Loading...
Tech / Mar 07 2024

Ali so varnostne kopije podatkov na zunanjem disku varne?

V današnjem času so varnostne kopije podatkov na zunanjih diskih pogosto uporabljena rešitev. Toda ali gre za resnično varno rešitev shranjevanja podatkov? Preberite več o omejitvah zunanjih diskov in morebitnih posledicah shranjevanja varnostnih kopij podatkov izključno na lokalnih zunanjih diskih.

Varnostna kopija podatkov je kopija datoteke, ki nam omogoča obnovitev podatkov v primeru izgube ali poškodbe originalne datoteke. V današnjem digitalnem svetu je varnost podatkov ključna, tako na osebnem kot na poklicnem področju. In prav varnostne kopije podatkov so učinkovita "prva linija obrambe" na tem področju. Omogočajo nam, da obnovimo izbrisane datoteke, jih zaščitimo pred morebitnimi poškodbami ali obnovimo izgubljene podatke v primeru okvare sistema. Ne glede na to, ali ste posameznik, samostojni podjetnik, lastnik malega podjetja ali tehnični direktor, ki nadzira globalne operacije, se lahko soočite z izgubo podatkov zaradi nepredvidenih okoliščin.

zunanji disk in prenosni računalnik na mizi

Na srečo lahko svoje podatke zaščitite na različne načine. Ena od priljubljenih rešitev za shranjevanje varnostnih kopij podatkov so zagotovo lokalni zunanji diski, ki so na trgu prisotni že desetletja in smo jih potrošniki vajeni uporabljati. Nudijo možnost shranjevanja večjih količin podatkov neposredno na napravi, povezani z računalnikom. S svojo vedno večjo dostopnostjo, kompaktnostjo in prenosljivostjo so lokalni zunanji diski postali dobri sopotniki v naših vsakodnevnih digitalnih opravilih. Toda ali je shranjevanje varnostne kopije podatkov na njih resnično varno? Preberite več v naslednjih odstavkih.

1. Slabosti uporabe zunanjih diskov za shranjevanje varnostnih kopij podatkov

Z napredkom tehnologije lahko pri določenih praksah, ki so dolgo časa veljale za zanesljive, opazimo njihove omejitve. V naslednjih odstavkih raziskujemo slabosti shrambe podatkov na zunanjih diskih.

Fizična ranljivost: Kljub svoji priročnosti so lokalni zunanji diski fizične naprave, ki se lahko poškodujejo, jih izgubimo ali nam jih ukradejo. Uporabniki nosimo odgovornost za njihovo zaščito, na kar pogosto pozabimo. To lahko privede do hudih posledic za varnost naših podatkov. Ker so zunanji diski podvrženi fizični ranljivosti, jih ni pametno uporabljati kot edini način za shranjevanje varnostnih kopij podatkov.

Omejena dostopnost do podatkov: Čeprav so lokalni zunanji diski primerni za posamezne uporabnike, pa niso najbolj priročni za timsko delo, denimo za sočasno urejanje datotek s strani več uporabnikov. Lokalni zunanji diski so fizično locirani pri lastniku, kar omogoča določen nadzor nad dostopom do podatkov. Hkrati pa to pomeni, da do podatkov, ki so shranjeni na zunanjem disku, ne moremo dostopati na daljavo. Lokalni zunanji disk moramo imeti vedno pri sebi. Obstajajo alternativne možnosti za shranjevanje podatkov in varnostno kopiranje podatkov, ki ne ovirajo dostopnosti podatkov, denimo oblačne shrambe.

