Loading...
Koofr zmožnosti / Jan 26 2024

Varnostno kopirajte svoje fotografije in videoposnetke z oblačno shrambo Koofr

Oblačna shramba Koofr je varna, zanesljiva in dostopna rešitev za shranjevanje vaših dokumentov. Uporabite jo za varnostno kopiranje svojih fotografij in videoposnetkov ter zavarujte svoje dragocene spomine.

Imate tudi vi na telefonu shranjenih veliko fotografij in videoposnetkov? Je vaše namizje na računalniku polno različnih albumov? Če ste se v tem prepoznali ter svojih fotografij in videoposnetkov še niste varnostno kopirali na drug medij, morate resno razmisliti o ustrezni strategiji varnostnega kopiranja.

V številnih nepredvidljivih situacijah vam bo varnostna kopija računalnika ali varnostna kopija telefona prišla še kako prav. Kaj bi storili, če bi vam telefon padel v vodo ali bi se vaša naprava kako drugače pokvarila oziroma bi vam jo ukradli? Kaj bi storili v primeru napada zlonamerne programske opreme ali pa v situaciji, ko pomotoma izbrišete eno ali več datotek? Škoda bi bila, da bi svoje datoteke izgubili zaradi nepazljivosti. Zato je pomembno, da imate narejeno varnostno kopijo svojih datotek.

1. Pomen strategije varnostnega kopiranja datotek

Kot smo omenili v eni izmed naših prejšnjih objav (na voljo le v angleškem jeziku), je varnostna kopija računalnika ali telefona pravzaprav digitalna kopija vaših podatkov. Shranjena je na varni lokaciji (na drugem mediju) in je namenjena obnovitvi podatkov v primeru njihove izgube.

Izbirate lahko med različnimi možnostmi varnostnega kopiranja datotek, priporočljivo pa je, da kot del strategije varnostnega kopiranja uporabite tudi oblačno shrambo.

Oblačna shramba (večkrat poimenovana tudi kot shranjevanje v oblaku) je med drugim namenjena shranjevanju in deljenju datotek ali njihovi sinhronizaciji iz različnih naprav. Gre za preprosto in učinkovito rešitev za varno shranjevanje vaših fotografij in videoposnetkov oziroma drugih datotek.

Toda le varnostna kopija fotografij in videoposnetkov, shranjenih v oblačni shrambi, ni dovolj. Pametno je slediti t. i. 3-2-1 strategiji varnostnega kopiranja. To pomeni, da svoje datoteke varnostno kopirate na tri različne medije – na dve različni vrsti pomnilnika in na en medij, ki ni prisoten na vaši fizični lokaciji. Tako zaradi nepredvidljivega dogodka ne boste ostali brez kopij svojih datotek in vedeli boste, da ste za zaščito datotek storili vse, kar je v vaši moči.

Oblačno shrambo je pametno vključiti v 3-2-1 strategijo varnostnega kopiranja. Do oblačne shrambe namreč lahko dostopate iz katerekoli lokacije, če le imate pri sebi računalnik ali drugo pametno napravo z vzpostavljeno internetno povezavo. Poleg tega oblačna shramba ponuja visoko stopnjo varnosti podatkov.

Polaroidne slike na steni - pomen strategije varnostnega kopiranja datotek Koofr blog

2. Kako oblačna shramba deluje in kakšne so njene prednosti?

Kaj pravzaprav pomeni, da so vaše datoteke shranjene v oblačni shrambi? Ko svoje podatke shranite v oblak, jih s pomočjo internetne povezave in številnih varnostnih protokolov (šifriranje datotek, večfaktorska avtentikacija, varnostne posodobitve ipd.) shranite na oddaljeno podatkovno bazo. To vam omogoča varnost in dolgoročno dostopnost datotek. Vaš ponudnik oblačne shrambe to bazo redno vzdržuje, zaradi česar so vaše datoteke varno shranjene - če le izberete zanesljivega ponudnika.

Kot smo omenili v prejšnjem poglavju, je varnostna kopija računalnika ali varnostna kopija telefona zelo pomembna. Zakaj pa je uporaba oblačne shrambe boljša od drugih rešitev varnostnega kopiranja datotek?

