Loading...
Varnost in zasebnost / Aug 20 2024

Kako se braniti pred napadi na gesla?

Močna gesla so ključna za zaščito vaših spletnih računov in hkrati tudi glavna tarča hekerjev. Ker so napadi na gesla vse bolj izpopolnjeni, je tveganje za vdore v podatke večje kot kdaj koli prej. Spoznajte pogoste metode napadov in nasvete za zaščito vaših spletnih računov ter varnost vaših podatkov.

Ste vedeli, da po navedbah Beyond Identity 10 % ljudi uporablja isto geslo že od osnovne ali srednje šole? Glede na poročilo o spletni varnosti podjetja Verizon iz leta 2023 je 81 % vdorov v podatke posledica šibkih ali ukradenih gesel. Medtem pa je bilo najpogostejše geslo v letu 2023 še vedno 123456.

Varna gesla imajo ključno vlogo pri zaščiti naših osebnih in poslovnih podatkov. Brez njih so spletni računi in najbolj občutljivi podatki ranljivi za kibernetske napade.

Napadi na gesla se zgodijo, ko hekerji poskušajo pridobiti nepooblaščen dostop do sistemov z izkoriščanjem šibkih gesel in gesel, ki jih lahko preprosto uganejo. Ti napadi imajo lahko hude posledice za žrtve, vključno s krajo identitete, finančno izgubo in škodo ugledu. Vpliv je lahko uničujoč, od izpraznjenih bančnih računov do ogroženih osebnih podatkov.

Najslabša gesla leta 2023: je vaše med njimi?

Heker drži v roki pameten telefon

Vrste napadov na gesla


Credential stuffing je napad, pri katerem hekerji uporabijo ukradene pare uporabniških imen in gesel z ene platforme, za poskus prijave na drugih platformah. Ta metoda izkorišča pogosto navado uporabnikov, da uporabljajo enako geslo za več spletnih računov. Tako lahko en sam vdor v podatke ogrozi njihovo varnost na več računih hkrati.

Pri napadu z grobo silo (ang. brute force) napadalci sistematično preizkušajo vse možne kombinacije znakov, dokler ne najdejo pravilnega gesla. Čeprav je ta metoda učinkovita pri preprostih geslih, je počasna in neučinkovita pri zapletenih geslih, ki uporabljajo mešanico črk, številk in simbolov. Bolj kot je geslo zapleteno, dlje traja, da napad z grobo silo uspe.

Pri napadu z uporabo slovarja hekerji uporabijo vnaprej sestavljen seznam pogostih besed, fraz in znanih gesel, da uganejo geslo uporabnika. Ti napadi so hitrejši od brute force napadov, saj se osredotočajo na verjetne izbire gesel namesto na naključne kombinacije. Napadalci pogosto izkoriščajo sezname že znanih gesel, da izboljšajo svoje možnosti za uspeh, saj številni uporabniki še vedno izbirajo gesla iz teh seznamov.

Napad z mavričnim tabelami je metoda, pri kateri napadalci uporabljajo vnaprej izračunane tabele, ki vsebujejo zgoščevalne vrednosti (ang. hash values) potencialnih gesel. Namesto da bi vsako geslo razbijali posebej, napadalec primerja zgoščevalno vrednost ukradenega gesla z zgoščevalnimi vrednostmi v mavrični tabeli in išče ujemanje. Ta metoda je še posebej učinkovita pri slabo zaščitenih bazah podatkov, kjer so gesla shranjena kot nesoljene zgoščevalne vrednosti (ang. usalted hash values). Glavna omejitev mavričnih tabel je njihova velikost, saj zahtevajo obsežen prostor za shranjevanje.

Beleženje pritiskov tipk (ang. keylogging) je tehnika, pri kateri napadalci uporabljajo programsko ali strojno opremo za beleženje vsakega pritiska tipke na napravi žrtve. To jim omogoča zajemanje uporabniških imen, gesel in drugih občutljivih informacij med tipkanjem. Keyloggerji so lahko nameščeni prek zlonamerne programske opreme ali fizičnih naprav, priključenih na računalnik.

Roka, v kateri je usb ključ

Ribarjenje (ang. phishing) in napadi socialnega inženiringa skušajo gesla pridobiti s prevaro uporabnika. Hekerji se predstavijo kot legitimna entiteta, na primer banka ali delodajalec, pošiljajo e-sporočila ali ustvarijo lažne spletne strani, ki izgledajo avtentično, in tako uporabnike prepričajo, da vnesejo svoje prijavne podatke. Ti napadi temeljijo na človeških napakah in manipulaciji, ne na tehničnih ranljivostih, zaradi česar jih je težko preprečiti z običajnimi varnostnimi ukrepi.

Kako prepoznati napade socialnega inženiringa in se braniti pred njimi?

Pri napadu s človekom v sredini (ang. man-in-the-middle), napadalci prestrežejo komunikacijo med uporabnikom in legitimno storitvijo, da ukradejo prijavne podatke ali druge občutljive informacije. Napadalec skrivaj prestreže in morebiti spremeni komunikacijo, medtem ko obe strani verjameta, da neposredno komunicirata ena z drugo. To se lahko zgodi na nezaščitenih omrežjih, kot je javni Wi-Fi, kjer lahko napadalec prisluškuje in zajema podatke, vključno z gesli.

Kako preprečiti napade na gesla


Čeprav je število vdorov v podatke zelo visoko, lahko še vedno ostanete korak pred napadalci in preprečite napade na gesla:

Praktični nasveti za varnost na internetu

Oseba drži v roki mobilni telefon

Praktični nasveti za varnost na internetu

Uporaba močnih gesel in dobrih praks pri kreiraju gesel so ključne za zaščito vaše digitalne identitete in občutljivih informacij. Razumevanje in zavedanje različnih metod napadov je pomembno za ohranjanje varnosti. Z uporabo zapletenih in edinstvenih gesel, omogočanjem večfaktorske avtentikacije in razumevanjem najnovejših groženj lahko bistveno zmanjšate tveganje, da postanete žrtev kibernetskega napada.

Za zagotavljanje spletne varnosti uporabite zgoraj navedene nasvete in bodite pozorni pri uporabi spleta. Varnost vaših podatkov naj bo vedno vaša prioriteta.

Kako varne so moje datoteke v Koofru


Pridružite se nam na našem subreditu.

Objavili smo tudi članek v angleškem jeziku.

Vam je bil všeč ta članek? Oglejte si kaj počnemo.

Sorodne oznake