Loading...
Tech / May 13 2024

Različni tipi shranjevanja v oblaku: javni, zasebni in hibridni oblak

Spoznajte ključne razlike med javnimi, zasebnimi in hibridnimi tipi oblakov. Ne glede na to, ali ste majhno podjetje, ki želi optimizirati stroške, podjetje, ki išče stroge varnostne mehanizme, ali posameznik, ki želi nemoten in enostaven dostop do svojih datotek. Razumevanje razlike med vrstami oblakov je ključno pri izbiri strategije shranjevanja podatkov.

Oblačna shramba je storitev, ki uporabnikom omogoča shranjevanje in dostopanje do podatkov preko interneta in ne z uporabo fizičnih naprav, kot so trdi diski, ključi USB in podobno. Gre za shranjevanje podatkov na oddaljenih strežnikih ponudnika storitve, ki so dostopni preko interneta. Datoteke uporabnik naloži s svoje naprave na strežnik, kjer so le-te varno shranjene. Do njih lahko dostopa iz katere koli naprave z internetno povezavo tako, da se prijavi v svoj račun za shranjevanje v oblaku.

moška se pogovarjata za mizo v lokalu.jpg

Shranjevanje podatkov v oblaku ponuja številne prednosti. Oblačna shramba ponuja priročnost, saj odpravlja potrebo po fizičnih napravah za shranjevanje. Prav tako zmanjšuje tveganje izgube podatkov zaradi odpovedi, kraje ali poškodbe naprave. Zagotavlja dostopnost, ki uporabnikom omogoča dostop do njihovih datotek od koder koli z internetno povezavo in tako omogoča sodelovanje in delo na daljavo. Shranjevanje v oblaku je prilagodljiva rešitev, kar pomeni, da lahko uporabniki enostavno prilagajajo količino prostora za shranjevanje glede na potrebe, brez dodatnih naložb v strojno opremo.

Tipi shranjevanja v oblaku: Javni, zasebni in hibridni oblak


Ključne razlike med različnimi modeli shranjevanja v oblaku ležijo v dejavnikih, kot so varnost, prilagodljivost in stroški.


Ali je shranjevanje v oblaku varno in zasebno?

V nadaljevanju preberite več o značilnostih shranjevanja v javnem, zasebnem in hibridnem oblaku.

1. Shranjevanje podatkov v javnem oblaku – kot najem nepremičnine


Shranjevanje podatkov v javnem oblaku je v osnovi najem prostora za shranjevanje na spletu, kjer so vaši podatki shranjeni na oddaljenih strežnikih ponudnika, ki jih vzdržuje.

Gre za enak koncept, kot je najem stanovanja v primerjavi z nakupom hiše. Ni vam torej treba skrbeti za vzdrževanje in varnost, saj odgovornost za to nosi lastnik, oziroma v primeru shranjevanja v javnem oblaku, ponudnik. V javnem oblaku si več uporabnikov deli isto infrastrukturo, podobno kot si najemniki delijo skupni prostor v stanovanjski stavbi. Souporaba infrastrukture med uporabniki je ena glavnih prednosti shranjevanja v javnem oblaku.

Shranjevanje v javnem oblaku je stroškovno učinkovito, saj uporabniki plačajo le za prostor, ki ga potrebujejo, kar je podobno plačilu najemnine le za sobo, ki jo zasedate v stanovanju.

Poleg tega je takšno shranjevanje zelo prilagodljivo, saj uporabnikom omogoča enostavno razširjanje ali zmanjšanje kapacitete shranjevanja glede na njihove spreminjajoče se potrebe. Model plačila po porabi zagotavlja, da uporabniki plačajo le tisto, kar uporabljajo. Ponudniki javnega oblaka uporabljajo tudi napredne varnostne ukrepe, kot so močno šifriranje, dvofaktorska avtentikacija (2FA) in stalne posodobitve, ki vključujejo najnovejše varnostne ukrepe za zaščito podatkov, shranjenih v oblaku. Podatki uporabnikov so tako dobro varovani pred neavtoriziranim dostopom.

