Loading...
Produktivnost / Apr 09 2020

Spomladansko čiščenje datotek v Koofru

Pomlad je tu in ker trenutno veliko časa preživimo doma, ste morda že očistili svoje stanovanje. Počistite in uredite še svoje datoteke. Udobno se namestite in popeljali vas bomo skozi korake čiščenja vašega računa Koofr. Cilj je organizirati datoteke, odstraniti tiste, ki jih ne potrebujete, pridobiti nekaj prostora in pričeti nov letni čas brez digitalne navlake.

Podatkov navadno ne vidimo kot šare, vendar se jih z leti v naših digitalnih računih in na naših napravah lahko nabere ogromno. Digitalnega nereda ne moremo počistiti na enak način kot fizičnega, zato smo tukaj, da vam pri tem procesu pomagamo. Sledite našim korakom in počistite nepotrebne datoteke iz svojega računa Koofr.

(1) V račun Koofr naložite vse datoteke, ki jih želite organizirati

Prva možnost je, da datoteke naložite iz računalnika in drugih naprav v svoj račun Koofr. Datoteke iz svojega računalnika lahko tudi sinhronizirate v Koofr s pomočjo namizne aplikacije Koofr.

Druga možnost je, da svoje druge račune za shranjevanje v oblaku povežete s Koofrom, tako, da v Glavnem meniju spletne aplikacije Koofr kliknete na Poveži.

Trenutno lahko s Koofrom povežete svoje račune Dropbox, Google Drive in One Drive in si ogledate vse svoje datoteke na istem mestu - znotraj računa Koofr.

povezi_racune.JPG

To vam bo olajšalo organizacijo datotek v naslednjih korakih.

Opomba: Ko so vaši drugi računi za shranjevanje v oblaku povezani s Koofrom, lahko datoteke Premaknete ali Kopirate v Koofr. Izberite datoteko, ki jo želite kopirati/premakniti in v zgornjem desnem kotu vašega računa Koofr se bo pojavil Meni za urejanje z različnimi možnostmi. Izberite tisto možnost, ki vam ustreza.

urejevalni meni.JPG

Opomba: Orodja omenjena v korakih (2) in (3) lahko uporabljate tudi na povezanih računih za shranjevanje v oblaku. Datotek vam za uporabo teh možnosti ni treba premakniti/kopirati v Koofr.

Ko so vse datoteke, ki jih želite urejati vidne v vašem računu Koofr, se premaknite na naslednji korak.

(2) Analizirajte porabo prostora v računu Koofr

Prijavite se v svoj račun Koofr in odprite Koofr EXP. Izberite orodje Koofr Space usage, ki analiza porabo prostora v vašem računu in pokaže katere datoteke in mape zasedajo največ prostora.

koofr space usage tool - Copy.JPG

Seznam rezultatov iskanja lahko razvrstite glede na velikost porabljenega prostora ali glede na število datotek in iz seznama odstranite tiste datoteke, ki jih ne potrebujete.

Opomba: Orodje za analizo porabe prostora Koofr Space usage je na voljo samo v plačljivih računih Koofr.

Če imate brezplačni račun Koofr, lahko datoteke v posamezni mapi svojega računa razvrstite po velikosti, si ogledate število datotek v posamezni mapi in njihovo velikost. Tako lahko ročno najdete in izbrišete datoteke, ki zasedejo veliko prostora in jih ne potrebujete.

po velikosti.JPG

Če veste, da imate veliko ogromnih datotek določenega tipa, lahko uporabite Iskalno vrstico, ki vam bo pomagala najti datoteke v računu Koofr po tipu (in lokaciji).