Težave pri deljenju datotek: Deljenje datotek, shranjenih na lokalnih zunanjih diskih, pogosto zahteva ročno vodene postopke. Datoteke moramo kopirati na zunanji disk, ga varno odstraniti iz računalnika, prenesti na izbrano lokacijo in nato prejemniku ročno kopirati datoteke na njegovo napravo. Prav tako je zapleteno deljenje velikih datotek, na primer visokoresolucijskih slik, ko denimo želimo deliti svoje fotografije ali videoposnetke s potovanj. Zunanji diski tako niso najbolj primerna rešitev za deljenje večjih količin datotek.

trdi disk računalnika

Nadzor nad različnimi verzijami varnostnih kopij: Vzdrževanje nadzora nad različnimi verzijami varnostnih kopij je ključno za preprečevanje digitalnega nereda in zagotavljanje učinkovite porabe prostora za shranjevanje. Pri lokalnih zunanjih diskih se ta postopek opravi ročno, odgovornost zanj pa nosi izključno uporabnik. To lahko privede do neustreznega upravljanja s podatki.

Varnost: Podobno kot prenosni računalniki, pametni telefoni ali fotoaparati so tudi lokalni zunanji diski privlačni predmeti za krajo. Občutljivi so tudi na zlonamerno programsko opremo, ki lahko v primeru napada ogrozi integriteto podatkov. Gre za pomembno varnostno tveganje pri uporabi zunanjih diskov. Seveda vedno obstaja tudi možnost, da podatke izgubimo zaradi človeške napake ali nenamernega brisanja. In v tem primeru jih na zunanjem disku ne moremo več obnoviti.

Omejena kapaciteta prostora za shranjevanje: V dobi eksponentne rasti podatkov omejena zmogljivost shranjevanja fizičnih naprav predstavlja dodatno delo z različnimi napravami za shranjevanje. Prav tako je treba vse naprave za shranjevanje redno posodabljati in podatke na njih tudi pravilno organizirati. Ker je na fizičnih napravah prostor za shranjevanje omejen, moramo uporabniki prej ali slej ponovno investirati v nove zunanje diske. Prostora za shranjevanje namreč ni mogoče nadgraditi.

2. Uporaba zunanjih diskov za shranjevanje varnostnih kopij podatkov

Če se pri shranjevanju varnostnih kopij podatkov zanašate izključno na lokalne zunanje diske, preberite nekaj izmišljenih primerov, s katerimi želimo prikazati tveganje, ki ga takšna shramba podatkov prinaša.

par gleda v ekran prenosnega računalnika

Jan in Janja sta zadolžena za preoblikovanje celostne grafične podobe največjega podjetja stranke, za katero delata. Jan je grafični oblikovalec, Janja pa projektni vodja. Da bi se pogovorila o napredku, ki sta ga naredila v zadnjih dveh tednih, se sestaneta v kavarni v bližini službe. Po uspešnem sestanku se Jan odpravi v toaletne prostore. Medtem Janja preverja svoja e-poštna sporočila na telefonu. Ko se Jan vrne, se poslovita. Janovo veselje se kmalu spremeni v paniko, saj ugotovi, da je izginil njegov nahrbtnik. V njem so bili med drugim prenosni računalnik, slušalke, lokalni zunanji disk z vsem njegovim delom na projektu in fotografijami prvih dveh let življenja njegovega sina - izgubljeni za vedno.

Maša, samostojna fotografinja, ki fotografira naravo in živali, že več kot teden biva v Torres del Paine v Čilu. Tam slika mladiče pume v naravi. Medtem ko je v svoji nastanitvi, prejme e-pošto od prijatelja Marcusa o prestižnem natečaju za fotografije narave, ki ga sponzorira kanadska vlada in revija The Smithsonian. Marcus ji ponuja svojo pomoč pri registraciji, saj je rok za prijavo čez dve uri. Vse Mašine slike so shranjene na lokalnem zunanjem disku. Zaradi velikosti datotek, ki bi jih morala priložiti in slabe internetne povezave, se na natečaj ne uspe pravočasno prijaviti. Postopek prenosa slik iz zunanjega diska na računalnik traja predolgo.

moški v obleki tipka na prenosni računalnik

Niko, ponosni lastnik najboljše veganske restavracije v mestu, mora pripraviti obračun davka od dohodkov pravnih oseb. Vsi finančni zapisi restavracije so skrbno shranjeni na njegovem računalniku, z varnostno kopijo na lokalnem zunanjem disku. Ko želi dostopati do podatkov na računalniku, pride do nepopravljive napake na podatkih. Zaradi tega izgubi vse podatke, shranjene na računalniku. K sreči ima varnostno kopijo podatkov shranjeno na zunanjem disku. Vendar pa si je njegov 12-letni sin izposodil zunanji disk. V tem času se je zunanji disk okužil z zlonamerno programsko opremo, ki je izbrisala vse Nikove najpomembnejše podatke. Seveda je izgubil tudi varnostno kopijo svojih finančnih zapisov.

