Loading...
Tech / Feb 16 2024

Oblačna shramba ali NAS: primerjava obeh možnosti shranjevanja podatkov

Razmišljate in raziskujete katera možnost shranjevanja podatkov je najboljša za vas? Oglejte si primerjavo med mrežnimi diski in oblačno shrambo. Primerjali smo varnost, zasebnost, dostopnost, lastništvo podatkov in druge lastnosti obeh možnosti.

Danes, ko je večina naših podatkov digitalnih in se digitalni svet še naprej razvija, potreba po varnem shranjevanju podatkov narašča. Posamezniki in podjetja se zanašajo na digitalne rešitve za shranjevanje in upravljanje svojih občutljivih informacij in se hkrati soočajo s tveganjem za vdore v podatke, kibernetske napade, napade z izsiljevalsko programsko opremo in neavtoriziran dostop do podatkov.

Varno shranjevanje podatkov je izjemnega pomena, saj nas med drugim ščiti pred kibernetskimi grožnjami. Vsak dan namreč ustvarimo ogromno količino podatkov, naše naprave so med seboj povezane, prav tako pa ne smemo zanemariti tudi vse večjega obsega dela na daljavo.

V naslednjih odstavkih bomo preučili kako lahko varno shranite svoje podatke v oblaku in na mrežnem disku (ang. NAS - Netowork Attached Storage Device) ter primerjali ti dve možnosti po različnih kriterijih.

1. Shranjevanje podatkov v oblaku ali NAS: dostopnost podatkov

Ko se odločate, kje varno shraniti svoje podatke, izstopata dve možnosti: shranjevanje podatkov v oblaku in mrežni disk (NAS). Vsaka možnost ponuja edinstvene zmožnosti in prednosti, ki so prilagojene različnim potrebam in željam uporabnikov.

Shranjevanje v oblaku izstopa po odlični dostopnosti do podatkov. Uporabnikom omogoča, da do svojih podatkov dostopajo kjerkoli in kadarkoli - preko internetne povezave. Nudi tudi enostavno upravljanje s prostorom za shranjevanje, glede na naše vedno spreminjajoče se zahteve. Zelo priročno je tudi za ekipe, ki so razpršene po svetu in za posameznike, ki delajo na deljenih projektih ali na daljavo, saj ponuja številne zmožnostmi za sodelovanje.

NAS je naprava za shranjevanje datotek oz. strežnik znotraj lokalnega omrežja. Gre za napravo, ki je namenjena shranjevanju podatkov, souporabi datotek in upravljanju s podatki. Več uporabnikov znotraj lokalnega omrežja lahko dostopa do podatkov, jih deli in sodeluje pri urejanju datotek.

naprava NAS- mrežni disk.jpg

Kaj izbrati? Izberite shranjevanje podatkov v oblaku, če želite dober dostop do podatkov ne glede na to, kje se nahajate in NAS, če so vaše potrebe omejene na lokalno omrežje.

Odločitev med shranjevanjem podatkov v oblaku in mrežnim diskom (NAS) je na koncu seveda odvisna od vaših želja. Dobro je, da razmislite o svojih potrebah glede dostopnosti podatkov, potrebi po fleksibilnosti prostora za shranjevanje podatkov, željah glede možnosti skupnega urejanja datotek in o zahtevah glede varnosti podatkov.

Se sprašujete katera možnost zagotavlja bolj varno shranjevanje podatkov? Odgovor lahko najdete v nadaljevanju.

2. Shranjevanje podatkov v oblaku ali NAS: lastništvo podatkov, varnostni ukrepi in zasebnost podatkov

Mrežni diski so strojna oprema, ki jo kupite in z njo samostojno upravljate. Običajno jih namestite na izbrano lokacijo, denimo doma ali v pisarni. Nad podatki, shranjenimi na mrežnih diskih imate popolno avtonomijo. To vam omogoča, da uredite njihove nastavitve in določite dovoljenja za dostop po lastnih željah.

