Loading...
Koofr zmožnosti / Feb 07 2024

Nasveti za varno spletno nakupovanje

Ali imate radi spletno nakupovanje? Se zavedate nevarnosti, ki jih le-to prinaša? Predstavljamo nekaj nasvetov, s katerimi lahko varno nakupujete preko spleta.

Spletno nakupovanje je vsekakor zelo priročno in v primerjavi s klasičnim nakupovanjem ponuja številne prednosti. Nakupujete lahko praktično povsod in kadarkoli, prav tako pa prihranite veliko časa, saj se vam ni treba odpraviti v fizično trgovino. Poleg tega lahko enostavno primerjate cene različnih ponudnikov in izdelke, ki so vam všeč, shranite za prihodnje nakupe.

Kljub omenjenim prednostim pa spletno nakupovanje prinaša tudi številne nevarnosti. Kibernetski napadalci dandanes uporabljajo vse bolj prefinjene tehnike napadov in prav med spletnim nakupovanjem smo posamezniki še posebej ranljivi, saj delimo svoje osebne in bančne podatke.

Da ne bi tudi vi postali tarča kibernetskih napadalcev, smo za vas pripravili nekaj koristnih nasvetov za varno spletno nakupovanje.

Nakupujte na poznanih spletnih straneh, ki jim zaupate

Na internetu lahko najdete številne znane in manj znane spletne strani z različnimi izdelki ali storitvami. Za varno spletno nakupovanje je pomembno, da nakupe opravite na spletnih straneh, ki jih poznate, ste na njih že opravili nakupe in tako veste, da so varne. Če se odločite, da boste nakup opravili na neznani spletni strani, najprej preverite njeno legitimnost. Preberite ocene strank na platformah, kot sta TrustPilot ali Google. Na družbenih omrežjih (denimo Facebook ali Instagram) poiščite spletno trgovino in preverite, ali so na omrežjih aktivni. Priporočljivo je tudi, da pregledate njihove kontaktne podatke, pravilnik o zasebnosti, pogoje storitve ter informacije o pošiljanju in dostavi naročil.

Racunalnik z odprtim brskalnikom in telefon na mizi.webp

Nakupujte na uradnih spletnih straneh in uporabljajte uradne mobilne aplikacije

Nakupe preko spleta opravite na uradnih spletnih straneh posameznega prodajalca. Preverite naslov URL – ali ime domene vsebuje slovnične napake, ki jih lahko zlahka spregledate, kot je denimo amazòn.com namesto amazon.com? Preverite grafično obliko spletne strani. Lažna spletna mesta so lahko vizualno zelo podobna uradnim. S tem vas napadalci skušajo zavesti, da bi jim posredovali svoje občutljive podatke. Pozorni bodite tudi na morebitne slovnične napake na spletni strani. Primerjajte spletni naslov strani s tistim, ki je naveden na uradnih računih družbenih omrežij posameznega prodajalca. Poleg tega preglejte kontaktne podatke, politiko zasebnosti, pogoje storitve ter razdelke o pošiljanju in dostavi. Preverite, da kupujete na uradni spletni strani!

Če spletne nakupe opravljate preko mobilnih aplikacij, pa je za varno spletno nakupovanje potrebna uporaba uradnih aplikacij, ki jih prenesete neposredno iz trgovin Google Play, App Store ali Huawei AppGallery. Poleg tega morate aplikacije tudi redno posodabljati.

Racunalnik, belezka in mobilni telefon na pisalni mizi.webp

Bodite pozorni na prevare z lažnim predstavljanjem

S strani spletnih ponudnikov pogosto prejmemo mamljive ponudbe, še posebej v času raznoraznih promocij, kot je denimo črni petek. Takšne ponudbe običajno prejmemo preko različnih kanalov, med drugim elektronske pošte, komunikacijskih aplikacij (npr. Viber, Whatsapp) ali družbenih omrežij. Toda ne pozabite, ta sporočila so včasih lahko tudi napadi lažnega predstavljanja, katerih cilj je kraja vaših osebnih podatkov, gesel ali denarja.

Če prejmete takšno sporočilo, ne odprite takoj priložene povezave. Obiščite uradno spletno stran proizvajalca in preverite ponudbo. Če želite povezavo odpreti, najprej preverite elektronski naslov, s katerega je bilo sporočilo poslano, natančno preglejte povezavo (ali vsebuje slovnične napake ipd.) in se z miško premaknite nad njo, a je ne kliknite. Tako boste videli, kam vodi povezava.

Obvestila o neprebranih elektronskih sporocilih na telefonu.webp

Je ponudba predobra, da bi bila resnična?

