Loading...
Tech / Mar 08 2024

Varno shranjevanje v oblaku: kako varno shraniti svoje podatke

Oblačna shramba omogoča brezskrbno shranjevanje datotek in informacij na spletu. Tako posamezniki kot podjetja se vsakodnevno soočajo z nevarnostjo spletnega kriminala in možnostjo razkritja podatkov, zato je izjemno pomembno, da svoje račune zaščitite. Spoznajte ključne ukrepe za varno shranjevanje v oblaku in zaščito podatkov.

Na spletu shranjujemo vse več informacij iz svojega življenja. Shranjevanje v oblaku je priljubljena rešitev za hrambo različnih podatkov, od spominov do občutljivih poslovnih dokumentov. Ključno pa je, da je takšna shramba tudi varna. Zagotavljanje varnosti uporabnikovih podatkov je ena izmed najpomembnejših prioritet ponudbnikov oblačne shrambe.

Koofr je zaupanja vreden, evropski ponudnik oblačne shrambe, ki med konkurenti izstopa po svoji zavezi k zasebnosti in varnosti podatkov svojih uporabnikov. Ponuja rešitev z več naprednimi varnostnimi zmožnostmi za zaščito vaših podatkov.

V naslednjih odstavkih bomo predstavili načine za izboljšanje varnosti shranjevanja podatkov v oblaku z uporabo orodij in dobrih praks, ki jih ponuja Koofr. Ne glede na to, ali v oblaku shranjujete družinske fotografije ali poslovne dokumente, boste z upoštevanjem teh nasvetov lahko svoje podatke zaščitili pred kibernetskimi grožnjami.

1. Grožnje za varno shranjevanje v oblaku

Razširjene grožnje za varno shranjevanje v oblaku vključujejo:

Podatki lahko v času prenosa med uporabnikovo napravo in strežnikom ponudnika oblačne shrambe postanejo tarča prestrezanja ali pa so ranljivi za nepooblaščen dostop zaradi pomanjkanja šifriranja podatkov med prenosom in v mirovanju. Vse te grožnje lahko privedejo do resnih posledic, kot so izpostavljenost, manipulacija in kraja podatkov. Poleg tega lahko neprevidnosti na strani uporabnikov, kot so šibka gesla in zanemarjanje vklopa možnosti prijave v dveh korakih, povzročijo pomembna varnostna tveganja in prav tako škodujejo varnosti shranjevanja v oblaku, enako kot prej omenjene zunanje grožnje.

bancni sef

Storitve shranjevanja v oblaku zagotavljajo močne varnostne ukrepe, s katerimi varujejo uporabnikove podatke. Ponujajo številne funkcije, ki uporabnikom nudijo dodatne možnosti zaščite. Kombinacija primerne uporabe varnostnih ukrepov in dobrih praks na strani uporabnikov in ponudnika omogoča učinkovito obvladovanje pogostih groženj za varno shranjevanje v oblaku.

Proaktivni varnostni ukrepi na strani uporabnikov, kot so redno posodabljanje gesel, uporaba avtentikacijskih metod za dostop do računov in šifriranje so ključnega pomena za krepitev varnosti shranjevanja v oblaku.

2. Pomembnost močnih gesel in prijave v več korakih za varno shranjevanje v oblaku

Poznamo nekaj različnih načinov za okrepitev obrambe vaših oblačnih računov. Eden izmed njih je uporaba močnih gesel. Gesla so ključna za varnost podatkov, shranjenih v različnih računih, zato ne smemo zanemariti njihove pomembnosti. Za zaščito svojih podatkov si nastavite močna in edinstvena gesla.