Če poskušate iskati datoteke na tak način ne pozabite v Iskalni vrstici trikrat pritisniti presledka. Pri iskanju znotraj računa Koofr morate namreč uporabiti vsaj tri znake, tudi če so to presledki. Oglejte si še druge nasvete, ki jih lahko uporabite pri iskanju datotek v Koofru.

iskalna vrstica.JPG

Seznam rezultatov iskanja lahko razvrstite po velikosti in odstranite datoteke, ki zasedajo veliko prostora in jih ne potrebujete več.

(3) Odstranite podvojene datoteke s pomočjo orodja Koofr Duplicate File Finder

Odprite Koofr EXP in s pomočjo orodja Koofr Duplicate File Finder poiščite ter odstranite podvojene datoteke iz svojega računa. Dvojnike lahko iščete v določeni mapi ali v celotnem računu Koofr. Več o iskanju podvojenih datotek preberite tukaj.

Če želite iskati dvojnike v določeni mapi, odprite to mapo v svojem računu Koofr, izberite in kopirajte vse kar sledi naslovu v naslovni vrstici, kot je prikazano na spodnji sliki.

koofr_duplicate_finder_addressbar-JPG.jpg

Prilepite skopirano v naslovno vrstico iskalnika podvojenih datotek in orodje bo dvojnike iskalo le v izbrani mapi.

koofr_duplicate_finder_addressbar1-JPG.jpg

Opomba: Podvojene datoteke lahko iščete tudi v mapah v skupni rabi in v povezanih oblačnih shrambah.

Najnovejša pridobitev iskalnika podvojenih datotek je možnost, da desno kliknete na seznam rezultatov, kot je prikazano na spodnji sliki. Tako se pojavijo tri nove možnosti organizacije seznama dvojnikov.

duplicate file finder right click.png

select all in the same folder.png

Če se odločite za možnost Exclude this folder, ki bo iz seznama rezultatov izključila mapo ali Exclude this file, ki bo iz seznama rezultatov izključila datoteko, se bo v meniju levo zgoraj prikazal nov gumb - Reset, ki omogoča ponastavitev seznama rezultatov preden nadaljujete z brisanjem dvojnikov.

reset duplicate file finder slo.png

Nove možnosti vam lahko pomagajo pri izbiri ustreznih dvojnikov in filtriranju seznama rezultatov, preden se odločite za brisanje podvojenih datotek.

Opomba: Iskalnik podvojenih datotek je na voljo samo v plačljivih računih Koofr.

(4) Odstranite izbrisane datoteke iz svojega računa

Izbrisane datoteke odstranite iz svojega računa s klikom na Izbrisane datoteke v Glavnem meniju spletne aplikacije Koofr. Poiščite gumb Dokončno izbriši v zgornjem desnem kotu ekrana.

dokončno izbriši.JPG

Ob kliku nanj boste pozvani, da potrdite brisanje, saj tega dejanja ni mogoče razveljaviti.

dokoncno izbrisi.JPG

Opomba: Izbrisane datoteke ne štejejo v kvoto porabljenega prostora v vašem računu Koofr. Ta korak je izključno organizacijske narave. Izbrisane datoteke bodo v vsakem primeru samodejno izbrisane po sedmih dneh od trenutka izbrisa. Možnost Dokončno izbriši vam omogoča le, da datoteke izbrišete pred potekom tega obdobja.

(5) Odstranite datoteke in mape iz skupne rabe

Vse datoteke in mape v skupni rabi si lahko ogledate tako, da v Glavnem meniju spletne aplikacije Koofr izberete Deljeno. Z leti lahko seznam podatkov, ki so v skupni rabi precej naraste in morda ga želite očistiti.

Če premaknete miško nad datoteke/mape, ki so v skupni rabi z vami (vijolične barve), se bo v Pogledu Galerije v desnem zgornjem kotu datoteke/mape pojavila ikona deljenja, v Pogledu Seznama pa gumb Deli na desni strani ekrana. Če kliknete na ikono ali gumb, si lahko s klikom na Ogled oseb ogledate osebe, ki so lastniki posamezne datoteke/mape v skupni rabi in se odstranite iz skupne rabe, če deljene datoteke/mape ne potrebujete več.