Oblačna shramba je lahko dostopna

Zamislite si, da sedite na plaži. Za brskanje po svojih fotografijah, shranjenih v oblačni shrambi, potrebujete le pametno napravo in internetno povezavo. Tudi če opravljate delo na daljavo, lahko do vseh svojih datotek dostopate iz različnih lokacij z internetno povezavo.

Do fizičnih naprav pa ne morete vedno dostopati. Če jih nimate pri sebi - denimo, da naprave ne vzamete s seboj na plažo - ne boste mogli brskati po fotografijah. In ne pozabimo kako nepraktično je potovati s tono naprav. Res je, da tudi za uporabo oblačne shrambe potrebujete pametno napravo, vendar zadošča že pametni telefon, ki ga imamo vsi skoraj vedno pri roki.

Fizične naprave tudi niso priročne za uporabo v vseh vremenskih pogojih. Kako obstojna je fizična naprava na vroči plaži? Kaj se z njo zgodi v primeru naravne nesreče? Fizične naprave potrebujejo vzdrževanje, ki ga morate zagotavljati sami. Pri oblačni shrambi teh skrbi ni. Za vzdrževanje oblačne shrambe namesto vas skrbijo usposobljeni strokovnjaki.

Oblačna shramba je varna in stroškovno učinkovita

Ponudniki oblačne shrambe neprestano izvajajo različne varnostne ukrepe za zaščito vaših podatkov. Zato so vaši podatki, shranjeni na oblačni shrambi, bolj varni kot podatki, shranjeni na fizičnih napravah. Poleg tega je oblačna shramba tudi stroškovno učinkovita rešitev. Če shranjujte podatke na tak način, ne potrebujete strojne opreme in posledično nimate stroškov vzdrževanja. Ko v svoji shrambi potrebujete več prostora, ga lahko enostavno nadgradite z zgolj nekaj kliki.

Oblačna shramba omogoča sodelovanje

Večina oblačnih shramb omogoča sodelovanje na daljavo. Več posameznikov lahko preprosto dostopa do istih datotek in jih hkrati ureja, ne glede na to, kje se nahajajo.

3. Najboljše prakse, s katerimi boste zavarovali svoje datoteke

Uporabniki lahko za zaščito podatkov, shranjenih v oblačni shrambi, veliko storite sami. Vsekakor je najpomembnejše izbrati zanesljivega ponudnika in si ogledati njegovo politiko zasebnosti. V njej je namreč razvidno kako ponudnik ravna s podatki svojih uporabnikov in kakšne ukrepe uporablja za njihovo zaščito.

Naslednja stvar, ki jo lahko storite, je uporaba dvofaktorske avtentikacije. S tem boste poskrbeli za dodatno varnost svojih datotek. V računu preverite tudi nastavitve zasebnosti in dovoljenja, ki ste jih podali za uporabo aplikacije ter sledite novostim ponudnika, ki se navezujejo na nove varnostne funkcije. Preden datoteke naložite na oblak, pa jih lahko tudi zašifrirate z različnimi programi oziroma aplikacijami, ki vam to omogočajo.

Izjemno pomembno je tudi redno varnostno kopiranje datotek iz vaših naprav. S tem bodo vaše datoteke varne tudi v primeru nepredvidljivih dogodkov, ki smo jih omenili zgoraj. Večina oblačnih shramb nudi tudi možnost obnovitve preteklih različic datotek, kar je lahko zelo uporabno v primeru, če datoteko po nesreči spremenite.

Če vam v oblačni shrambi začne zmanjkovati prostora, ga lahko enostavno nadgradite in tako zagotovite dovolj prostora za svoje datoteke. Pozorni bodite na morebitne neobičajne dejavnosti v svoji oblačni shrambi ali na nepooblaščen dostop do nje, prav tako pa ne pozabite ustvariti močnega gesla.

Posebej pomembno pa je, da vedno preverite, kako lahko obnovite varnostno kopijo svojih podatkov. Verjemite, v primeru nepredvidljive situacije, bo to še kako pomembno. In ne pozabite, naredite več varnostnih kopij, ki naj bodo shranjene na različnih lokacijah – tako v oblačni shrambi kot tudi na fizičnih napravah.

Z upoštevanjem teh praks lahko zagotovite, da bodo vaše datoteke dobro zaščitene in vedno dostopne.