Pri upravljanju in izbiri gesel vam lahko pomagajo upravitelji gesel – orodja oziroma aplikacije za ustvarjanje ter shrambo močnih gesel za vsak spletni račun. Aplikacije gesla šifrirajo in jih shranijo v spletnem trezorju, zaščitenem z glavnim geslom ali biometrično aventikacijo. Poleg tega ponujajo tudi priročne funkcije, kot so samodejno izpolnjevanje gesel in samodejna prijava v račune. Tako poenostavijo dostop do spletnih računov in obenem krepijo njihovo varnost, saj odpravijo tveganja povezana z večkratno uporabo istih gesel za različne načine ter s šibkimi gesli.

napis geslo

Za zagotavljanje varnosti računov pa ni dovolj le uporaba močnih gesel. Pomembno je, da svoje račune zaščitite tudi z uporabo prijave v dveh ali več korakih (ang. two- or multi-factor authentication). Prijava v dveh ali več korakih doda dodatno plast zaščite vašim računom in jih varuje pred nepooblaščenim dostopom, celo v primerih, ko je vaše geslo za račun ogroženo. Prijava v dveh ali več korakih vzpostavi močno "drugo linijo obrambe", saj zahteva sekundarno potrditev prijave v račun. Torej, po vpisu gesla morate na primer vnesti še kodo, zgenerirano s pomočjo aplikacije za avtentikacijo na vašem pametnem telefonu ali dostop do računa omogočiti s prstnim odtisom.

Z vklopom prijave v dveh korakih na vašem računu za shranjevanje v oblaku Koofr, bo varnost vaših podatkov podvojena. Kot drugi faktor za avtentikacijo lahko izberete aplikacijo za avtentikacijo ali ključ za dostop.

3. Varno shranjevanje podatkov v oblaku in šifriranje podatkov

Pri zagotavljanju varnosti podatkov, shranjenih v oblačni shrambi, ima pomembno vlogo tudi šifriranje podatkov. Šifriranje pomeni pretvarjanje berljivih informacij v nerazumljivo besedilo (šifrirani tekst) z uporabo matematičnih algoritmov in zagotavlja zaupnost podatkov s preprečevanjem neavtoriziranega dostopa. Je ključno za zaščito občutljivih podatkov, kot so gesla, finančne informacije ali katera koli vrsta zasebnih podatkov, medtem ko so shranjeni, uporabljeni ali preneseni. Šifriranje zagotavlja zasebnost in varnost podatkov.

Koofr uporablja šifriranje za podatke v mirovanju, kar pomeni, da so podatki, shranjeni na strežnikih, šifrirani. Prav tako pa šifrira tudi podatke v prenosu, torej informacije, ki se prenašajo med različnimi napravami ali strežniki. S šifriranjem podatkov v obeh okoliščinah Koofr zagotavlja, da so občutljive informacije ves čas zaščitene pred neavtoriziranih dostopom in prestrezanjem. Ta strategija šifriranja izboljšuje varnost in zagotavlja skladnost s predpisi o zasebnosti. Poleg tega Koofr ponuja tudi Koofr Vault, odprtokodno aplikacijo za zaščito vaših najobčutljivejših datotek. Datoteke so šifrirane na strani uporabnika (t.i. client-side encryption), kar pomeni, da so šifrirane že na vaši napravi, še preden so naložene na Koofrove strežnike.

Da bi bilo šifriranje podatkov učinkovito, morajo uporabniki razumeti nastavitve šifriranja, odgovorno upravljati šifrirne ključe in se držati najboljših varnostnih praks.

4. Varno shranjevanje v oblaku in nadzor nad dovoljenji za dostop

Če ima več uporabnikov dostop do podatkov, shranjenih v oblaku, je nadzor nad dostopom ključnega pomena za varovanje zasebnosti, varnosti in skladnosti. Z upravljanjem dovoljenj za dostop zagotovite, da lahko občutljive informacije vidijo, spreminjajo ali izbrišejo le pooblaščeni uporabniki, s čimer zmanjšate tveganje za vdor in nepooblaščen dostop do podatkov.