Čeprav je ta popolna avtonomija nad podatki odlična za tiste, ki želijo imeti občutljive podatke fizično v svoji lasti, prinaša tudi odgovornost za izvajanje varnostnih ukrepov. To vključuje naloge, kot so nastavitev šifriranja, zagotavljanje varnega okolja, kjer hranite mrežni disk, ter upravljanje uporabniških dostopov. Sami ste odgovorni za varnost naprave, kar predstavlja veliko odgovornost.

Oblačna shramba je storitev, ki jo nudi tretja oseba. Ob prijavi v storitev, postanete njen uporabnik in vanjo naložite svoje podatke, vendar infrastrukture, kjer so podatki shranjeni, ne obvladujete neposredno. Za infrastrukturo in njeno vzdrževanje v celoti shrbi ponudnik oblačne shrambe. Podatki so shranjeni v podatkovnih centrih na strežnikih, ki so v lasti ponudnika.

Rešitve za shranjevanje podatkov v oblaku zagotavljajo varnostne funkcije preko svojega vmesnika. Posledično se odgovornost za varnost podatkov deli med uporabnika in ponudnika oblačne shrambe. Ponudnik upravlja infrastrukturo, medtem ko je uporabnik odgovoren za upravljanje podatkov za dostop do računa in nastavitev dodatnih varnostnih kontrol za dostop, npr. prijave v dveh korakih na svojem računu.

Pri oblačni shrambi morate skrbno preveriti pogoje uporabe ponudnika in njegovo politiko zasebnosti, da ugotovite, katerim zakonom glede zasebnosti podatkov je dolžan slediti. Pri mrežnem disku (NAS) imate neposreden nadzor nad svojimi podatki in njihovo fizično lokacijo, vendar ste tudi odgovorni za njihovo varnost, zasebnost in ukrepe glede skladnosti.

Kaj izbrati? Izberite shranjevanje podatkov v oblaku za standardizirane varnostne ukrepe, za katere večinoma poskrbi vaš izbrani ponudnik in mrežni disk, če želite biti sami odgovorni za varnost in zasebnost svojih podatkov. Oblačna shramba ponuja preprost in bolj varen način za shranjevanje podatkov, brez dodatnega dela, kar je priročno predvsem za uporabnike brez posebnega predznanja o varovanju podatkov.

3. Shranjevanje podatkov v oblaku ali NAS: šifriranje podatkov

Mrežni diski omogočajo tako šifriranje celotnih diskov kot posameznih datotek ter map in tako zagotavljajo dobro zaščito shranjenih podatkov. Tudi v primeru fizičnega dostopa do naprave nekdo brez ustreznih poverilnic ne more prebrati shranjenih informacij. Nekateri mrežni diski vključujejo tehnologijo Self-Encrypting Drives (SED), ki samodejno šifrira podatke na ravni diska, s pomočjo Advanced Encryption Standarda (AES). Pri oddaljenem dostopu do mrežnega diska zagotavljajo šifriranje s protokoli SSL in TLS, kar zagotavlja varnost podatkov med prenosom po omrežju.

Storitve oblačne shrambe dajejo močan poudarek na varnost podatkov. Uporabljajo TLS/SSL za šifriranje podatkov med prenosom med vašo napravo in svojimi strežniki. Ko so podatki v mirovanju, so pogosto šifrirani z uporabo AES (ang. Advanced Encryption Standard). Ponudniki shranjevanja podatkov v oblaku ponujajo tudi različne možnosti upravljanja ključev.

Podatke lahko šifrirajo na ravni strežnika (ang. Server-Side Encryption), uporabniki pa lahko izberejo tudi šifriranje na strani odjemalca (ang. Client-Side Encryption). V tem primeru so podatki šifrirani na njihovi napravi že pred prenosom v oblačno shrambo. Ponudnik ne pozna šifrirnih ključev uporabnikov in vsebine njihovih podatkov, kar zagotavlja dodatno zasebnost.

Obe možnosti za shranjevanje podatkov nudita nadzor nad šifriranjem podatkov na ravni diska ali datoteke. Šifrirne ključe uporabniki mrežnih diskov običajno upravljajo lokalno, medtem ko lahko ponudniki oblačne shrambe nudijo storitve upravljanja ključev ali dovolijo uporabnikom, da uporabijo svoje šifrirne ključe.