Ponudbe z visokimi popusti so za potrošnike zelo mikavne. Na spletu najdemo tudi ponudbe, kjer so izdelki znižani iz nekaj tisoč evrov na le nekaj sto evrov. Čeprav se to morda zdi privlačno, je pri takšnih ponudbah treba vklopiti razum: če ponudba izgleda predobro, da bi bila resnična, gre verjetno za prevaro. Če naletite na takšno ponudbo, najprej na uradni spletni strani proizvajalca izdelka preverite ali resnično ponuja izdelek po (tako) znižani ceni.

Nakupovalni vozicek z znakom za popust na tipkovnici .webp

Uporabljajte kreditne kartice

Za varno spletno nakupovanje je priporočljivo, da namesto vaše debetne kartice, uporabite kreditno kartico. Za razliko od debetne kartice, kreditna kartica ni neposredno povezana z vašim računom in nudi dodatno zaščito v primeru zlorabe. Za dodatno varnost se lahko odločite tudi za predplačniške kreditne kartice, ali plačilne storitve, kot je denimo PayPal.

Vozicek s telefonom, kreditne kartice in darila na tipkovnici.webp

Posodabljajte svoje elektronske naprave

Za varnost na spletu je zelo pomembno redno posodabljanje vaših elektronskih naprav. Tako se lahko zavarujete pred kibernetskimi grožnjami. Ne glede na to, ali svoje naprave uporabljate za spletno nakupovanje ali druge namene, vedno poskrbite, da bosta vaš operacijski sistem in druga programska oprema v računalniku ali na mobilnem telefonu, posodobljena. Prav tako je pomembno, da posodobite svoj internetni brskalnik.

Posodabljanje naprav je pomembno, saj posodobitve večinoma vsebujejo popravke za odkrite ranljivosti različnih sistemov in aplikacij. Prav tako ne pozabite na uporabo kakovostnih protivirusnih programov, ki vam omogočajo dodatno zaščito.

Preberite, kaj še lahko storite za vašo spletno varnost.

Prenosni racunalnik, tablicni racunalnik in mobilni telefon.webp

Zaščitite svoje spletne račune

Številna spletna mesta ponujajo možnost ustvarjanja računa, ki vam omogoča shranjevanje kontaktnih podatkov in podatkov o plačilu za prihodnje nakupe. Spletni račun ustvarite samo, če ste popolnoma prepričani, da je spletno mesto varno. Podatkov o kreditni kartici ne shranjujte v svojem računu. Če bi kibernetski napadalec vdrl v vaš račun, bi tako pridobil podatke vaše kreditne kartice, kar bi predstavljalo veliko varnostno tveganje.

Ko ustvarite spletni račun, ga zavarujte z uporabo močnega gesla in omogočite prijavo v dveh korakih, kjer koli je to mogoče. Geslo mora biti dolgo vsaj 12 znakov in sestavljeno iz velikih in malih črk, številk, presledkov in posebnih znakov. Prav tako ne uporabljajte istega gesla za več računov. Ko spletno nakupovanje zaključite, se iz računa odjavite.

Več o ustvarjanju močnih gesel, si preberite v naših preteklih objavah:

Obrazec za prijavo z uporabniskim imenom in geslom.webp

Ne razkrivajte preveč informacij

Pri spletnih nakupih morate običajno navesti različne osebne podatke. Navedite samo tiste podatke, ki so za nakup nujni, torej ime in priimek, naslov za dostavo in bančne podatke, če izdelka ne boste plačali po povzetju. Bodite previdni, če spletno mesto zahteva podatke, ki niso bistveni za nakup, denimo vašo davčno številko. Zahteva po takšnih podatkih je lahko znak, da gre za prevaro.

Tipka Share na tipkovnici.webp

Spletnih nakupov ne opravljajte preko javnih Wi-Fi omrežij

Za varno spletno nakupovanje je ključnega pomena, da nakupov ne opravljate preko javnih Wi-Fi omrežij. Spletno nakupovanje v vaši najljubši kavarni ali hotelu med počitnicami je resda priročno, toda ne pozabite, da uporaba javnega Wi-Fi omrežja, predstavlja veliko varnostno tveganje. Potencialni napadalec lahko namreč prestreže vaše podatke. Zato ne vnašajte občutljivih podatkov, kot so uporabniška imena, gesla ali finančni podatki, če uporabljate javno Wi-Fi omrežje. Če se odločite za spletne nakupe na javnem mestu, razmislite o uporabi VPN-ja ali se na internet povežite preko svojih mobilnih podatkov.

Zenska sedi v kavarni za racunalnikom.webp


Ali pogosto nakupujete prek spleta? Imate nasvete za varno spletno nakupovanje? Pridružite se nam na Koofrovem subredditu in z nami delite svoje izkušnje!

Objavili smo tudi članek v angleškem jeziku.

Vam je bil všeč ta članek? Oglejte si kaj počnemo.

Sorodne oznake