S primeri smo želeli prikazati nekaj situacij, v katerih se lahko znajdete, če svoje varnostne kopije podatkov shranjujete zgolj na zunanje diske. Poleg tega ti primeri nakazujejo tudi na potrebo po upoštevanju t.i. 3-2-1 pravila varnostnega kopiranja. To pomeni, da podatke varnostno kopirate na tri različna mesta. Podatke morate hraniti na dveh različnih vrstah pomnilnika in imeti eno kopijo, ki ni shranjena na vaši fizični lokaciji. Tako bo tudi ta kopija varna pred naravnimi nesrečami, tatvinami in podobnim. Z upoštevanjem pravila 3-2-1 ste lahko prepričani v varnost svojih podatkov.

3. Kaj je bolj varna alternativa lokalnim zunanjim diskom?

Varnostne kopije na lokalnih zunanjih diskih so vsekakor dobra izbira za zaščito podatkov. Vendar pa je ob vseh izzivih sodobnega časa za varnost podatkov ključen celovit pristop k problemu. Z uvedbo strategije upravljanja s podatki, ki vključuje proaktivne ukrepe za varno ravnanje s podatki, kot so šifriranje, redundanca in avtomatizirane varnostne kopije podatkov, lahko uporabniki in podjetja okrepimo svojo spletno varnost ter zmanjšamo tveganja kibernetskih napadov, okvar strojne opreme, človeških napak in drugih potencialnih groženj varnosti podatkov.

oblačna shramba

Shranjevanje podatkov v oblaku je danes ena izmed najboljših rešitev za varno shranjevanje kopij naših podatkov. Shranjevanje podatkov v oblaku nudi prilagodljivost in nam omogoča dostop do podatkov ne glede na to, kje smo. Z zmožnostmi, kot sta uporaba preteklih različic datotek in možnost prilagajanja velikosti prostora za shranjevanje, oblačna shramba nudi enostaven proces upravljanja s podatki. Hkrati so naši podatki zaščiteni pred izgubo in poškodbami. Prav tako lahko uporabimo različne zmožnosti, kot so šifriranje, prijava v dveh korakih ter zaznava varnostnih groženj, kar zagotavlja višje standarde varnosti podatkov v primerjavi z drugimi možnostmi shranjevanja podatkov.

Čeprav so varnostne kopije podatkov na zunanjih diskih dolga leta služile kot uporabna rešitev za shranjevanje podatkov, postajajo njihove omejitve v današnjem času vse bolj očitne. Potreba po robustni in uporabniku prilagodljivi alternativi je očitna tako zaradi njihove ranljivosti za fizične poškodbe kot zaradi varnostnih ranljivosti in omejenega prostora, ki ga nudijo. Shranjevanje podatkov v oblaku ponuja enostavno rešitev za vse te težave, saj nudi prilagodljivost, dostopnost in razširljivost ter napredne varnostne funkcije, ki skrbijo za varnost naših podatkov.

Koofr je varna in zanesljiva oblačna shramba, prilagojena vašim potrebam za upravljanje podatkov. Naša zaveza k zasebnosti in celovitim varnostnim ukrepom zagotavlja, da vaši podatki ves čas ostanejo zaščiteni.


Ali uporabljate zunanje diske v svoji strategiji shranjevanja podatkov? Pridružite se nam v razpravi o njihovi varnosti na Koofrovem subredditu.

Objavili smo tudi članek v angleškem jeziku.

Vam je bil všeč ta članek? Oglejte si kaj počnemo.

Sorodne oznake