Opomba: Datoteke in mape, ki so v skupni rabi z vami, ne zasedejo prostora v vašem računu. Ta korak je le organizacijske narave.

Če premaknete miško nad datoteke/mape, ki ste jih vi dali v skupno rabo z drugimi (modre barve), se v Pogledu Galerije odpre ikona deljenja, v Pogledu Seznama pa gumb Deli. Če kliknete na ikono ali gumb, lahko s klikom na Dodaj osebe vidite osebe, s katerimi ste delili datoteko/mapo in jih odstranite ali spreminjate pravice skupne rabe. Skupno rabo lahko odstranite s klikom na Prenehaj deliti.

prenehaj deliti.JPG

Podobno lahko s klikom na Uporabniški meni v spletni aplikaciji Koofr in izbiro možnosti Povezave, odprete seznam povezav za deljenje in prejem. Če med ustvarjanjem povezav pri nastavitvi veljavnosti povezave pogosto izberete možnost Ne poteče, bo vaš seznam morda potreboval čiščenje.

Na levi strani ekrana lahko izbirate med Povezave za deljenje in Povezave za prejem, na desni strani ekrana pa imate možnost za urejanje posamezne povezave (ikona svinčnika) ali odstranitev povezave (-).

(6) Odstranite nepotrebne varnostne kopije

Če svoje datoteke varnostno kopirate v Koofr, imate morda v svojem računu leta varnostnih kopij, ki lahko zavzamejo veliko prostora. Odstranite tiste, ki jih ne potrebujete več.

Opomba: Preden varnostne kopije izbrišete, se dobro prepričajte, da jih ne potrebujete več. Če si premislite, boste imeli za obnovitev datotek iz Izbrisanih datotek le 7 dni časa od trenutka izbrisa. Dodatnih kopij datotek ne hranimo in ko so datoteke izbrisane iz Izbrisanih datotek, jih ni mogoče več obnoviti.

(7) Uredite datoteke shranjene z razširitvami Save to Koofr

S pomočjo razširitev Save to Koofr lahko med brskanjem hitro shranite datoteke v svoj račun Koofr. Tako lahko med brskanjem po internetu shranjujete slike, posnetke zaslona, tekste in datoteke, za katere menite, da se vam bodo pozneje zdele zanimive.

Morda razširitev Save to Koofr uporabljate pogosto, vendar shranjenih datotek kasneje nikoli ne pogledate in uredite. Če je tako, v spletni aplikaciji Koofr odprite mapo Save to Koofr in jo končno uredite. Datoteke lahko razvrstite glede na to, kdaj so bile spremenjene in tako najdete nekaj res starih datotek, kot je prikazano na spodnji sliki.

save to koofr uredi.JPG

Datoteke premaknite v ustrezne mape v svojem računu Koofr, jih preimenujte ali izbrišite.

(8) Preimenujete več datotek hkrati

Če imate v svojem računu veliko datotek, ki jih želite preimenovati na enak način, na primer ogromno galerijo slik, lahko uporabite možnost Preimenuj hkrati, ki vam nudi napredne možnosti preimenovanja.

preimenuj hkrati.JPG

Opomba: Možnost Preimenuj hkrati je na voljo samo v plačljivih računih Koofr.

To je le nekaj predlogov, ki vam lahko pomagajo urediti vaš račun Koofr in pričeti pomlad nekoliko bolj organizirano. Po končanem spomladanskem čiščenju datotek, se poskusite dolgoročno držati pridobljenih dobrih praks.

spring cleaning koofr.jpg

Za dodatne ideje pri organizaciji datotek si oglejte naš video ali preberite našo objavo.

Želite govoriti z nami? Pridružite se nam na Koofr subredditu.

Vam je bil všeč ta članek? Oglejte si kaj počnemo.

Sorodne oznake