, saj le tako lahko učinkovito zaščitimo svoje osebne podatke, ohranimo zasebnost ter preprečimo težave, kot so zlonamerni programi, računalniški virusi in kraja identitete.

Kako lahko torej poskrbite za svojo varnost na internetu? Pripravili smo nekaj nasvetov, ki vam bodo pri tem pomagali.

1) Uporabljajte močna gesla

Močna gesla so ključna za varnost vaših spletnih računov. Geslo naj bo dolgo vsaj 12 znakov in naj vključuje kombinacijo velikih in malih črk, številk, presledkov ter posebnih znakov. Izogibajte se uporabi besed iz slovarja, ki jih je enostavno uganiti in ne uporabljate istega gesla za več računov.

Preberite več o močnih geslih v naših prejšnjih objavah:

ključavnica na tipkovnici - koofr blog varnost na interentu

2) Uporabljajte upravitelja gesel

Zavedamo se, da si je močna gesla včasih težko zapomniti. Izziv postane še večji, ko za različne račune uporabljate različna in zapletena gesla. Na srečo vam lahko pri upravljanju gesel pomagajo aplikacije – upravitelji gesel, ki lahko generirajo novo geslo kot tudi varno shranijo vaša že obstoječa gesla. Vse, kar si morate zapomniti, je glavno geslo za aplikacijo upravitelja gesel. Vaša gesla bodo varno shranjena, vaši spletni računi pa bolje zaščiteni.

računalnik, knjiga, mobilni telefon zaklenjeni z verigo - koofr blog varnost na interentu

Preizkusili smo nekaj brezplačnih upraviteljev gesel, ki jih lahko povežete s svojim računom Koofr:

3) Dvofaktorska avtentikacija (2FA)

Čeprav so močna gesla ključna za varnost spletnih računov, dvofaktorska avtentikacija doda dodaten nivo zaščite vašim računom. Dvofaktorska avtentikacija zahteva uporabo dveh različnih ključev za prijavo v vaš spletni račun. Kombinira nekaj, kar poznate (vaše geslo) z nečim, kar imate (npr. enkratno geslo) ali nečim, kar je vaše (npr. prstni odtis). Tudi, če bi nekdo uganil vaše geslo, ne bi imel drugega ključa za prijavo in dostop do vašega računa. Več o dvofaktorski avtentikaciji in njenih koristih preberite v naši objavi – Kaj je dvofaktorska avtentikacija in zakaj jo potrebujete tudi vi.

vrata zaklenjena s ključavnicami - koofr blog varnost na interentu

4) Brskajte samo po varnih spletnih straneh

Marsikdo meni, da zagotavljanje varne povezave pomeni le preverjanje "https://" v imenu URL-ja in prisotnosti ikone ključavnice ob URL-ju. Vendar pa so spletni napadalci postali bolj spretni. Danes lahko zlonamerne spletne strani uporabljajo "https://" in ikono ključavnice, vendar rahlo spremenijo domensko ime, da vas zavedejo (npr. 'fåcebook.com' namesto 'facebook.com'). Pozorni morate biti tudi na to, da je domena napisana slovnično pravilno.

url s ključavnico in https - koofr blog varnost na interentu

5) Razmislite pred vsakim spletnim prenosom

Programsko opremo prenesite le iz zaupanja vrednih virov, torej z uradnih spletnih mest. Internet je poln spletnih strani, ki ponujajo različno programsko opremo za prenos in nekatere od njih so lahko zlonamerne. Zlonamerne strani se pogosto zdijo legitimne in lahko zlahka zavedejo uporabnike. En sam napačen klik je dovolj, da okuži vaš računalnik, zato bodite pri prenosu programske opreme preko spleta izjemno previdni.

Opomba: Avgusta 2023 je ekipa Chromium sporočila, da bo brskalnik Chrome začel prikazovati opozorilo pred prenosom kakršnih koli datotek z visokim tveganjem prek nevarne povezave. Preberite opozorilo v izvirniku.

tipkanje po prenosnem računalniku - koofr blog varnost na interentu

6) Ne odpirajte sumljivih spletnih povezav

Vsak dan prejmemo veliko elektronske pošte ali sporočil preko aplikacij za klepet in socialnih omrežij. Med njimi je veliko promocijskih in neželenih sporočil, občasno pa naletimo tudi na t. i. sporočila z lažnim predstavljanjem (ribarjenje oz. phishing sporočila).

Napadalci uporabljajo različne taktike za ustvarjanje zavajajočih sporočil, s katerimi posameznike zvabijo v razkrivanje občutljivih informacij ali namestitev zlonamerne programske opreme, kot je na primer izsiljevalska programska oprema

Elektronska sporočila ali sporočila za ribarjenje pogosto izgledajo kot da prihajajo iz verodostojnih virov, npr. iz banke ali pošte, in lahko vsebujejo povezave do potencialno nevarnih spletnih mest.

Zato vedno preverite varnost povezave, preden jo odprete. Če se vam zdi povezava sumljiva, obiščite uradno spletno mesto ponudnika storitev, da potrdite legitimnost sporočila. Če dvomite v domeno, jo lahko preverite na https://whois.domaintools.com/. Poleg tega je priporočljivo, da s premikom miškinega kazalca čez povezavo (brez klika) preverite, kam vodi. To vam bo razkrilo dejanski cilj povezave in vam pomagalo, da se izognete morebitno nevarnim spletnim mestom. Preberite si več o tem, kako se zaščititi pred napadi z lažnim predstavljanjem.

uporaba računalnika in mobilnega telefona - koofr blog varnost na interentu

7) Uporabljajte protivirusno programsko opremo

Uporabljajte visokokakovostni protivirusni program, ki načrtuje samodejne preglede naprave, zaznava in odstranjuje zlonamerno programsko opremo ter vas ščiti pred spletnimi grožnjami in varnostnimi kršitvami.

8) Redno posodabljajte operacijski sistem in drugo programsko opremo

Ko kupite nov računalnik, ima ta običajno že nameščen najnovejši operacijski sistem in programsko opremo. Vendar proizvajalci sčasoma odkrijejo varnostne ranljivosti in izdajo popravke programske opreme. Te ranljivosti bi sicer lahko omogočile kibernetskim kriminalcem dostop do vašega računalnika. Redno posodabljanje operacijskega sistema in programske opreme je ključno za odpravljanje potencialnih varnostnih tveganj in zmanjšanje možnosti zlorab.

računalniška tipkovnica z napisom update - koofr blog varnost na interentu

Podali smo več nasvetov o tem, kako lahko izboljšate svojo varnost na internetu. Pomembno je, da veste, da obstajajo še dodatne strategije in previdnostni ukrepi, ki jih je treba upoštevati poleg teh, o katerih smo govorili. Varnost na internetu zahteva nenehno pozornost in izobraževanje. Varovanje vaše digitalne prisotnosti ni le dobra praksa, ampak je v današnjem povezanem svetu nujno.

Preberite tudi, kaj lahko storite za zaščito svojega računa Koofr.


Pridružite se nam v razpravi o tem, kako pomembna je varnost na internetu na Koofrovem subredditu.

Objavili smo tudi članek v angleškem jeziku.

Vam je bil všeč ta članek? Oglejte si kaj počnemo.

Sorodne oznake