Slika polaroid - Najboljse prakse za zascito vasih datotek - Koofr blog

4. Oblačna shramba Koofr: varna in zanesljiva rešitev za vaše datoteke

Oblačna shramba Koofr ponuja cenovno ugoden prostor za shranjevanje, kamor lahko nalagate in shranjujete svoje datoteke in dokumente, jih organizirate ali date v skupno rabo z drugimi osebami. Do vašega računa lahko dostopate od koder koli in iz katere koli naprave z internetno povezavo. Oblačna shramba Koofr deluje v sistemih Windows, macOS, Linux, iOS in Android. Če ste uporabnik naprave Android, lahko svoje datoteke, shranjene v računu Koofr, shranite kot Lokalne datoteke v mobilni aplikaciji in do njih dostopate tudi brez internetne povezave.

Koofr omogoča tudi samodejne prenose vaših fotografij in videoposnetkov iz mobilnih naprav iOS in Android. Tako so vse slike in videoposnetki, tudi najnovejši, nemudoma varnostno kopirani v vaš račun Koofr.

S Koofrom lahko uporabite tudi eno izmed možnosti skupne rabe datotek in tako svoje datoteke enostavno delite z družino ali prijatelji. Uporabniki s plačljivimi računi lahko sočasno sodelujete pri urejanju dokumentov, shranjenih na Koofru. Prav tako si lahko ogledate do 5 preteklih različic datoteke.

Koofr velik poudarek namenja tudi varnosti vaših datotek. Preberite več o tem kako varne so vaše datoteke, shranjene na Koofru. Uporabite lahko tudi dodatek Koofr Vault, odprtokodno in na odjemalčevi strani šifrirano mapo, ki vašim datotekam nudi še dodatno zaščito.

S Koofrom so torej vaše fotografije in videoposnetki varni tudi, če vam je telefon padel v vodo ali ste napravo izgubili, če se vam je pokvarila ali so vam jo ukradli.

5. Kako svoje datoteke varnostno kopirati na Koofr?

Varnostna kopija računalnika je zelo pomembna. Če želite vse svoje datoteke iz računalnika varnostno kopirati na Koofr, lahko uporabite programsko opremo za ustvarjanje varnostnih kopij, denimo Duplicati. Preberite naši pretekli objavi, kako to enostavno storiti na napravah z operacijskim sistemom Windows ali macOS.

Enako pomembna je tudi varnostna kopija telefona. Koofr omogoča možnost samodejnega varnostnega kopiranja slik in videoposnetkov iz vaše naprave.

Oglejmo si, kako lahko to storite:

Opomba: Začetno nalaganje vaših fotografij in videoposnetkov lahko traja nekaj časa, odvisno od hitrosti omrežja in števila medijskih datotek, ki jih želite kopirati. Za hitrejše izvajanje začetnega varnostnega kopiranja priporočamo, da telefon priključite v električno omrežje, ga povežete z omrežjem Wi-Fi in pustite, da se prva varnostna kopija naredi v celoti, preden napravo odklopite.

Ko bodo datoteke varnostno kopirane v vaš Koofrov račun, lahko do njih dostopate preko Koofrove mobilne ali spletne aplikacije. Datoteke boste našli v samodejno ustvarjeni mapi My iOS Media oziroma My Android Media.

Za dodatno zaščito svojih datotek in videoposnetkov zavarujte svoj račun Koofr z močnim geslom, vklopite dvostopenjsko avtentikacijo in redno posodabljajte svoje mobilne aplikacije Koofr.

Oblačna shramba Koofr ponuja enostavno samodejno varnostno kopiranje fotografij in videoposnetkov iz vaših mobilnih naprav, s čimer so vaši dragoceni spomini varni. Do njih lahko dostopate od koder koli z uporabo spletne ali mobilne aplikacije Koofr.

Koofr daje prednost varnosti in zasebnosti vaših datotek. Uporabljate ga lahko brezplačno ali izberete katerega izmed plačljivih paketov. Če potrebujete več prostora, lahko svoj paket enostavno nadgradite. Shranite svoje dragocene datoteke, ki bodo ostale varne in lahko dostopne. Ustvarite brezplačen Koofrov račun in zavarujte svoje spomine.


Pridružite se nam v razpravi na Koofrovem subredditu o varnostnem kopiranju datotek.

Objavili smo tudi članek v angleškem jeziku.

Vam je bil všeč ta članek? Oglejte si kaj počnemo.

Sorodne oznake