Kaj izbrati? Mrežni disk in oblačna shramba ponujata različne možnosti šifriranja, ki omogočajo, da izberete raven varnosti, ki ustreza vašim potrebam. Pri uporabi mrežnega diska je skrb in odgovornost za varnost podatkov na strani uporabnika. Pri uporabi oblačne shrambe pa je odgovornost razdeljena med uporabnika in ponudnika.

4. Shranjevanje podatkov v oblaku ali NAS: fizična varnost podatkov in opreme

Ponudniki oblačne shrambe zagotavljajo, da so njihovi podatkovni centri varni. Fizično so zaščiteni (denimo z ograjo), varuje jih varnostno osebje in so pod neprestanim nadzorom - 24h na dan, 7 dni v tednu. Imajo sistem za kontrolo dostopa, ki zagotavlja, da do kritične infrasturkture, kot so strežniki s podatki, lahko dostopa le pooblačeno osebje. Hkrati je v podatkovnih centrih skrbno nadzorovano okolje, kjer so pogoji za strojno opremo optimalni. Regulirana je temperatura in vlažnost, uporabljeni so sistemi za požarno varnost. V sisteme je vgrajena redundanca za primer odpovedi strojne opreme, vključno s podvojenimi strežniki, diskovnimi polji (ang. storage array) ter mrežno opremo.

serverji v podatkovnem centeru za shranjevanje podatkov v oblaku

V primerjavi z oblačno shrambo pa morajo uporabniki mrežnih diskov sami poskrbeti za varnost naprav. Pomembna je varna namestitev diskov, s čimer se prepreči naključno škodo znotraj svojih prostorov, prav tako morajo omejiti dostop ter spremljati okoljske faktorje. Izvajanje kontrol dostopa in shranjevanje mrežnih diskov na varnih mestih preprečuje neavtoriziran dostop do podatkov. Podobno kot pri podatkovnih centrih, tudi mrežni diski zahtevajo ustrezne okoljske pogoje za optimalno delovanje.

Ponudniki oblačne shrambe vlagajo v napredne varnostne ukrepe in redundantne sisteme za neprekinjeno razpoložljivost podatkov. Po drugi strani morajo uporabniki mrežnih diskov sami prevzeti odgovornost za varnostne ukrepe ter razmisliti o uvedbi lastnih redundantnih zmožnosti. Mrežni diski so namenjeni naprednim in odgovornim uporabnikom, ki aktivno skrbijo za varnost podatkov. Uporabniki oblačne shrambe pa se lahko zanašajo na varnostne prakse svojega ponudnika.

Kaj izbrati? Čeprav imajo uporabniki mrežnih diskov neposreden nadzor nad varnostjo, so hkrati tudi sami odgovorni zanjo. Shranjevanje podatkov v oblaku nudi izjemno varno in priročno shranjevanje podatkov, zlasti za povprečnega uporabnika, ki nima dovolj znanja o varnosti omrežnih diskov. Če nimate naprednega znanja o varnostnih ukrepih, vam priporočamo uporabo oblačne shrambe.

5. Shranjevanje podatkov v oblaku ali NAS: obvladovanje ranljivosti

Ponudniki storitev shranjevanja podatkov v oblaku samodejno urejajo posodobitve in popravke infrastrukture, kar vključuje tako strojno opremo, operacijske sisteme kot tudi sisteme za shranjevanje. Uporabniki tako prejmejo najnovejše varnostne funkcije, ne da bi bili aktivno vpleteni v proces posodabljanja.

Ponudnik oblačne shrambe centralno upravlja postopek posodobitev in skrbi, da so poenotene za vse uporabnike. Posodabljanje je tako enostavno in ni odgovornost posameznih uporabnikov. Hkrati pravočasna implementacija posodobitev zmanjšuje časovno okno ranljivosti.