Potrebno pa se je zavedati, da je pri javnih oblakih odgovornost za varnost podatkov uporabnikov deljena. Čeprav ponudnik storitve upravlja varnostno infrastrukturo, morajo tudi uporabniki poskrbeti za varnost na svoji strani. To vključuje izbiro močnih gesel, uporabo dvofaktorske avtentikacije, dostopanje do oblaka preko varnih omrežij ipd. Kljub implementaciji številnih varnostnih protokolov s strani ponudnikov shranjevanja v oblaku, morajo biti uporabniki previdni pri izbiri pravega ponudnika zase in za svoje podatkovne potrebe.


Oblačna shramba za podjetja: 5 razlogov zakaj vaše podjetje potrebuje Koofr

Pomembno: Odličen primer slovenskega ponudnika shranjevanja v javnem oblaku, ki poskrbi za vse regulatorne in skladnostne zahteve, je Koofr. Koofr zagotavlja varnost in zasebnost podatkov ter ponuja uporabniku prijazen vmesnik. Koofrovi strežniki se nahajajo v Evropski uniji, zato so podatki uporabnikov hranjeni v skladu s strogimi evropskimi predpisi o zaščiti podatkov (GDPR).

ženske delajo za mizo

Majhna podjetja in fizične osebe se pogosto odločajo za shranjevanje podatkov v javnem oblaku zaradi njegove dostopnosti, cenovne ugodnosti in enostavnosti uporabe. Posamezniki lahko enostavno shranjujejo svoje podatke in do njih dostopajo od kjerkoli z internetno povezavo, medtem ko lahko majhna podjetja izkoristijo shranjevanje v javnem oblaku za varnostno kopiranje podatkov, sodelovanje in prilagodljivost brez dragih naložb v infrastrukturo. Preprosto lahko ustvarijo račun za storitev, kot je Koofr, naložijo svoje podatke in začnejo izkoriščati prednosti shranjevanja v javnem oblaku.

2. Shranjevanje v zasebnem oblaku - kot nakup nepremičnine


Shranjevanje v zasebnem oblaku lahko enačimo z lastno oblačno shrambo, kjer je infrastruktura namenjena izključno eni stranki, upravlja pa jo ena sama organizacija. Podobno kot pri lastništvu nepremičnine, kjer imate popoln nadzor nad uporabo in upravljanjem.

Prednosti shranjevanja v zasebnem oblaku vključujejo visok nivo varnosti, prilagodljivosti in nadzora nad podatki. Ker je infrastruktura za shranjevanje v tem primeru namenjena eni sami organizaciji ali podjetju, je mogoče varnostne ukrepe prilagoditi specifičnim zahtevam, kar omogoča večji nadzor nad zaščito podatkov.

Možnosti prilagajanja omogočajo podjetjem, da prilagodijo infrastrukturo svojim potrebam in jo brez težav integrirajo z obstoječimi sistemi. Poleg tega podjetja sama nadzirajo tudi dodeljevanje virov in optimizacijo zmogljivosti, kar omogoča optimalno zmogljivost in zanesljivost.

A tudi pri tej možnosti obstajajo pomanjkljivosti. Običajno prinaša višje začetne stroške v primerjavi s shranjevanjem v javnih oblakih, saj je potrebna naložba v strojno in programsko opremo ter postavitev infrastrukture. Poleg tega vzdrževanje in upravljanje zasebnega oblaka zahteva specializirana znanja iz IT-ja, kar lahko poveča operativne stroške.

Nekatere znane rešitve za shranjevanje v zasebnem oblaku so OpenStack, Vmware Cloud Foundation in Microsoft Azure Stack.


Vodič po kibernetski varnosti shranjevanja v oblaku

Shranjevanje v zasebnem oblaku je pogosta rešitev, ki jo uporabljajo velika podjetja in organizacije s strogimi varnostnimi in skladnostnimi zahtevami. Za takšno rešitev se odločijo zato, da ohranijo popoln nadzor nad svojimi podatki in infrastrukturo, ter zagotovijo skladnost s predpisi in standardi varstva podatkov.

