Loading...
Tech / Dec 05 2019

5 mitov o shranjevanju podatkov v oblak in dejansko stanje

Shranjevanje podatkov v oblak na trgu še zdaleč ni več novost. Kljub temu pa so uporabniki včasih še vedno nenaklonjeni oblačnim storitvam. Danes vam predstavljamo najpogostejša zmotna prepričanja o oblačnih storitvah in shranjevanju podatkov v oblak ter jih poskušamo razbliniti.

Oblačnim rešitvam priljubljenost raste, zato je pomembno, da razblinimo mite, ki jih obkrožajo. V prihodnjih letih bo oblačnih storitev v naših življenjih vse več, zato je pametno, da se o njih informiramo in jim pričnemo zaupati. Danes predstavljamo nekaj mitov o oblačnih storitvah ter shranjevanju podatkov v oblak in dejansko stanje.

Mit: Ne vem, kaj je oblak in kaj so oblačne storitve!

Resnica: Oblačne storitve že uporabljate.

Oblačna tehnologija je preprosto povedano računalništvo na daljavo z vso potrebno strojno in programsko opremo, ki je shranjena na oddaljeni lokaciji. Lahko jo uporabljate za shranjevanje podatkov, vendar to še zdaleč ni edina možnost uporabe oblačne tehnologije. Ne gre torej le za shranjevanje podatkov v oblak. To so internetne aplikacije, e-pošta, spletno bančništvo in socialni mediji. Če uporabljate karkoli od naštetega že uporabljate storive v oblaku.

oblak sladoled.jpg

Če se osredotočimo le na shranjevanje podatkov v oblaku, je to storitev, ki vam omogoča hranjene, upravljanje in varnostno kopiranje podatkov, ki so shranjeni na oddaljenih serverjih in so dostopni preko interneta iz različnih naprav in operacijskih sistemov.

Mit: shranjevanje v oblaku ni varno in zasebno.

Resnica: Shranjevanje podatkov v oblak je zelo varna rešitev.

Seveda je pametno, da vas varnost vaših podatkov skrbi in da jo jemljete resno. Če ste tudi vi eden izmed tistih uporabnikov, ki se bojijo uporabe oblačnih storitev, saj jih skrbi, da bo kdo dobil dostop do njihovih datotek, vas lahko pomirimo.

Shranjevanje podatkov v oblak je eno izmed najbolj varnostno naravnanih tehnoloških področij. Večina podjetij na trgu uporablja vrhunske varnostne storitve in orodja, s katerimi preprečujejo morebitne težave in zaščitijo vaše datoteke. Predvsem pa zaposljujejo vrhunske kadre, ki vsak dan skrbijo za vaše podatke in njihovo varnost.

Oblačne storitve uporabljajo bolj zapletene varnostne metode, kot jih zna zasnovati povprečen lastnik računalnika, kar daje vašim podatkom, shranjenim v oblaku, dodatno raven zaščite, ki je doma ne morete doseči.

oblak varnost.jpg

Ker je varnost temeljna vrednota podjetij za shranjevanje podatkov v oblaku ste lahko prepričani, da so vaši podatki zelo varni. Pravzaprav bolj varni, kot so bili kdaj koli prej, predvsem pa bolj varni od lokalno shranjenih podatkov oz. od sistema, ki ga uporabljate trenutno.

Enako velja seveda tudi za shranjevanje podatkov v Koofru. Preberite kako varujemo vaše datoteke.

Edino, kar morate imeti v mislih, je varnost za katero morate poskrbeti sami. Močna gesla vaših uporabniških računov so dober začetek. Prav tako je dober korak ustvarjanje varnostnih kopij podatkov ter dvofaktorska avtentikacija. Za dodatno varnost lahko podatke tudi šifrirate.

Mit: Oblačna shramba je ene same velikosti.

Resnica: Shranjevanje v oblak je prilagodljiva rešitev, ki lahko raste hkrati z vašimi potrebami.

Oblačna shramba je resnično prilagodljiva rešitev. Lahko pričnete z majhno količino prostora in jo kasneje, ko vam prostora za podatke prične primanjkovati, nadgradite. Tako boste vedno plačevali le za prostor, ki ga uporabljate.

Če se sprašujete, koliko prostora za shranjevanje potrebujete, si oglejte našo objavo, ki vam lahko pomaga pri odločitvi.

velikost oblacna shramba.jpg

Mit: Shranjevanje v oblaku je finančno neugodno.

Resnica: Shranjevanje v oblaku je dolgoročno cenejše od strojnih rešitev.

Za plačljivi račun vam ne bo treba razbiti prašička. Shranjevanje v oblaku je pravzaprav dolgoročno veliko cenejše od strojnih rešitev, kot so npr. zunanji diski. Te se prej ali slej pokvarijo, zato jih morate nadomestiti. Morda je na tej točki primerno vprašanje: »Ali lahko postavite ceno svojim izgubljenim datotekam?«.

cena oblak.jpg

Medtem, ko strojne rešitve plačate v enkratnem znesku, plačujete shranjevanje v oblaku kot naročnino – v manjših mesečnih ali letnih zneskih – in jo po izteku plačanega obdobja podaljšujete. V primeru, da vam prostora zmanjka lahko svoj uporabniški račun enostavno nadgradite z dodatnim prostorom. Cena shranjevanja v oblaku je torej direktno odvisna od količine podatkov, ki jih želite shraniti.

Mit: Za varnostno kopiranje podatkov že uporabljam zunanji disk.

Resnica: Oblačna shramba je bolj zanesljiva, kot trenutni sistem, ki ga uporabljate.

Zunanji diski imajo številne prednosti, s tem se vsi strinjamo. Imajo pa tudi nekatere pomanjkljivosti. Npr. dejstvo, da jih lahko enostavno uničijo poplave, požari in druge naravne katastrofe. Prav tako vam lahko zunanje diske relativno enostavno ukradejo ali jih izgubite.

Kar nekaj ljudi še vedno verjame, da jim shranjevanje v oblaku ne more priti prav, saj so previdni pri shranjevanju svojih podatkov na zunanje diske. Pozabljajo pa, da lahko propad njihovega diska ali računalnika resno prizadene in ogrozi njihovo delo ali celo njihovo podjetje. Varnostno kopiranje podatkov v shrambo v oblaku je pametna, dostopna in praktična rešitev.

usb disk.jpg

Prav tako je na zunanjih diskih vaš prostor za shranjevanje omejen. Ne ponujajo možnosti nadgradnje in edina možnost za pridobitev dodatnega prostora je nakup novega zunanjega diska. Preberite več v primerjavi med zunanjimi diski in shrambo v oblaku.

PS: Oblak ni dejanski oblak in nevihtno vreme ne bo vplivalo na njegovo delovanje. :)

Želite govoriti z nami? Pridružite se nam na Koofr subredditu.

Vam je bil všeč ta članek? Oglejte si kaj počnemo.

Sorodne oznake