Na drugi strani pa morajo uporabniki mrežnih naprav posodobitve upravljati ročno, vključno z operacijskim sistemom mrežnega diska, programsko opremo in nameščenimi aplikacijami. Uporabniki morajo aktivno spremljati dostopne posodobitve, slediti smernicam proizvajalca in jih po potrebi tudi uporabiti. Različni proizvajalci mrežnih diskov imajo različne postopke posodabljanja, kar lahko privede do zamud pri izvedbi posodobitev in s tem izpostavi napravo varnostnim ranljivostim.

Kaj izbrati? Oblačna shramba samodejno obvladuje posodobitve in zagotavlja hitrejše in bolj varno odpravljanje morebitnih ranljivosti v primerjavi z mrežnimi diski. Pri slednjih lahko uporabniki prepozno posodobijo naprave, s čimer jih izpostavijo potencialnim varnostnim tveganjem.

6. Shranjevanje podatkov v oblaku ali NAS: človeške napake

Ponudniki oblačne shrambe zagotavljajo informacije za usposabljanje uporabnikov, vključno z najboljšimi praksami, varnostnimi smernicami in morebitnimi varnostnimi grožnjami. Uporabniki imajo na voljo različne zmožnosti, kot so pretekle verzije dokumentov in obnovitve podatkov. To jim omogoča, da lahko razveljavijo izbris ali obnovijo prejšnje različice dokumentov. Omenjene možnosti služijo kot varnostni ukrep v primeru človeških napak.

Platforme za shranjevanje podatkov v oblaku pogosto vključujejo zmožnosti za beleženje in spremljanje aktivnosti v uporabniških računih (npr. zmožnost Opravila v računu Koofr), kar pomaga prepoznati in nasloviti morebitne težave, ki izvirajo iz človeških napak. Poleg tega nudijo dodatne varnostne ukrepe, kot je prijava v dveh korakih, ki zmanjšuje tveganje za neavtoriziran dostop, tudi v primeru, ko so podatki za vstop v račun ogroženi.

1 + 1 = 3 tekst na črni šolski tabli

Uporabniki mrežnih diskov lahko prav tako izkoristijo programe usposabljanja, ki jih poučijo o pravilni uporabi sistema NAS, vključno z upravljanjem podatkov, nadzorom dostopa in morebitnimi varnostnimi tveganji. S tem se zmanjšujejo možnosti za napake, hkrati pa lahko uporabniki tudi bolj informirano sprejemajo odločitve. Izvajanje strogih kontrol dostopa do podatkov zagotavlja, da imajo uporabniki le nujno potrebna dovoljenja za dostop, kar preprečuje nenamerne spremembe ali izbrise kritičnih podatkov zaradi človeških napak. Mrežni diski ponujajo tudi funkcije za sledenje spremembam ter beleženje aktivnosti uporabnikov, varnostno kopiranje in zajem stanja, kar omogoča ustvarjanje rednih varnostnih kopij in hitro obnovo podatkov v primeru neželenih izbrisov.

Dodatni ukrepi za uporabnike tako oblačne shrambe kot tudi mrežnih diskov vključujejo redna varnostna preverjanja, šifriranje podatkov na napravi oz. v oblačni shrambi in med prenosom ter načrte za odziv v primeru varnostnih incidentov. To pomaga zmanjšati tveganja in omiliti vpliv človeških napak ne glede na to, katero možnost za shranjevanje podatkov izberete.

Kaj izbrati? Obe možnosti ponujata številne funkcionalosti, ki pomagajo omiliti ali odpraviti učinek človeških napak, do katerih seveda lahko pride kadarkoli.

7. Shranjevanje podatkov v oblaku ali NAS: primerjava stroškov

Shranjevanje podatkov v oblaku običajno zahteva minimalne začetne naložbe, saj uporabniki lahko izberejo paket glede na svoje trenutne prostorske potrebe. Ta prilagodljivost omogoča enostavno spreminjanje paketov ob spremembah potreb. Dodatnih stroškov za strojno opremo in infrastrukturo ni.