Takšna rešitev je odlična za industrije in podjetja, ki upravljajo z občutljivimi podatki in kjer je zasebnost ključnega pomena, kot na primer v zdravstvu, finančnem sektorju ali v vladnih sektorjih.

Organizacije implementirajo zasebno oblačno shrambo tako, da postavijo lastne podatkovne centre ali sodelujejo s ponudniki storitev, ki ponujajo gostovanje in upravljanje z infrastrukturo.

3. Kaj je shranjevanje v hibridnem oblaku?


Shranjevanje podatkov v hibridnem oblaku združuje uporabo rešitev, ki jih ponujajo tako javni kot tudi zasebni oblaki. Gre za način reševanja specifičnih težav oz. izpolnjevanja specifičnih potreb in zahtev organizacij in podjetij.

Prednosti shranjevanja v hibridnem oblaku so številne. Ponuja prilagodljivost, ki organizacijam omogoča izkoriščanje možnosti razširjanja prostora in stroškovne učinkovitosti shranjevanja v javnem oblaku za neobčutljive podatke, hkrati pa nudi ohranjanje nadzora nad kritičnimi podatki, shranjenimi v zasebnem oblaku.

Potrebno se je zavedati, da je upravljanje hibridnega oblaka lahko kompleksno zaradi potrebe po integraciji z več drugimi oblačnimi storitvami, ki jih uporablja podjetje. Zahteva skrbno načrtovanje, implementacijo in nenehno upravljanje, da je zagotovljen brezhiben dostop do podatkov, njihova varnost in skladnost v hibridnem okolju.

slika žabje perspektive stavb z nebom.jpg

AWS Outposts, Microsoft Azure Hybrid in Google Cloud Anthos so le nekateri primeri znanih rešitev za shranjevanje v hibridnem oblaku.

Organizacije v različnih panogah uporabljajo hibridne možnosti shranjevanja v oblaku iz različnih razlogov. Podjetja s spreminjajočimi se delovnimi obremenitvami in dinamičnimi potrebami po shranjevanju imajo koristi od razširljivosti in prilagodljivosti hibridnih oblakov. Lahko prilagodijo vire shranjevanja glede na svoje potrebe in tako optimizirajo stroške, hkrati pa ohranjajo zmogljivost in zanesljivost. Poleg tega organizacije s strogimi predpisi o skladnosti, kot so npr. organizacije v zdravstvu in financah, izkoriščajo hibridno shranjevanje v oblaku za shranjevanje občutljivih podatkov v lastnih prostorih, hkrati pa uporabijo storitve javnih oblakov za manj občutljive informacije. Hibridno shranjevanje v oblaku je implementirano preko kombinacije infrastrukture v podjetju, zasebnih oblakov in integracije s storitvami javnih oblakov, prilagojeno za zadovoljitev specifičnih poslovnih potreb in zahtev.


Zaščitite svojo zasebnost s Koofrom: najbolj varno shranjevanje podatkov v oblaku

Ko izbirate med različnimi tipi shranjevanja v oblaku, upoštevajte svoje varnostne potrebe, proračun in tehnično strokovnost. Oceniti morate občutljivost podatkov, ki jih nameravate shranjevati, in vaše zahteve po skladnosti. Premislite o začetni naložbi v rešitev, ki jo nameravate izbrati, njenih stroških obratovanja in morebitnih prihrankih. Ocenite tudi lastne sposobnosti ali sposobnosti svoje IT ekipe in premislite, kako učinkovito upravljati rešitev, ki jo boste izbrali.

Pomembno je, da izberete pravo vrsto shranjevanja v oblaku zase, saj je to ključno za optimizacijo upravljanja podatkov, varnosti in stroškov vaše organizacije. Razumeti morate prednosti in omejitve vsakega tipa shranjevanja, da boste lahko izbrali rešitev, ki ustreza vašim specifičnim potrebam.


Katero vrsto oblačne shrambe uporabljate? Pridružite se nam na Koofrovem subredditu in z nami delite svojo uporabniško izkušnjo.

Objavili smo tudi članek v angleškem jeziku.

Vam je bil všeč ta članek? Oglejte si kaj počnemo.

Sorodne oznake