Loading...
Tech / Jan 19 2024

Kaj je degradacija podatkov in kako svoje podatke rešiti pred njo?

Degradacija podatkov je postopno izgubljanje integritete podatkov, shranjenih v digitalnih napravah, ki lahko povzroči izgubo pomembnih informacij. Naučite se več o procesu degradacije podatkov in o tem, kako ga preprečiti.

Degradacija podatkov (ang. bit rot) je postopno izgubljanje integritete podatkov, shranjenih v digitalnih napravah, ki lahko povzroči izgubo pomembnih informacij. Naučite se več o procesu degradacije podatkov in o tem, kako ga preprečiti.

Dandanes praktično vsi dnevno uporabljamo digitalne podatke in se zanašamo na to, da so varno shranjeni, kjerkoli jih hranimo. Povprečen uporabnik se z degradacijo podatkov vsekakor ne ukvarja. Degradacija podatkov je postopno propadanje digitalnih informacij, shranjenih na fizičnih medijih za shranjevanje in nosilcih podatkov. Proces degradacije podatkov povzroči poškodbe in neberljivost podatkov in seveda vpliva na njihovo natančnost in zanesljivost.

Na proces degradacije podatkov vplivajo različni dejavniki in pomembno se je zavedati, da noben digitalni medij za shranjevanje podatkov ni večen. Degradacija podatkov je prisotna povsod, vendar se uporabniki digitalnih naprav tega le redko zavedajo, čeprav lahko ta proces močno vpliva na njihove podatke.

Kljub temu, da so sodobni trdi diski za shranjevanje zelo zanesljivi, cenovno dostopni in načeloma namenjeni za dolgotrajno uporabo, jih ne moremo večno uporabljati. Preberite več o degradaciji podatkov v naslednjih odstavkih.

veliki podatkovni centri - Koofr blog degradacija podatkov.jpg

1.) Kaj je degradacija podatkov?

Degradacija podatkov oz. bit rot je slabšanje integritete podatkov, shranjenih na digitalnih napravah. Ko pride do tega pojava, shranjeni podatki postanejo poškodovani ali neberljivi. Kljub temu, da gre za običajno počasen proces razpadanja podatkov, ga lahko pospešijo različni dejavniki - tako okoljski (temperaturna nihanja, prah, vlaga idr.), elektromagnetne motnje, izpostavljenost sevanju, zastarelost programske opreme, kot tudi obraba podatkovnih medijev (npr. magnetnih trakov, optičnih diskov itd.). Prav vsi ti dejavniki lahko povzročijo degradacijo podatkov.

Oglejmo si nekaj primerov, ki lahko prizadenejo kogarkoli izmed nas:

odprt trdi disk - Koofr blog degradacija-podatkov.png

Ker se naša odvisnost od digitalne hrambe podatkov povečuje, postaja znanje o tem, kako pride do degradacije podatkov in kako se s tem spopasti na ravni strojne in programske opreme, ključnega pomena. Če je degradacija vaših podatkov minimalna, boste do njih sicer še vedno lahko dostopali. Če pa gre za bolj intenziven proces degradacije, vas ne bo rešila niti programska oprema za obnovitev podatkov.

Gre za pojav, ki ga je pomembno razumeti in upoštevati, predvsem, ko se odločamo, kako dolgoročno hraniti in arhivirati svoje digitalne podatke. Prav tako moramo misliti na to, ko ravnamo s kritičnimi informacijami, ki morajo ostati dolgoročno dostopne. Medtem ko je degradacija podatkov vsekakor uničujoča v panogah, kot so finance, zdravstvo ter panogah, kritičnih za varnost širše populacije, so za vsakodnevno življenje pomembni tudi drugi vidiki. Vsi se radi zanesemo na to, da so naše družinske fotografije varno shranjene na naših diskih. Pomislite, kako bi se počutili, če ne bi bile več dostopne.

Degradacija podatkov lahko pomembno vpliva tudi na naše zasebno življenje. V nadaljevanju pišemo o preventivnih ukrepih, s katerimi lahko upočasnite in preprečite degradacijo podatkov na svojih napravah tako na ravni strojne kot programske opreme.

hitri vlak - varnostni riziko - Koofr blog degradacija podatkov

2.) Kako ublažiti degradacijo podatkov na ravni strojne opreme?

Proizvajalci strojne opreme uporabljajo več preventivnih ukrepov, da bi čim bolj zmanjšali pojav degradacije podatkov.

3.) Kako ublažiti degradacijo podatkov na ravni programske opreme?

Programska oprema igra ključno vlogo pri blaženju procesa degradacije podatkov. Na ravni programske opreme je v uporabi več tehnik za preprečevanje in odpravljanje poškodb podatkov, kot so npr.:

veliki fascikli - Koofr blog degradacija podatkov

4.) Preprečevanje degradacije podatkov

Medtem ko zaščitni ukrepi strojne in programske opreme pomagajo ublažiti degradacijo podatkov, je njeno preprečevanje enako pomembno. Spoznajte nekaj dobrih praks, ki zmanjšajo tveganje na tem področju.

Navedene prakse lahko pomembno pripomorejo pri preprečevanju poškodb podatkov in zagotavljanju dolgotrajne dostopnosti podatkov.

varnostno kopiranje podatkov - Koofr blog degradacija podatkov

5.) Degradacija podatkov – tveganje ali opomin uporabnikom?

Degradacija podatkov predstavlja veliko tveganje za digitalno shranjevanje podatkov in lahko povzroči izgubo različnih podatkov oz. informacij. Razumevanje, da je degradacija podatkov prisotna povsod in da lahko resno vpliva na nas in naše podatke, je ključnega pomena. Svoje podatke lahko zaščitimo z izvajanjem ukrepov za preprečevanje degradacije na ravni strojne in programske opreme.

Degradacija podatkov tako služi kot opozorilo za nas uporabnike, da moramo uporabljati ustrezne procese hrambe podatkov in dobre prakse upravljanja podatkov. Bodisi sami, bodisi z uporabo storitev, ki to storijo namesto nas. Le tako lahko varno hranimo informacije, ki so za nas pomembne tako v poslovnem, kot v zasebnem življenju.

In medtem ko so redne posodobitve programske opreme in strategije varnostnega kopiranja nekaj, česar se je precej enostavno naučiti in uporabljati v vsakdanjem življenju, so nekatere prakse, navedene v tem besedilu, precej bolj zahtevne za običajnega uporabnika. Vendar, naj vas ne skrbi. Uporaba oblačnih shramb, kot je Koofr, vam lahko pri tem procesu pomaga.

Koofr uporablja sistematično vzpostavljene sisteme za varovanje in preverjanje podatkov ter procese za ohranjanje integritete podatkov. Vse to občutno zmanjša vaše možnosti za izgubo podatkov in vas hkrati reši nepotrebnega stresa in skrbi za podatke.


Pridružite se nam na Koofr subredditu in z nami delite svoje mnenje o degradaciji podatkov in njenem preprečevanju.

Objavili smo tudi članek v angleškem jeziku.

Vam je bil všeč ta članek? Oglejte si kaj počnemo.

Sorodne oznake