Opredelitev vlog, ustvarjanje skupin ali kategorij uporabnikov, določanje dovoljenj, uporaba močnih metod avtentikacije za dostop do računa za shranjevanje v oblaku in spremljanje dejavnosti vašega računa so aktivnosti, ki lahko preprečijo ali odkrijejo varnostne grožnje pravočasno.

skupina ljudi za mizo s prenosnimi racunalniki

Koofr ponuja možnost nastavitve dovoljenj za dostop pri deljenju map z možnostjo Dodaj osebe. Če mapo delite s to možnostjo, lahko za vsakega uporabnika določite dovoljenja za dostop, tako da kliknete na gumb z dodeljenimi pravicami ob vsakem uporabniku in izberete ustezna dovoljenja s seznama. Določite lahko, kdo lahko komentira (in vidi komentarje) ali spreminja skupne datoteke v mapi, kdo lahko ustvarja povezave za prenos (Pošlji povezavo) in nalaganje (Prejmi datoteko) ter kdo lahko upravlja deljenje.

Spremljanje sumljive dejavnosti v vašem računu vam omogoča, da takoj ukrepate in zaščitite svoje podatke. Omogočite lahko opozorila za poskuse prijave, dostop do datotek in druge dejavnosti, s čimer povečate svojo varnost z obvestili v realnem času ob morebitni sumljivi aktivnosti.

5. Dobre prakse, ki zagotavljajo varno shranjevanje v oblaku

Opisali smo ključna orodja in metode za bolj varno shranjevanje v oblaku, vendar obstajajo še nekatere druge dobre prakse, ki jih je vredno upoštevati in uporabiti.

Redno posodabljajte svojo programsko opremo: Redno posodabljajte svoje operacijske sisteme, aplikacije in varnostno programsko opremo, da zakrpate morebitne ranljivosti ter zaščitite svoje račune in naprave pred novimi grožnjami.

Bodite previdni pri prepoznavanju prevar: Bodite pozorni na poskuse prevar in napadov z lažnim predstavljanjem. Izogibajte se odpiranju elektronskih sporočil s sumljivimi povezavami in zahtevami po občutljivih informacijah.

Izogibajte se deljenju svojih poverilnic: Nikoli ne delite svojih prijavnih podatkov, gesel ali dostopnih ključev z nikomer. Uporabljajte varne metode za deljenje dostopa do oblačne shrambe.

moski tipka na prenosni racunalnik

Za varno shranjevanje v oblaku je mogoče poskrbeti z uporabo pravih varnostnih zmožnosti in orodij ter s sledenjem dobrim varnostnim praksam. Varnost zahteva proaktivne ukrepe tako na strani ponudnika, kot uporabnikov. Uporabljajte močna gesla, omogočite prijavo v dveh ali več korakih ter uporabljajte šifriranje podatkov. Dodatne dobre prakse so upravljanje z dovoljenji za dostop pri uporabi skupnih map v računih oblačne shrambe, ažurno spremljanje aktivnosti v računu ter uporaba opozoril, ki lahko pomagajo pravočasno zaznati grožnje. Redne posodobitve programske opreme, previdnost pred spletnimi prevarami in varno upravljanje s poverilnicami za spletne račune dodatno prispevajo k zmanjšani izpostavljenosti spletnim nevarnostim in zagotavljajo varno shranjevanje v oblaku.

Velik del varnosti je seveda na ramenih ponudnika oblačne shrambe. S tem, ko izberete zanesljivega ponudnika oblačne shrambe, kot je Koofr in se hkrati držite prej omenjenih dobrih varnostnih praks, poskrbite za varnost in zmanjšate tveganja za svoje podatke v oblaku. Odkrijte edinstvene varnostne funkcije oblačne shrambe Koofr ter zmožnosti, ki jih ponuja in zagotovite trden temelj za varnost svojih podatkov, shranjenih v oblaku.


Ali pri shranjevanju svojih podatkov v oblaku uporabljate dobre varnostne prakse? Pridružite se nam v razpravi na Koofrovem subredditu.

Objavili smo tudi članek v angleškem jeziku.

Vam je bil všeč ta članek? Oglejte si kaj počnemo.

Sorodne oznake