Nakup mrežnega diska vključuje precejšnje začetne stroške za strojno opremo, kot so naprave in trdi diski. Dodatnih naročin pri uporabi te možnosti za shranjevanje ni. Stroški se razlikujejo glede na model mrežnega diska, kapaciteto shranjevanja, vendar so v vsakem primeru stroški precej visoki. Uporabniki so lastniki strojne opreme in plačujejo tekoče stroške, kot so elektrika, občasno vzdrževanje in morebitne posodobitve programske opreme. Razširitev prostora za shranjevanje na mrežnih diskih je odvisna od kapacitete naprave. Dodajanje prostora pomeni vgradnjo novih diskov ali nadgradnjo na večjo enoto mrežnega diska. Lokalni mrežni dostop za uporabnike mrežnih diskov običajno ne prinaša dodatnih stroškov prenosa podatkov.

Kaj izbrati? Izberite oblačno shrambo, če želite minimalno začetno naložbo in nizke tekoče stroške ali pa razmislite o mrežnem disku, če ste pripravljeni na visoke začetne stroške.

oseba drži bankovce

8. Shranjevanje podatkov v oblaku ali NAS: Kaj izbrati?

Katera možnost shranjevanja je torej najbolj primerna za vas in vaše podatke? Oblačna shramba je optimalna, če je vaša največja prioriteta dostopnost podatkov kjerkoli in kadarkoli (z internetno povezavo). Še posebej je primerna, če potrebujete možnost skupnega urejanja in sodelovanja pri deljenih dokumentih in projektih, zlasti pri delu na daljavo z ekipo, ki je locirana na različnih lokacijah. Če ne veste koliko prostora za shranjevanje boste sčasoma potrebovali, je oblačna shramba pravi odgovor. Omogoča namreč enostavno razširitev prostora. Zagotavlja tudi robustne varnostne ukrepe ter skrbi za zasebnost podatkov, za katere večji del odgovornosti nosi ponudnik. Oblačna shramba zahteva minimalno začetno naložbo in minimalen trud s strani uporabnika. Pri tem pa ne pozabite, da ste pri uporabi oblačne shrambe odvisni od internetne povezave, kar lahko predstavlja izzive za hitrost dostopa do podatkov.

Tako oblačna shramba kot mrežni disk ponujata različne možnosti šifriranja podatkov in zmožnosti, ki skrbijo za omilitev in odpravo človeških napak, ki bi lahko vplivale na varnost vaših podatkov. Oblačna shramba avtomatsko odpravlja varnostne ranljivosti, kar kaže na večjo varnost v primerjavi z mrežnim diskom.

Mrežni diski so idealni za uporabnike, ki želijo neposreden nadzor nad svojimi podatki in njihovo fizično lokacijo ter vedo točno koliko prostora za shranjevanje potrebujejo. Če želite imeti strojno opremo za shranjevanje podatkov v svoji lasti in želite do podatkov dostopati le v lokalnem omrežju, so mrežni diski prava izbira za vas. Po začetni naložbi za strojno opremo (ki je sicer visoka) ni dodatnih naročnin. Naložba je odvisna od izbranega modela, njegove zmogljivosti shranjevanja in števila diskov. Mrežni diski imajo omejeno možnost dodajanja prostora, zato morate že vnaprej razmišljati o svojih prihodnjih potrebah. Prav tako ste sami odgovorni za varnostne ukrepe ter njihovo izvajanje.

Izberite oblačno shrambo, če sta dostopnost podatkov in dinamično dodajanje prostora vaši glavni prioriteti, ob minimalni začetni naložbi. Če je neposreden nadzor nad podatki in njihovo fizično lokacijo za vas ključnega pomena in želite imeti v lasti strojno opremo, je mrežni disk prava izbira. Pri tem morate imeti predvidljive potrebe po prostoru za shranjevanje.

Če uporabljate obe možnosti - tako shranjevanje podatkov v oblaku kot mrežne diske (NAS), preberite naše bloge:


Pridružite se nam v razpravi o tem, katero možnost za shranjevanje izbrati - shranjevanje podatkov v oblaku ali NAS, na Koofrovem subredditu.

Objavili smo tudi članek v angleškem jeziku.

Vam je bil všeč ta članek? Oglejte si kaj počnemo.

Sorodne oznake